Gupka – náhlý úhyn

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.3.2015 17:57
Ellie Goulding

XXX.XXX.225.95

Zdravím všetkých chovateľov, prišiel som sem za účelom rady od Vás. Najprv Vám uvediem do deja:
Mám 125l akvárium. Na fotke je vidieť ako vlastne vyzerá. Pôvodné osadenstvo bolo:
mečúň viedeň 2,1
Gupka mix 3,0
Gupka endlerova 5,3
Prísavník 6 mladých, + 2,1
pancierniček zlatopásy 4

Pred tromi dňami mi jeden pán, hovoril si "chovateľ", predal 20 samíc endlerok a 5 samcov. Problém však je, všimol som si to až doma, nakoľko som nemal možnosť ísť si pre ne osobne, že sú, niektoré už boli, veľmi chudé. Veľmi veľký rozdiel oproti mojim. Pán povedal, že im nečistil vyše 4 mesiace, akvárium vraj mal na stenách zelené, nebolo do neho možnosť ani nazrieť. Keďže endlerky zháňam vyše pol roka, tak som im povedal, že ak budú živé, nech ich kúpia. Problém nastal na druhý deň, teda predvčerom. VŠETKY jeho endlerky, vrátane samcov, majú zlepené chvostové plutvy, prsné plutvy, análne plutvy, dokonca aj chrbtové plutvy - čiže všetky!. Ťažko sa hýbu, Ráno som videl 3 samice a jedného samca, ako boli na dne akvária, ležali na boju, neudržali rovnováhu Na hladine bolo 7 samíc akoby vysilených a ledva sa hýbali. Pred chvíľou som prišiel domov, a 11 samíc je zdochnutých,2 samce taktiež a 1 pláve iba dohora ako šíp. Je mi to celé akési divné, pretože moje ryby, vrátane mladých a poteru, mi plávu normálne a je vidieť, že sú vo veľmi dobrej kondícii. Dokonca som zbadal na dvoch jeho endlerkách aj pleseň. Telefonoval som mu, povedal, že mám akvárium v zlom stave, vraj mám veľa zelene a to im škodí - z čoho som usúdil, že len hádzal naivné výhovorky a zrejme vedel, že nie sú v zlom stave... Je to hrozný pohľad na akvárium, keď mi takto skupinovo hynú. Nevedeli by ste mi poradiť v čom je chyba? Čo som spravil zle? Pretože doteraz mi všetko klapalo a ak som mal úhyn, tak vážne iba minimálny a dosť ma to mrzí, pretože zaplatiť smrť rybám za 35 eur nie je lacný špás.

Ešte k jeho rybám, keďže im pár mesiacov nečistil a sú to endlerky a keďže ak sú krmené, tak si poter nepožierajú, resp. minimálne, vychádza mi to tak, že ak som tam nenašiel žiadne malé, tak ich tento pán chovateľ zrejme ani dostatočne nekrmil, ak vôbec..

Za pomoc všetkým ďakujem. Prikladám pár fotiek.

20.3.2015 18:00
Ellie Goulding

XXX.XXX.225.95

Na 1 a 2 fotke je pancierniček a prísavník - vraj to oni naháňajú gupky a vraj sa gupky boja, preto stiahli chvost :D

Na 3 fotke skupinka mečúňov viedeň.

20.3.2015 18:02
Ellie Goulding

XXX.XXX.225.95

Na 4 fotke je gupka - takto ráno som ju videl, teraz je zdochnutá

Na 5 fotke je jedna z mojich gupiek - stále rovnáka..

Na 6 fotke je gupka ktorá ma ráno prekvapila... "krásna biela".

20.3.2015 18:06
Ellie Goulding

XXX.XXX.225.95

7 a 8 fotka mladé endlerky, vidno im tie chvosty...

20.3.2015 18:07
Ellie Goulding

XXX.XXX.225.95

9 a 10 fotka - už sú na pokraji smrti :(

11 fotka - samec trochu plával dohora ale bez šance - už zdochol..

21.3.2015 08:02
linduš

XXX.XXX.164.149

Obávám se, že většina nepřežije. vypadá to na střevní parazity (google vám pomůže). funguje flagellol, po dvou týdnech zopakovat léčbu. ale tyhle ryby vypadají opravdu špatně, velmi oslabené kusy nepřežijí ani léčbu.
nicméně jako první pomoc vyměňte třeba půlku vody za čerstvou stejné teploty, můžete měnit část vody klidně každý den. vodoléčba ničemu neuškodí, často pomůže. přidáním tolika ryb živorodek vzroste i u vás znečištění.
hlídejte výkaly, táhnoucí se, bílé, nebo průhledné jsou špatně. myslím, že na fotkách jsou vidět. bohužel, už je nakažené celé akva.
na plíseň bych mohla doporučit esha 2000, na střevní parazity ten flagellol. no hlavně ty střevní. akvárko máte pěkné, chovatel je prase.
mimochodem endlerky se s očkama kříží
držím palce, je to katastrofa. proto je dobré mít náhradní nádrž a nechat v ní nové ryby v karanténě.

21.3.2015 08:39
jirkaz

XXX.XXX.128.27

KARANTÉNA !

22.3.2015 00:25
Ellie Goulding

XXX.XXX.120.64

Prišiel mi známy akvarista nejako upraviť ph vo vode, vraj ak mali ošetrenú vodu tam ( čo asi sotva), tak to musím robiť sem s tým že pri každej výmene vody mi to bude robiť slabšie až napokon vôbec. Musím uznať, že to zabralo, tie zvyšné večer ožili, viac ako polovica má už plutvy normálne, prijímajú potravu a pekne plavú. Len sa bojím tej plesne. Vzal dve nakazené gupky, bohužiaľ, pre dobro ostatných museli preč. Nakvapkal tam nejakú modrú vodičku a ešte niečo tam dával, zabudol som však ten názov, ale až si spomeniem, tak napíšem. Len mi povedal, že sa mám pripraviť na to, že až na panciernikov a ancitrusov mi môže zdochnúť všetko. Ale že mečovky mi zostanú, tie si vraj silnejšie a odporúčal mi, aby som na mečovky prešiel, tie som choval dlhé roky, ale chcel som gupky - viac sa mi páčili... Len ma mrzí, že sa u "chovateľov" robia takéto veci Pán mi nedvíha, vypol si dokonca telefon, na internete však smelo predáva ďalšie ryby... Napísal som mu zlé hodnotenie, ten si ho však dal zmazať, takže čisté svedomie rozhodne nemá. No je to veľmi smutné... Ale karma je mrcha a ona sa vráti ako bumerang... Veľmi pekne ďakujem za rady, poradím sa so známim, lebo sám nič robiť nechcem a neviem čo mi vlastne do vody dával.

22.3.2015 00:27
Ellie Goulding

XXX.XXX.120.64

Ešte k tým výkalom, snažím sa vždy večer s odsávačom pozbierať to, čo sa dá. Predsa len tam mám pancierničky a tie z toho narobia pekný kravál...

Přidejte reakci

Přidat smajlík