Dobrý den, brzy budeme zařizovat nádrž pro tlamovce - 350L. Jako dno se mi nejvíc líbí bílý písek, ve zverimexech v okolí ale mají malá a drahá balení. Můžete mi prosím poradit, jaká hrubost je pro tlamovce ideální a zda se dá použít i písek vedený jako filtrační případně písek křemičitý na zasypání zámkové dlažby? Případně tipy kde levně koupit.Děkuji.
Nevim pro ktere tlamovce, vetsina uvita pisek pred sterkem. Ja jsem normalne kupovala v hornbachu filtracni pisek do bazenu,0,6-1,2mm hrubost. V pytlich po 20ti kg.
Musi se mnohonasobne proprat v nekolika kyblich, a pak dat do akvaria, ktere by melo bezet mesic na prazdno. Neprezente to, opravdu tak 2-3 cm vyska, vic nema naprosto smysl a zahniva to. Pak akorat budete vecne ten pisek vyhazovat :)
Nekteri lide maji rozporuplny nazor na piskorky do pisku, ja si je nemuzu vynachvalit, protoze jinak je odkalovani docela prusvih :).
cicinka
napsal(a):
Dobrý den, brzy budeme zařizovat nádrž pro tlamovce - 350L. Jako dno se mi nejvíc líbí bílý písek, ve zverimexech v okolí ale mají malá a drahá balení. Můžete mi prosím poradit, jaká hrubost je pro tlamovce ideální a zda se dá použít i písek vedený jako filtrační případně písek křemičitý na zasypání zámkové dlažby? Případně tipy kde levně koupit.Děkuji.
Když jsem chystal prvních několik akva pro tlamovce, tak jsem si opatřil bílý křemičitý písek, který se dává pod sportovní povrchy (podobný jako do filtrů). Ten je celkem dobrý, ale je zároveň ostrý, takže jsem raději začal používat normální kopaný jemný písek, který se dá sehnat jak tady často píší v Hornbachu. Ideální je ten nejjemnější říční, který se prodává myslím po 3 kg, dříve i po větších baleních, není sice úplně bílý, ale to podle mě nevadí. Písek se musí propláchnout, tj, postupně menší množství dát do kbelíku a několikrát nejjemnější částečky slít, ale není to až tak moc pracné. Pak vezmu hrubé sítko nebo stačí i pevné muší pletivo a písek ještě přeseju, abych se zbavil kamínků větších než půl mm. Výsledek je dobrý a tlamovcům stačí bohatě max vrstva 1 cm na dno. já jsem dával teď na 300 litrové akva asi 15 kg tohoto písku. Některé druhy tlamovců často hledají potravu i na dně a prosívají písek, proto je lepší písek říční. T. V.