Březí ryba se zdržuje u hladiny

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

okaliak

25.3.2015 19:57
okaliak

XXX.XXX.114.115

Dobrý den,
po malé havárii v mém akváriu (přinesla jsem si domů nemocné hejno) mi zbyla pouze jediná rybička - samička gupky wingeovy/endlerovy. Akvárko jsem zcela vyčistila, nezbyla v něm žádná škodlivina, nic, a chtěla jsem té chuděrce sehnat další společnost, nicméně mne předstihla náhlými důkazy březosti. Dala jsem jí tedy oddych na cca 3 týdny a bohužel jsem nebyla u toho, když na svět přišli dvě malé rybičky. Nyní už asi týden všechny tři vesele plavou, nicméně "mamina" je zřejmě stále březí. A dnes večer zalezla do rohu v akváriu, drží se na jednom místě, u hladiny, vůbec se nehýbe, nelape po vzduchu ani nic jiného. Její mimča v pohodě plavou, jsou naprosto zdravé...jen mi připadá, že mají všechny tři trochu víc růžové žábry.
Jde o porod? Či o něco horšího? Nikdy jsem podobné chování u gupek neviděla...většinou mi u porodu zmizely z očí...
Děkuji.

zuzínek

25.3.2015 20:15
zuzínek

XXX.XXX.114.115

Zdravím,
mně se takhle gupky normálně rozmnožují - zalezou si někam do koutku, ztuhnou, tak se jako prohnou, někdy jsou úplně svislé a potom už to jde rychle. Ale záleží na rybě. Já bych radši zkoumala další příznaky, případně počkala do rána atd. Kdyby se pořád nehýbala z místa a případně odmítala žrádlo, může to znamenat komplikace při porodu, nemoc či jiné.
Rozhodně pozorujte její chování - jestli je "divná" ještě v něčem.

25.3.2015 21:07
linduš

XXX.XXX.164.146

Nádrž se zařídí, napustí a nechá běžet +- měsíc. v té době probíhá nitrifikace - osídlování celé nádrže, ale hlavně filtru nitrifikačními bakteriemi. tyto bakterie mění NO2 (odpad z ryb, krmení, rostlin) na méně jedovaté NO3, které spotřebovávají rostliny.
jestliže bylo akvárko v době vypuštění prvního hejna nezaběhnuté, ryby se otrávily. pokud bylo akvárko důkladně vyčištěno od všech "škodlivin", probíhá znova zabíhání akvária, je opět jedovaté.
gupka (živorodka duhová) ani endlerka (živorodka endlerova) nerodí za týden, ale 3-4 týdny.
jak velké je akvárium, jak často a hlavně jak ho čistíte (kdy naposled a jak jste dělala to "důkladné"?). jaký máte filtr, běží nonstop? kolik a jaké rostliny. fotky hodně pomůžou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík