Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.5.2015 00:31
kobylkalucni

XXX.XXX.54.97

Zdravím, mám problém s akváriem a potřebovala bych poradit. Založila jsem si 60-ti litrové akvárium s klasickou setovou 15-ti W zářivkou. Zpočátku tam bylo 20 neonek,1 ampulárka,1 kryptokoryna a 1 šípatkovec. Rostliny rostly sice pomalu, ale měly celkem hezkou barvu. Obojí se mi "dokonce" rozrostlo natolik, že jsem je rozdělila na dvě části. Pak jsem dostala maličkou, ošklivou hnědovku, která ale začala mít pěkně zelené nové rostlinky. Do akvária jsem přidala cca 10 krevetek. Postupně mi umíraly, až jich zbylo jen asi 5. Udělal se mi povlak na hladině, který se opakovaně tvořil i přes čištění hladiny. Pak jsem na akvarijní burze pořídila trs jávského mechu,5 mečovek vídeňských a pár maličkých kryptokoryn. Od té doby jde všechno do háje. Jak šípatkovec tak velká kryptokoryna najednou začala uhnívat, vždy se udělaly průhledné, posléze černé fleky, které se najednou rozpadly, až uhnil celý list. Musela jsem obojí vyhodit. Hnědovka se sice drží, ale taky je flekatá. Neonky mi začaly postupně umírat, vždycky vybledly, začaly mít otrhané ploutvičky a vypadaly hrozně vyhuble. Teď jich mám jen 9. Mečovky mi taky zbyly jen 3. Jediné, čemu se daří je jávský mech, který raší nadmíru pěkně a krevetky, kterých už je asi 20. Nicméně na akvárko je smutný pohled a nevím, co je špatně. Nechci dokupovat další rybičky, pokud by byla ve vodě nějaká nákaza. Mimochodem od mečovek jsem viděla mládě jen druhý den po přinesení z burzy a pak ještě jednou za týden, bylo schované v jávském mechu tak jsem ho tam nechala, do dalšího dne zmizelo a od té doby nic, mečovky se ani nenamlouvají. Akvárium čistím cca jednou za 14 dní, vždy odchlípnu jávský mech, který je po celém povrchu a vysaju pod ním, měním cca třetinu vody. Žádné přípravky do vody nedávám. Jo a už od samého začátku bojuju s hnědou řasou, ale to je vzhledem k slabému osvětlení asi neřešitelné. Kryt je tak nesmyslně vyrobený, že se do něj nevejde přídavné osvětlení. Aspoň jsem ho podlepila alobalem, ale pochybuju, že to jakkoliv pomohlo. Svítím cca 8 hodin denně. Omlouvám se za dlouhý popis, ale nevím, kde přesně jsem udělala chybu. Nejvíc mě asi mrzí ty rostlinky, je mi jasné, že pokud neporostou rostliny, nebude se dařit ani rybičkám. Souvisí nějak hnití rostlin s postupným úmrtím neonek? Množství CO nevím, nemám test. Voda je asi nejtvrdší v celé čr.

11.5.2015 17:30
linduš

XXX.XXX.164.146

Hm, je toho hodně.
CO bych vynechala, to byste musela "bublat", aby to bylo přesmíru, spíš NO2 je průser.
heleďte, nemáte nějaké fotky celého akva, kdyžtak nemocné ryby, filtru? jaký máte, jak ho čistíte? běží nonstop?
jaké máte dno?
to světlo je průšvih, měla jsem to samé akorát 80 litrů a 20W, ale i s tím se dá. no kouzlit ne no.
jak dlouho to akvárko běží? jak dlouho po spuštění akvárka tam šly ryby?
krevetky jsou živé, množí se...nějak to akvárko funguje.
předně echinodory (šípatkovce) se pěstují v pěstírnách emerzně (nad vodou). taková rostlina si pak zvyká na život submerzní (pod vodou). "suché" listy odumírají, postupně se tvoří podvodní, které pak vypadají třeba úplně jinak. nesmí se zasadit to srdíčko listů do dna. kryptokoryna tak nějak podobně. předně se nakoupí hodně rychlerostoucích a velmi nenáročných plevelů, dvě kytky na začátek je nedostačující
a tu výměnu vody bych dělala častěji. ryby totiž kadí jedovaté NO2, dobře zajetý kvalitní filtr to přemění na méně jedovaté NO3, to využijí rostlinky. ty neonky můžou být "otrávené" (otrhané ploutvičky), možná i se střevními parazity (vyhublost). nemoc právě jde ruku v ruce s nevhodným prostředím. vypadá to, že nemáte v nádrži rovnováhu.

11.5.2015 22:57
kobylkalucni

XXX.XXX.54.97

Právě kvůli tomu, že vlastně nevím co přesně je blbě, tak jsem to pro zichr popsala všechno :)
Akvárko běží asi tak rok. Dno je bohužel černobílá drť - lépe řečeno dva pytlíky černé a jeden pytlík černobílé směsi. To, že nic horšího nemůže být jsem si našla až pak. Filtr je Hailea HL-BT 400, jede nonstop.
Akvárko jsem zajížděla asi 14 dní s tím jedním šípatkovcem a kryptokorynou + ampulárkou na hnojení, pak jsem tam nedočkavec vrazila prvních 10 neonek. Byla jsem si vědoma toho, že ještě pořádně není osídlené bakteriemi, tak jsem měnila část vody asi každý druhý den. Všichni to zvládli bez ztráty kytičky a akváriu se tehdy doopravdy dařilo. I ty dvě květinky - ze začátku pozhazovaly listy, ale pak pomaloučku, ale jistě obrostly znova tak, že se obě rozdvojily.
V podstatě asi půlrok bylo akvárko v pohodě. Mezitím jsem si ještě od někoho sehnala přebytky po protrhání - asi růžkatec ( postupně zežloutl, upadal až umřel úplně ), dál hydrotryche leucocephala - nějakou dobu rostla krásně zeleně, byť byla řídká a vytahovala se za světlem. Najednou začala žloutnout a odehnívat a pak žloutnutí, zprůhlednění a odehnití pokračovalo i s jinými rostlinami. Měla jsem i kousek egerie - po třech měsících, co vydržela stát ve štěrku jako kdyby byla z plastu - žádný přírůstek, žádné vadnutí jsem ji vyhodila.
Zkusím tedy častěji měnit vodu. Je mi jedno, jaký druh rostlin mi tam poroste, klidně i ten plevel, jen ať je zelený. Z fotek se asi teď nic nepozná, všechno ošklivé jsem vyházela a neonky zatím vypadají všechny zdravě. Myslíš, že se ještě může akvárko zbrchat? Mám sto chutí zbylé rybičky darovat, koupit nové dno, jávský mech proprat v roztoku sava a začít od nuly.

12.5.2015 16:56
linduš

XXX.XXX.164.146

Mech savo nepřežije. jestli desinfikovat, tak propláchnout v solném roztoku, ale jen krátce, nebo na nové rostliny použivám hypermangan. slabší růžový roztok klidně hodiny, silný fialovější krátkodobě.
to dno určitě vyměň, nebude dělat dobrotu nikdy (taky jsem s ním začínala)
nejlepší je tmavé jednobarevné dno, neostré a frakce 2-4mm. nejradši mám černý písek z flexiobkladů, ale to je nákladné.
ono tímhle si každý tak nějak projde. vyměnila bych to dno, ryby buď odejdou, nebo jim pomůže ta výměna. kytkám může chybět nějaká složka, zeskelnatění/zežloutnutí listů umí nedostatek železa. těma častějšíma výměnama vody mělo být líp i rostlinám. doporučuje se spíš nehnojit, než hnojit naslepo, může to nadělat pěknou paseku! jestli nějaké jemné hnojivo hlavně na to železo vyzkoušet, ale zas bez rostlin bych tam nic nelila.
takhle: ty podmínky se v akváriu mění a ustálené je třeba až po roce. takže co jde na začátku může pak odpadnout a později půjdou zas nějaké jiné kytky.
ty přebytky jsou super věc, většinou za hubičku a prostě se zkouší. jen pozor na nemoci. oslabená ryba chytne kdejaký moribundus.
jestli můžeš a vyměníš to dno, zkus nasadit cryptocoryne affinis, ta by měla držet a až si zvykne, tak to zaplevelí. znám jedno "zanedbávané" akvárko, neuvěřitelnou džungli

11.5.2017 08:25
surpan

XXX.XXX.60.58

Nejčastější důvody, proč rostliny nerostou a uhnívají: http://surpanblog.cz/rubriky/akvarium-rady-a-tipy/proc-mi-nerostou-akvarijni.

15.5.2017 12:51
lada 4

XXX.XXX.130.8

kobylkalucni napsal(a):
Zdravím, mám problém s akváriem a potřebovala bych poradit. Založila jsem si 60-ti litrové akvárium s klasickou setovou 15-ti W zářivkou. Zpočátku tam bylo 20 neonek,1 ampulárka,1 kryptokoryna a 1 šípatkovec. Rostliny rostly sice pomalu, ale měly celkem hezkou barvu. Obojí se mi "dokonce" rozrostlo natolik, že jsem je rozdělila na dvě části. Pak jsem dostala maličkou, ošklivou hnědovku, která ale začala mít pěkně zelené nové rostlinky. Do akvária jsem přidala cca 10 krevetek. Postupně mi umíraly, až jich zbylo jen asi 5. Udělal se mi povlak na hladině, který se opakovaně tvořil i přes čištění hladiny. Pak jsem na akvarijní burze pořídila trs jávského mechu,5 mečovek vídeňských a pár maličkých kryptokoryn. Od té doby jde všechno do háje. Jak šípatkovec tak velká kryptokoryna najednou začala uhnívat, vždy se udělaly průhledné, posléze černé fleky, které se najednou rozpadly, až uhnil celý list. Musela jsem obojí vyhodit. Hnědovka se sice drží, ale taky je flekatá. Neonky mi začaly postupně umírat, vždycky vybledly, začaly mít otrhané ploutvičky a vypadaly hrozně vyhuble. Teď jich mám jen 9. Mečovky mi taky zbyly jen 3. Jediné, čemu se daří je jávský mech, který raší nadmíru pěkně a krevetky, kterých už je asi 20. Nicméně na akvárko je smutný pohled a nevím, co je špatně. Nechci dokupovat další rybičky, pokud by byla ve vodě nějaká nákaza. Mimochodem od mečovek jsem viděla mládě jen druhý den po přinesení z burzy a pak ještě jednou za týden, bylo schované v jávském mechu tak jsem ho tam nechala, do dalšího dne zmizelo a od té doby nic, mečovky se ani nenamlouvají. Akvárium čistím cca jednou za 14 dní, vždy odchlípnu jávský mech, který je po celém povrchu a vysaju pod ním, měním cca třetinu vody. Žádné přípravky do vody nedávám. Jo a už od samého začátku bojuju s hnědou řasou, ale to je vzhledem k slabému osvětlení asi neřešitelné. Kryt je tak nesmyslně vyrobený, že se do něj nevejde přídavné osvětlení. Aspoň jsem ho podlepila alobalem, ale pochybuju, že to jakkoliv pomohlo. Svítím cca 8 hodin denně. Omlouvám se za dlouhý popis, ale nevím, kde přesně jsem udělala chybu. Nejvíc mě asi mrzí ty rostlinky, je mi jasné, že pokud neporostou rostliny, nebude se dařit ani rybičkám. Souvisí nějak hnití rostlin s postupným úmrtím neonek? Množství CO nevím, nemám test. Voda je asi nejtvrdší v celé čr.

Také mám jedno takové, žárovka 15 w tak sem jí nahradil a mám teď tam 23 w a řekl bych že dostačující.

Přidejte reakci

Přidat smajlík