Prosím o pomoc – betta, nafoukla se

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.5.2015 10:46
Zdendaparizek

XXX.XXX.100.224

Dobrý den.Máme Bettynu bojovnici už skoro rok.A teď se nějak nafoukla a nemáme potuchu proč.Je pořád akční, žere atd.Myslel jsem si že umírá ale příznaky nemá.Přidávám k tomu foto aby jste mohly vidět a doufám že mě pomůžete.Děkuji předem.

12.5.2015 13:36
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Je to infekční vodnatelnost. Více se o této nemoci dočtete zde http://rybicky.net/nemoc/vodnatelnost.

12.5.2015 14:45
Zdendaparizek

XXX.XXX.130.22

Mě to je divný.Používáme kvalitni krmivo, filtraci, topné teleso.A dočtu se tohle.A ten penicilin tam mám dát jako jak se prodává v lékárně?

12.5.2015 16:59
linduš

XXX.XXX.164.146

Jak velké máte akvárko? jaký filtr? jak často a jak provádíte očistu akvária? (foto celěho akvárka pomůže)
počítejte s tím, že tuhle nemoc nejspíš nevyléčíte.

12.5.2015 18:00
Zdendaparizek

XXX.XXX.130.22

12 litrů akvárium, každý měsíc výměna vody, a dvakrát do týdne čištění filtrace.

12.5.2015 19:55
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Všechno špatně. Akvárium je malé, za prvé betta chce větší, za druhé se 12 litrů špatně udržuje. Výměna části vody je v tomto akváriu potřeba minimálně dvakrát týdně. Naopak filtr perte až když viditelně ztratí na výkonu. Pokud dobře vidím, rostliny jsou umělé, to je úplně na nic. A to dno ? Dlouho jsem přemýšlel, jak to napsat, ale nakonec se spokojím se slovem příšerné. Takže moje rada zní, bettu utraťte, na 99,9 % jí stejně nevyléčíte. Kupte si aspoň o trochu větší akvárium, normální, přírodní dno a hlavně živé rostliny. Přečtěte si ve zdejších tématech co chov rybiček obnáší a začněte znovu. A abych nebyl jen negativní, nemusíte hned s akvaristikou končit, velmi mnoho lidí dopadlo tak, jako teď vy.

12.5.2015 21:00
Zdendaparizek

XXX.XXX.130.22

Pro jednu rybu málo.Nám bylo řečeno že stačí 5litrů akvárko.Tak jsme jí koupily větší.A zase málo.Tak poraďte jak velký pro jednu rybu.

12.5.2015 21:47
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Počítejte minimálně 20 litrů, jinak se dá říct, že ryba plave ve vlastních výkalech. Čím větší, tím se snadněji udržuje, tedy líp pro vás. Ale hlavně musí být dostatečně osázené živými rostlinami, musí tam být vhodné dno, správné světlo a nádrž pro bettu by měla být krytá, aby nedýchala studenější vzduch z místnosti.

13.5.2015 12:09
Hodonak

XXX.XXX.126.173

Zdendaparizek napsal(a):
Pro jednu rybu málo.Nám bylo řečeno že stačí 5litrů akvárko.Tak jsme jí koupily větší.A zase málo.Tak poraďte jak velký pro jednu rybu.

JÁ SI MYSLÍM, ŽE PRO JEDNU BETTU JE TĚCH 12 LITRŮ BOHATĚ DOSTAČUJÍCÍ, I KDYŽ BUDU ASI BITÝ. Uvedu příklad z mého mládí... Měl jsem rámové akvárium,45 x 25 x 25.. čili plně nalité,28 litrů... podle mého odhadu tam bylo cca 20 litrů.. A prohánělo se tam hejnko neonek, teter žhavých, nějaká sumatranka, danio, pancéřníčci, i pár mečovek, plat, betty, paví očka... Vždycky asi 20 rybek. Akvárko jsem čistil jednou za dva roky komplet, jinak o částečné výměně vody jsem ani neslyšel... jenom se obyčejnou vodou z vodovodu dolil odpar. Skleněným odkalovačem se občas vytáhl kal ze dna, který se soustřeďoval v jednom rohu. Vzduchování ani filtrování neexistovalo, osvětlení bylo udělané z plechové formyna srnčí hřbet, v tom 25W žárovka. Když se dala 40W, rostly zelené řasy, když 15W, rostly hnědé. Vždycky po dvou letech jsem vytáhl obrovskou změť rostlinek,4/5 jsem odnesl do akvarijní služby, jako protihodnotu dostal další rybičky. Ryby prosperovaly, množily se... nebylo vidět, že by trpěly. Jasně, nebyly tam skaláry, a podobně. přesto to byl krásný koutek přírody. Vím, že teď je doba někde jinde, taky už mám zářivky, filtr, a podobně... dokonce i jednou za cca měsíc měním 1/4 vody... a akvárium je taky nesrovnatelně větší. Taky jsem o víc jak čtvrt století starší.

13.5.2015 13:33
balisek

XXX.XXX.165.178

Ale no tak, zas nepřehánějte! Ve 12 litrech se už betta chovat dá. Není to ideální, ale jde to. Barevnost dna je otázkou vkusu (spíše si nejsem jistá, zda není příliš hrubozrnné). Umělou květenu je opravdu velice vhodné vyměnit za nějaké živé nenáročné rostliny (např. egerie, anubias, saggitaria, řasokoule...). Frekvenci údržby otočte - část vody vyměňujte 2x týdně (cca 1/3 objemu), filtr čistěte cca 1x měsíčně (jen když je viditelně zanesený). Akva zakryjte kouskem plexiskla.

13.5.2015 14:59
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Hodonak napsal(a):
JÁ SI MYSLÍM, ŽE PRO JEDNU BETTU JE TĚCH 12 LITRŮ BOHATĚ DOSTAČUJÍCÍ, I KDYŽ BUDU ASI BITÝ. Uvedu příklad z mého mládí... Měl jsem rámové akvárium,45 x 25 x 25.. čili plně nalité,28 litrů... podle mého odhadu tam bylo cca 20 litrů.. A prohánělo se tam hejnko neonek, teter žhavých, nějaká sumatranka, danio, pancéřníčci, i pár mečovek, plat, betty, paví očka... Vždycky asi 20 rybek. Akvárko jsem čistil jednou za dva roky komplet, jinak o částečné výměně vody jsem ani neslyšel... jenom se obyčejnou vodou z vodovodu dolil odpar. Skleněným odkalovačem se občas vytáhl kal ze dna, který se soustřeďoval v jednom rohu. Vzduchování ani filtrování neexistovalo, osvětlení bylo udělané z plechové formyna srnčí hřbet, v tom 25W žárovka. Když se dala 40W, rostly zelené řasy, když 15W, rostly hnědé. Vždycky po dvou letech jsem vytáhl obrovskou změť rostlinek,4/5 jsem odnesl do akvarijní služby, jako protihodnotu dostal další rybičky. Ryby prosperovaly, množily se... nebylo vidět, že by trpěly. Jasně, nebyly tam skaláry, a podobně. přesto to byl krásný koutek přírody. Vím, že teď je doba někde jinde, taky už mám zářivky, filtr, a podobně... dokonce i jednou za cca měsíc měním 1/4 vody... a akvárium je taky nesrovnatelně větší. Taky jsem o víc jak čtvrt století starší.

Taky jsem začínal s akvaristikou před cca 30 lety, to mi bylo 15. Tenkrát se dělala jinak spousta věcí. Ryb bylo málo, ale zdravější a vitálnější. Z vodovodu tenkrát ještě tekla voda. Pro živé krmení jsem chodil do přírody a nikdy jsem si do akvária nic nezavlekl. Svítilo se obyčejnou žárovkou a rostliny rostly jako divé. I když jsem nikdy nehnojil. Stejně jako vy jsem čistil, jen když bylo potřeba.
Jenže mi přijde, že stejně jako my stárneme, jsou ty ryby nějaké menší, choulostivé a líné. Možná bych řekl zdegenerované. Jedno vím jistě. Kdybych provozoval akvaristiku stejným způsobem, jako tehdy, lítal bych s pláčem po diskuzích a naříkal. Dopadl bych totiž úplně stejně, jako zakladatel tohoto tématu.

13.5.2015 15:05
jirkaz

XXX.XXX.128.27

balisek napsal(a):
Ale no tak, zas nepřehánějte! Ve 12 litrech se už betta chovat dá. Není to ideální, ale jde to. Barevnost dna je otázkou vkusu (spíše si nejsem jistá, zda není příliš hrubozrnné). Umělou květenu je opravdu velice vhodné vyměnit za nějaké živé nenáročné rostliny (např. egerie, anubias, saggitaria, řasokoule...). Frekvenci údržby otočte - část vody vyměňujte 2x týdně (cca 1/3 objemu), filtr čistěte cca 1x měsíčně (jen když je viditelně zanesený). Akva zakryjte kouskem plexiskla.

Každý to chápe jinak. Já, jako akvarista, se snažím vytvořit rybičkám pokud možno přirozené prostředí. I když samozřejmě vím, že se mi to nikdy nepodaří.
Připouštím, že každému se může líbit něco jiného, ale toto dno je pro mně hnus.
Co se týká té velikosti akvária, jestli máte možnost, podívejte se na chování betty ve dvanáctilitrovém akváriu a srovnejte ho s jejím chováním třeba ve třicetilitrovém, hustě zarostlém živými rostlinami. Možná budete překvapená.

13.5.2015 15:17
saty

XXX.XXX.10.1

Taky si myslím že 12litrů už je v pohodě, nejsou to dva litry v betárku atd. Dno je jen o vkusu majitele pravda v takovém dně se podle mě moc nepovede rostlinám které jsou pro rybku i kvalitu vody dobré... rybička je skutečně nemocná spíš bych počítala s možností nevyléčení a zbytečně ji netrápila.
Jinak určitě častěji měnit 1/3 až 1/4 vody filtr prát spíše méně často a určitě jen tak lehce požmoulat v misce odebrané vody z akva žádné velké propírání

13.5.2015 15:18
saty

XXX.XXX.10.1

Jinak sama mám betu v 45l a je to jako skvělí prostor, ale zas tak bych to nehrotila.

13.5.2015 15:58
Zdendaparizek

XXX.XXX.237.54

Je to pěkný co píšete.Ale můj názor se nezmění.Dát jednu rybu do akvárka 20L to mě přijde moc.My jsme si kupovaly jen jednu.U toho chcem taky zůstat.Nechci 10 nebo 20 rybiček.Už před tím kdyžjsme jí kupovaly tak nám prodaly 5L a nám se to zdálomalý malé.Tak dostala větší a teď mě přijde velký.Nechci měnit, možná jen rostlinky ale akvárko pro jednu bettynu stačí.A děkuji za rady.

13.5.2015 19:55
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Tady to vysvětlovat nemusíte. Řekněte to vaší bettě. Určitě to pochopí.

13.5.2015 20:02
Zdendaparizek

XXX.XXX.237.54

To nemá cenu.Pokud vím ptal jsem se jen co to znamená co se jí stalo.A né že se zeptám a hned žemám malý akvárko.Tak proč všude v odborný literatuře a na netu je psáno že když je sama stačí 5L.My jí daly víc 12.Filtraci, topný těleso atd.Všude je psány že nic k chovu nepotřebuje.Ale my jí to koupily.

13.5.2015 21:24
jirkaz

XXX.XXX.128.27

To, že jí stačí 5 litrů, píšou prodejci. Mrkněte do diskuzí chovatelů. Tyto diskuze jsou plné otázek typu Co je naší bettě, nebo Proč umřela. Ano, i vy jste se ptal co se jí stalo. Hned v první odpovědi jsem určil nemoc a dal odkaz, kde se píše, že tato nemoc vzniká zejména kvůli vysokým hodnotám dusitanů. Najděte si na internetu, co způsobuje ty vysoké hodnoty. Já to psát nebudu, stejně mi nevěříte.

13.5.2015 22:09
Zdendaparizek

XXX.XXX.237.54

Já jsem nikde nenapsal že nevěřím.Ještě u jednoho sloupku jsem děkoval.Ale to už je jedno.Co jsem chtěl to jsem se dozvěděl a ještě jednou všem co poradily děkuju.

14.5.2015 13:43
Hodonak

XXX.XXX.126.173

Zdendaparizek napsal(a):
Já jsem nikde nenapsal že nevěřím.Ještě u jednoho sloupku jsem děkoval.Ale to už je jedno.Co jsem chtěl to jsem se dozvěděl a ještě jednou všem co poradily děkuju.

Buďte v klidu... Pořiďte živé rostlinky, ono pro bettu,. i pro pár, je to parádní živobytí. Někdy mám pocit, že nejvíc se tu snaží radit lidi, kteří mají pár pavích oček v láhvi od okurek... ale pocit, že jsou mistři. Pak dokážou obyčejného slušného laika, který se na něco zeptá, jenom znechutit.

14.5.2015 14:04
Zdendaparizek

XXX.XXX.233.209

V tom s vámi souhlasím.Jen se člověk zeptá a už je vše špatně.Ale cojsem chtěl to jsem se dozvěděl a jsem rád že tady.A některý komentáře by tu ani nemuseli být.

14.5.2015 16:44
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Myslím, že jsem psal slušně. Odpovídal jsem podle svých zkušeností a za vším, co jsem napsal, si stojím. Pokud to nestačí, nevím, co se zadavatel chtěl dozvědět. Možná by jste se vy mohl místo kritizování více zapojit do diskuzí.

14.5.2015 18:13
Zdendaparizek

XXX.XXX.233.209

Nevím proč to vztahujete na sebe když jsem nikoho nejmenoval.Já za rady děkuju a po třetí už se opakovat nebudu.Jen mě teď napadlo."Potrefená husa se vždycky ozve"

15.5.2015 20:30
linduš

XXX.XXX.164.146

Podívejte. to, že se dřív narvaly neonky a parmičky a ancíci do 30 litrů, ano bylo. taky jsem měla kapry v malém akvárku. ale doba pokročila a každý chovatel se snaží dát svým svěřencům nějaký ten welfare.
dřív se taky pracovní kůň nechal stát týden v chlívku, dneska to je správně označováno jako týrání.
ony i ty ryby mají nějaké MINIMÁLNÍ nároky a k tomu počítám pro jednu bettu akvárko 20 litrů.
uvědomte si, že je v tom zavřená celý život. nikam neodejde, němůže otevřít okno... a nejde vůbec to, "že je jenom jedna" a "jedný rybě stačí". vám by taky mohlo stačit tohle a tamto, taky byste přežili, no ne?
taková neonka se vejde i do kalíšku, přesto jí žádný zarputilý akvarista nestrčí do méně než 50-ti litrů, protože ač malá, potřebuje prostor na plavání. i tak je to chování znatelně nepřirozenější, než pak ve stovce. a o přirozenost přece jde, ne?
ono i slepicím ve velkochovech stačí místo velikosti A4. ale je to dobře?
nicméně chvála aspoň za tu 12l. opravdu žádná odborná, novější verze literatury ani akvaristických portálů nepíše nic o dostačujících 5-ti litrech a pokud ano, moc prosím o odkazy, velmi rádi se na to s kolegama "podíváme".
nesmíte se zlobit na dlouholeté akvaristy/milovníky. opravdu studujeme celá ta léta, abysme i těm "hloupým" rybám poskytli podmínky na vhodný život. spoustu jsme toho vyzkoušeli a radíme prakticky každý den (ne jen tady)
otázka betty je dlouhodobý problém, protože ona přežije mnohé a je tak klááásňouškáááá. naštěstí hodně zarytých mýtů už se daří pomaličku odstraňovat a dost lidí si už nechá i poradit, pokud si rovnou nenajdou ty "správnější" informace hned na začátku sami

15.5.2015 21:26
Zdendaparizek

XXX.XXX.130.68

Děkuju tohle jsme potřebovaly vědět.Děkuju

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík