Dobrý den rád bych někoho požádal o radu mam akvárko asi 100l a nevím čím to muže bít pokaždé když si koupím nové rybičky tak mi najednou umírají na plíseň čím to muže bít vyměním vodu dám je tam a krmím je pouze vločkama které když nesežerou tak zůstávají u dna a tvoří se tam plíseň a pak postupně umírají nedávno jsem si koupil 10 rybiček a měl jsem 2 krunířovce anscitrus narodily se mi mladý kteří po asi 10 dnech uhynuly také i s rodičema prosím poraďte
Děkuji za odpověď Filtr mam EHEIM a čístí se tak jednou týdně vyjmutím a propláchnutím pod tekoucí vodou rad bych věděl zda můžu mít i šneky zda i to tomu trochu pomůže a jestli jsou lepší živé či umělé rostliny opravdu nevím vše properu pod vodou napustím akvárko druhy den dám rybky a tak týden je to OK a po týdnu plíseň.
Dobrý den,
asi máte problém v akváriu nastolit biologickou rovnováhu, resp. aby se odbourávaly škodlivé látky, musíte nejprve zajet ten filtr. Doporučuji tedy se poradit s nějakým akvaristou, aby vám zkontroloval písek a případně kameny v akváriu, znovu to vyčistěte a napusťte vodou, nechte jeden den odstát - poběží stále filtr, pak přidáte vodu s vypraného filtru od nějakého akvaristy, což bude na naočkování toho vašeho filtru. Bylo by dobré zde ještě napsat přesně typ toho filtru. Dále platí pravidlo, že filtr nebudete prát pod tekoucí vodou - tam hrozí zabití všech bakterií ve filtru. Vždy budete prát filtr v odebrané vodě z akvária. Pak doplníte čistou vodu, nejlépe odstátou. V průběhu záběhu akvária budete přidávat denně několik rozdrcených vloček, aby měly bakterie ve filtru co žrát. Co se týká rostlin, záleží jestli máte nějaké dobré osvětlení nebo případně je dost světla od okna, pak tam můžete nějaké nenáročné rostliny dát - zase nejlíp od někoho, kdo má vodu ze stejného rozvodu a rostliny mu prosperují. Nechte toto jet klidně tři týdny a mezitím si rozmyslete nějaké rybičky. Asi bych si vybíral podle teploty, kterou můžete zajistit. A hlavně bych si vybral nenáročné ryby na kvalitu vody a na kyslík. Například ti ancistusi jsou celkem hákliví a pokud něco v akva plesniví, nebo se zvedne NO2, NO3 tak brzy uhynou.
Dále si myslím, že možná už máte plesnivé ty vločky, doporučoval bych pořídit nové krmivo nějaké kvalitní značky a hlavně ho mít v suchu. T. V.
Na filtr nešahejte, dokud razantně nesníží průtok. pak vyperte (jen vymačkejte) ten molitan ve vodě odpuštěné z akvárka. technické části můžete umýt i pod tou tekoucí vodou.
jak píše kolega, je potřeba, aby se filtr zaběhl, aby se v něm usídlily nitrifikační bakterie v dostatečném množství.
takhle je zabíjíte, vlastně každý týden máte "nové, čerstvé" akvárko.
když budete týdně jen měnit část vody a odkalovat, nepřekrmovat (jen ždibec, který ryby během minutky sežerou), mohla by za +- měsíc nádrž fungovat i bez očkování.
nejlepší je hodně velmi nenáročných rostlin, pomůžou vytvořit rovnováhu. umělé nedávejte vůbec.
počkejte teď ten měsíc, než risknete další ryby. filtr neperte
Mr. Borec
XXX.XXX.221.117
Tak prostě nechovej rybičky a pořiď si např. kudlanku.