POMOC! Víte prosím někdo co to je a co s tím? Prý možná plíseň. Ještě včera jsem si ničeho takovýho nevšimla a dneska už to mají dvě. Jiný rybky to nemají.
Vzhledem k tomu, že jste tu psala o ploutvích teter a bojovnice, usuzuji na bakteriální rozpad ploutví a následnou plíseň. Něco zásadního je v akváriu špatně. Podle toho, jak jste v jiném tématu psala o údržbě, tam problém nebude. Jako nejjednodušší vysvětlení se mi jeví překrmování. Zkopíruju vám sem pár řádků o této nemoci.
Bakteriální rozpad ploutví - Poměrně běžná bakteriální infekce, při které se objevují postupně se zvětšující bělavá místa na tlamce, šupinách i ploutvích, tyto se dále třepí, odpadávají jejich okraje a postižená místa napadají plísně. Rozšíření bakteriálního rozpadu ploutví u ryb ve značné míře ovlivňují hygienické podmínky v akvarijních nádržích i stresové faktory (přerybnění nádrží, utlačování ryb dominantními jedinci apod.).
Léčba je možná v počátečním stadiu některými léky obsahujícími antibakteriální chemoterapeutika (TERAP-AB, Bactopur). Prevence spočívá v udržování co nejlepších podmínek chovu (čistota a údržba nádrží, zajištění nízkého obsah dusíku i fosforu, dostatek kyslíku, podávání pestré potravy, vhodné parametry vody, minimalizování stresu u ryb).
Já jsem se s tímhle nikdy osobně nesetkal, takže nemůžu radit. Kolegové, kteří s tím mají zkušenosti, si chválí přípravek Bactopur. Myslím, že je od Sery. Každopádně bych přeléčil nejen odlovené ryby, ale celé původní akvárium. Otázka je, co na to budou říkat ancíci. Ti nemají léčiva zrovna v oblibě. Hlavně je ale třeba přijít na příčinu. Buď jste si to tam přinesla s novýma rybkama, nebo je prostě v akváriu něco špatně.
To o těch tetrách slyším poprvé.
Pokud mohu poradit.
Tak na rozpad ploutví je nejlepší použít SAVO Orginal.Dávkování 1ml na 50 litrů.Nabrat do stříkačky a pomalu stříknout k výtokové trubici z filtru.Onemocnění zmizí během 1-2 DNŮ.Pokud je infekce velmi silná, Opakuj te dávkování druhý den znovu.Po tomto zaléčení nemusíte měnit vodu!Tato metoda neublíží ani rybám Rodu Ancistrus, které jsou na léčiva velmi citlivé.Ani šnekům.
PS:Při výměně vody, dodejte do vody huminové a taninové látky a Akvárium vám bude dělat už jenom radost.
Pokud by jste měla jakýkoliv dotaz, klidně mě kontaktujte.
kubik1233@gmail.com.
Dobrý den, teď jsem podrobněji hledala cokoliv o rozpadu ploutví, a to to asi nebude. Nejspíš neměli roztřepené ploutve, nebyly totiž pod tím bílým obalem vůbec vidět. Razbory už nemám. Nezvládli to. Měli ploutve jakoby něčím obalené. Začaly vždy, po nějaké době, zvláštně plavat, stavět se na ocas a max do druhého dne jsem je vybírala. Platy zbělaly celé, ale bez obalu, a taky lekly. Už jsem asi 2 dny bez plovoucích rybek. Zbývají mi Ancíci, Pancéřníček a Betta. Na těch nic podobného nepozoruji. Jen Betta má ploutve jakoby stočené do ruličky, ale bez obalu, ale to měl už před tím a prý to noc není. Teď ale nevím jak zjistit (a po jaké době) zdali je akva v pořádku a mohu pořídit něco nového, aby tam něco plavalo. Jo, původ nemoci byl nejspíš, nemoc přinesena s novými rybkami. Razbory jsem měla asi 3 neděle a Platy pár dní.
Kubik1233 prosím co jsou huminové a taninové látky? Je to v chemii na úpravu vody?