Dobrý den,
poprosil bych o radu jakým způsobem bych mohl udělat vnější filtraci k mému akváriu 400l (160x50x50) v tuto chvíli používám Fuval 405 a nejsem spokojený s jeho filtrací.
Chtěl bych filtraci pod akváriem a optimálě aby nemohla nikde vytéci.
Prosím o rady jak jej udělat a co k tomu potřebuji aby i trochu zručný laik dokázal tento filtr vyrobit.
Moc děkuji za rady jak jej mám udělat aby perfektně fungoval a ryby byly spokojené.
Zkuste pohledat na tlamovci.cz, jde o to, že budete čerpat ze spodního akva nahoru, kde bude přepad. Takže při poruše vám voda nevyteče. Podle mě ale 400 litrů není až tak moc, to se dá vyřešit i v rámci samotného akva prostorem pro biokvacitovou matraci (třeba z více pásů na jedné straně). Něco podobného mám a mám tam 45 x 40 x 10 cm biokvacitu v pásech 10 cm. Je to za vlepeným sklem s vrtanými otvory. T. V.
Díky moc za informaci, hledal jsem na tlamovci.cz, ale bohužel nenašel jsem tam nějakou diskuzi která by mi pomohla s výrobou filtrace (každopádně i tak děkuji). Ohledně filtrace v rámci akva, proč ne, zajímavý nápad. Mohl bych poprosit o nějaké foto jak máte filtraci řešenou vy? Případně info co je to biokvacita?
Moc děkuji.
Biokvacit je fitrační pěna vhodná pro výrobu filtrů, na internetu určitě najdete i dodavatele, kteří uřežou potřebný rozměr. Co se týká filtru, tak jsem o to, jestli nebude vadit, že jedna boční strana akva bude neprůhledná a třeba deset centimetrů bude zabírat filtrační pěna. Výroba přepážky je jednoduchá, pokud umíte pracovat se silikonem. Necháte si ve sklenářství uřezat sklo (stačí 5 mm tlusté) aby přesně zapadlo (raději 1 mm na lepidlo) do akva třeba s odstupem 10 cm, a bude sahat až po hladinu. Na jedné straně bude vyvrtaný otvor pro vývod od čerpadla nebo čerpací hlavy, které bude v tom prostoru za sklem, Na druhé straně stačí další 3 menší vrtané otvory (například průměr 10 mm) pro přívod vody. Mezi tím budete mít pásy biokvacitu, které můžete na střídačku vyprat. Výhodou je větší plocha filtru, ale stejně ho budete muset čistit. Druhá možnost je venkovní kanystrový filtr. T. V.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Také jsem kdysi o takových možnostech uvažovala, i přes to že jsem dost zručná a pak beru v úvahu čas a peníze, tak raděj už si to koupím.Osobně mám docela slabý vnitřní filtr jen 5 W-molitan-10x20 cm ve 400 u závojnatek a žádný problém.Někdy to není jen o filtru...