Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.206.161
Dobrý den,
mám následující akvárium, čerpal jsem pouze za pomoci google, může mi někdo zkušený sdělit, zda je tento "setup" v pořádku? Jsem začátečník :)
Akvárium:
Juwell Rio 125 (125l)
81x36x50 cm (d x š x v)
Filtr:
Juwel system bioflow 3.0
Světlo: (12h denně v kuse)
High-lite system Juwel 2x28 W (590 mm) T5
Topítko:
Juwel 100 W - zatím vypnuto, jelikož je teplota vody stabilně 24 stupňů.
Rostliny:
Ludwigia repens
Limnophila sessiliflora
Echinodorus grandiflorus 'Argentinensis'
Microsorum pteropus
+ plánuji dokoupit Anubias nějaký
Rybky: (od každého 1ks, je to jen na "test", budu dokupovat příští týden, akorát skaláry mám 3)
Corydoras paleatus
Ancistrus sp.
Pterophyllum scalare
Black Molly
Paracheirodon axelrodi
Hyphessobrycon herbertaxelrodi
Paracheirodon innesi
Thayeria boehlkei
Hemigrammus rhodostomus
Hyphessobrycon flammeus
Hyphessobrycon eques (Hyphessobrycon callistus)
Gymnocorymbus ternetzi
Trichopodus leeri
Trichopodus trichopterus "Gold"
Danio rerio (Brachydanio rerio)
+ nějací šneci (nedokáži poznat, co to je), možná levatky, netuším (zatím 4 ks).
Rád bych si pořídil ještě krevetky, ale skaláry je asi sežerou, co? :( (věnoval jsem této otázce samostatné téma)
Zde fotka (jen pro představu) - ještě sháním vhodný kořen :)
http://s1.postimg.org/gcfqz8cgd/IMG_20150914_021111.jpg
http://s28.postimg.org/barkgg7zv/IMG_20150914_021125.jpg
Děkuji.
Nick
XXX.XXX.38.219
Máte naprosto přerybněno. Už jen pro jenu skaláru by bylo akva příliš malé. A krevety jsou pro skaláry opravdu vítaným pamlskem.
Latinské názvy ve většině případů neumím, ale stačilo kouknout na seznam. to tam v životě nenarvete. tak 3-4 druhy ryb, k většině vůbec ne krevetky a budete mít co dělat, abyste vytvořil vhodné kombinace včetně počtů do hejna.
a souhlasím s Nickem, skalára je vyloučená od počátku,125 litrů je na ní malé
Dobrý den, jestli je to možné, tak rybky vraťte, nejlépe i ty skaláry. Případně si tam nechte ty tři skaláry a jednoho ancistruse. Voda je teplá asi od světel, přesto bych doporučoval si seřídit topítko, aby udržovalo teplotu na těch 24 - 25 °C. To akvárium je na můj vkus dost vysoké a málo hluboké, ale pokud není víc místa, tak budiž. Co se týká ryb, tak si vyberte jenom třeba tetry, nebo případně menší živorodky. Asi úplně nejlepší by bylo nechat to akvárko měsíc jenom s minimem ryb, aby se zaběhlo, tedy aby začaly růst ty rostliny a zajel se dobře filtr. Ty krevety bych tam k větším rybám nedával, nebo naopak jenom krevetky a nějaké mini rybky.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.206.161
Zdravím všechny,
děkuji za názory, cením si toho, konec konců, proto se také ptám.
Ohledně skalár, je mi jasné, že až vyrostou, že to bude problém, ale poté je budu předávat dál, když jsou takto malé, tak myslím, že to ještě nevadí, ne? (snad)
Ohledně krevet, ty jsem zatím "pozastavil", udělám jim samostatné akvárium časem a doplním to o snášenlivé rybky, které je nebudou okusovat.
Co se týče toho seznamu, já latinské názvy uvádím proto, že často i v obchodě po mě chtěli vědet latinský název toho, co mám doma, proto jsem to vepsal i zde :)
Ohledně toho, co se tam narve/nenarve. Aktuálně tam všechno z tohoto seznamu mám, jak jsem psal, jen 1ks, abych to otestoval, co se bude doma líbit a poté dokoupíme jen to, co se nám líbí, dokoupili jsme dnes 4 pancéřníčky a 1 ancistrusa a 2 krvavé tetry.
O víkendu máme u nás akva trhy, rád bych dokoupil kořen a tetru neonovou a neonky červené do hejta. Tím bych akvárium z hlediska živočichů uzavřel.
Myslím, že zase tak přerybníno tam nebude, případně mám ještě jedno menší akvárium 60l (zatím bez osazenstva) - které bych do budoucna mohl využít pro přesun rybek.
Ano, ohledně vody, šije to tam pěkně (teplota). Topítko je seřízeno.
Filtr tam byl dán cca týden zpátky, tak snad za tu dobu by měl být již jakž takž zajetý. Rostlinky snad porostou dobře, vzal jsem si nenáročné, akorát tam chci ještě píchnout anubiase (snad v sobotu za rozumnou cenu seženu) + menší kořen a bude to kompletní.
krevetky a mini rybky dám do samostatného - časem - až dle toho, jak se osvědčí toto akvárium.
Díky všem za názory, cením si jich.
Kupovat rybky po jedné je nesmysl. pokud je hejnová, bude streslá, nehledě na zvýšené riziko zavlečení nemoci. o tom, jestli se budou snášet se rozepisovat nebudu, musela bych hledat ty názvy (což jste udělal dobře, opravdu je v tom chaos)
s tím zaběhnutím za týden pozor, ta pravá mela nejspíš teprv začne- pokud vám rybky budou lapat po vzduchu, nebo začnou být skleslé, vyměňte hned část vody.
držím palce.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.206.161
Já je kupoval najednou, vím, že to jsou hejnové, ale bylo to prostě na test, které se nám tam budou líbit a které ne. Snášet by se měli, jsou to jen tetry, ancistrusové, pancéřníčci, skaláry, dánio, čichavec, neonky, živorodky, samé mírumilovné ryby, žádná cichlida apod.
Ok, díky za radu, ohledně případné výměny vody. Případně udělám. Děkuji.
Jak to tady čtu, tak bych ještě poznamenal, že filtr se zabíhá tak měsíc, pokud není naočkován bakteriemi z jiného filtru. Dokonce jsem si to jednou ověřil v praxi měřením, a to jsem měl jenom 6 šnekáčů v akva asi 70 litrovém, musel jsem každé tři dny asi dva týdny měnit část vody, aby to rybky zvládly.
A hlavně bych navrhoval si vybrat opravdu tak dva nebo tři druhy teter a to v hejnech po deseti kusech.
Například ta tetra červená nebo tetra černá je zcela nenáročná, ale zase chce teploty spíše nižší, hokejky nedoporučuji, je to ne ně malé akvárko (plochou hladiny).
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.206.161
Ano, chápu, to jsem také četl - ohledně filtrů.
Každopádně před 30ti lety byl jen molitanový filtr a taky to všechno fungovalo, jak je to možné? Že dnes jsou filtry s X houbami a dříve stačil molitan? :) Je to jenom takové poohlédnutí do minulosti. my neříkejte, že se voda tak změnila... :)
ohledně toho výběru, určitě to mám v plánu, zatím jsem ale koupil ty rybky opravdu jenom na test, poté rozhodnu, co zůstane majoritou. Výběr je obrovský, těžko se vybírá :).