Moc se omlouvám, vím, že se to tu omílalo 1000x a nechci prudit, ale dnes jsem z nudy trochu brousila po potřebách pro zvířata, poprvé jsem skoukla nabídku bettárií a netipických akvárií. Jo, ty fotky jsou nádherné a i chápu, že nepoučeného laika nadchnou. Ale může vůbec logicky uvažující osoba s minimálním citem pro zvířata toto koupit? Není už na to paragraf na týrání zvířat? Nebo o rybičku nikomu nejde? Já vím, že je těžké pohnout někoho i k týranému psu, ale i ryba je živá a toto je fakt děs a hrůta. Tak se omlouvám, je to jen povzdech, ale prostě jsem si musela postěžovat někde, kde mi alespoň někdo pochopí. Jarka.
Ono když vidíte ty koule a podobné krásy v televizi, kdo by přemýšlel nad tím, že to není vlastně pro živého tvora vhodné. jdou a koupí si rybu, nějaké to plastové plivátko a myslí, jak dobře to zařídili.
tuhle mě dostala i reportáž s "chovatelkou", která má betty právě v různých plivátkách a dle jejích slov to přece stačí. když se to veřejně presentuje coby názor kompetentní chovatelky, tak to přece musí být správně, ne?
mimoto je to i pohodlnější, než zařizovat kvůli "jedné rybě" nějaké funkční akvárium, převzít zodpovědnost, nedejbože se nějak víc informovat.
půlka rádoby akvaristů je v tom podpoří a kolikrát si říkám, jestli má cenu reagovat na "zavařovačkové" příspěvky.
na druhou stranu, občas někdo nastartuje mozek a pak je to radost vidět na jejich akvárko a jak je to samotné těší.
Já se zase podělím o úspěch opět dnes přišli pro 2l plivátko Linduš ten výraz plivátko mě tedy nadchnul no a jak to dopadlo?
54l set který sice není úplně ideální na vše ale splnilo účel. Ano s rodinkou jsem strávila víc jak hodiny probírání aspektů a konkrétních věcí co jsou a nejsou do akva vhodné v bodech na papíře dostali postup založení který jsem jim popsala + tel číslo na prodejnu kdyby měli ještě otázky
Nevím já ty betárka nesnáším je to marketing a nic jiného každému trpělivě vysvětluji že to není pro život vhodné + trochu už brousím do morbidností když popisuju že rybička musí plavat když nebude plavat zakrní jí ploutvičky a ona už nezvládne vyplavat ani k hladině a do půl roku se utopí + ta práce co s tím malím obsahem vodu je kolik času stráví čistěním a pod.
vetšina se rozhodně pro něco ideálně 10-20l s malím filtříkem
Věřím že trpělivá osvěta trochu pomůže ale když jí dělá jeden prodavač s 500set tak tam se dostaneme.. nikam.
To je fajn, že v obchodě ještě pracují lidé, kterým jde o zvířata a ne o kšeft. A je fajn, že jsou lidé, kteří si nechají poradit, třeba i za cenu malé lsti . U nás ve zverimexu je vlastně taky nemají, ryby mají jen ve velkých akváriích, ale mi jsme mrňavé město, tady by je asi akvaristi pěkně zvalchovali. Ale je fakt, že v Praze jsem skoro v každém obchodě viděla betty v mininádržce a v jednom i v kelímkách. Někdo tu kdysi psal, že takhle je dodavatelé předávají, ale ani je nepřendat, bylo to dost hnusný na pohled.
Uživatel s deaktivovaným účtem

amiš
napsal(a):
Moc se omlouvám, vím, že se to tu omílalo 1000x a nechci prudit, ale dnes jsem z nudy trochu brousila po potřebách pro zvířata, poprvé jsem skoukla nabídku bettárií a netipických akvárií. Jo, ty fotky jsou nádherné a i chápu, že nepoučeného laika nadchnou. Ale může vůbec logicky uvažující osoba s minimálním citem pro zvířata toto koupit? Není už na to paragraf na týrání zvířat? Nebo o rybičku nikomu nejde? Já vím, že je těžké pohnout někoho i k týranému psu, ale i ryba je živá a toto je fakt děs a hrůta. Tak se omlouvám, je to jen povzdech, ale prostě jsem si musela postěžovat někde, kde mi alespoň někdo pochopí. Jarka.
Podle mého názoru by tak malé akvárium byť jen pro jednu rybku normálně uvažující dospělák ani nekoupil.Pokud u někoho takto převládá snaha šetření i na úkor zvířat, tak mu do rukou žádné zvíře nepatří.Bohužel se dnešní společnost zabývá především týráním psů či koček.Jenže kdo vidí co má skutečně kdo doma za zvíře a v jakém stavu se bohužel nedá zjistit, nebo jen tito podle někoho hloupí tvorečci jako je třeba pouhá rybka nikoho nezajímá a o to je to smutnější!

Mimo to já jsem poslední dobou začla litovat svých 8 závojnatek ve 400 litrech.Prostě se mě to akvárko postupem času zdálo malé.Tak jsem rybky darovala známému, ač z těžkým srdcem, ale šly ještě do většího a do chovu .Do původní nádrže jsem koupila 40 kusů jelečků duhových a pět pancéřníčků...teď se mě to jeví už akorát
amiš
napsal(a):
To je fajn, že v obchodě ještě pracují lidé, kterým jde o zvířata a ne o kšeft. A je fajn, že jsou lidé, kteří si nechají poradit, třeba i za cenu malé lsti . U nás ve zverimexu je vlastně taky nemají, ryby mají jen ve velkých akváriích, ale mi jsme mrňavé město, tady by je asi akvaristi pěkně zvalchovali. Ale je fakt, že v Praze jsem skoro v každém obchodě viděla betty v mininádržce a v jednom i v kelímkách. Někdo tu kdysi psal, že takhle je dodavatelé předávají, ale ani je nepřendat, bylo to dost hnusný na pohled.
Ano bety v mininádržkách jsou na hodně prodejnách, v kelímkách někde taky i když co jsem viděla u dodavetele tak tam má takových kelímků třeba 400 s tím že už v nich ryby přijeli dokonce popisoval že ta ryba je v tom kelimku bez problémů i 30 dní... tak asi tak.
Jo ale takových lidí co v klasickém všeho zverimexu pracují a ještě se takto starají je málo... taky nebudu zapírat že končím.
napsal(a):
Podle mého názoru by tak malé akvárium byť jen pro jednu rybku normálně uvažující dospělák ani nekoupil.Pokud u někoho takto převládá snaha šetření i na úkor zvířat, tak mu do rukou žádné zvíře nepatří.Bohužel se dnešní společnost zabývá především týráním psů či koček.Jenže kdo vidí co má skutečně kdo doma za zvíře a v jakém stavu se bohužel nedá zjistit, nebo jen tito podle někoho hloupí tvorečci jako je třeba pouhá rybka nikoho nezajímá a o to je to smutnější!
To by jste se divila ale vetšině dospělích to přijde jako super nápad... asi tak 10% se pozastaví jestli to není moc malé a jsou experti co řeší jak tam narvat rybičky 2!
natke

XXX.XXX.157.96
Mě se zdá že ty bettárka jsou dobré.
Před Vánoci jsem jedno takové zařízení viděla v praxi. Kolegině tchyně koupila vnoučeti jedno v Hornbachu nebo kde. K tomu návod, že se to má čistit 1x týdně, granulky a jakási vodička. Po dvoudenní zkušenosti se ukázalo, že nebude-li se to čistit denně, tak se to příšerně zkalí. Hrůza, děs, na to se nedalo ani koukat. Jo, jsem cíťa, páč si umím představit, jaké to je, jen neprotahovat svaly, nehledě na to, že v takovém prostoru se nezbláznit, to by nevydržel snad ani ten šnek. Kolegině má ráda zvířata, takže do 3 neděl stál v pokoji zařízený 50l akvarijní set.A s tchýní se pohádala. Ale reakce její tchýně i jejích rodičů. Proč se rozčiluješ, vždyť je to jenom ryba, když bude špatná, tak se spláchne a koupí se jiná, vždyť z toho má kluk radost a je to pěkný. No a předpokládám, že lidé s takovým uvažováním si toto koupí. Ale kšeft je kšeft.
U nás v práci ve vedlejším kanclu mají bettu v kostce snad s půl litrem vody, hrůza mě jímá když to vidím, že se pomalu nemá místo ani otočit. Musím přiznat, že i já jsem měla cca půl roku batáka v nádržce cca 12 litrů a až jsem začala uvažovat, že bych vlastně chtěla větší akváriun a začala pročítat ifaunu tak jsem nestačila valit oči a víceméně to pořízení "velkýho " akvária velice urychlilo Rozdíl pozorovat ho ve 100 litrové nádrži je o poznání příjemnější a zajímavější než v takovým týrátku.
jacinek

XXX.XXX.3.62
Dobrý den,
máme nově založené 60l akvárium. Je tedy určeno pro děti, ale bude to můj miláček. Líbí se mi bojovnice. Prosím o radu, zda může být v akvárku bojovnice, třeba jeden pár nebo jeden sameček a dvě holky a k nim ještě nějaké rybky. Případně prosím o tip na vhodnou společnost. Tetry myslím potřebují více místa na rozplavání . Nějaký ancistrus, pancéřovníček apod. by taky mohl být.
Děkuji všem za příspěvky a rady.
Určitě jeden samec a jestli se snesou se samičkama, to bohužel nejde předvídat. tyhle ryby nejsou stavěné na soužití. můžeš zkusit 2-3samičky, pokud bude akva členité, opravdu hodně rostlin a schovky...
k tomu malý druh pancéřníčků, něco jako zelený nebo panda (aspoň 6, ne kropenaté!) a ryby, které nebudou škubat bettu a betta nebude škubat je. určitě ne očka a podobné ozdobně závojové ploutve a určitě ne řadu teter, které mají šikanu ostatních ryb v popisu práce.
taky rychlé smrště z hlediska krmení nejsou úplně vhodné. betty jsou pomalejší, budeš mít strach, aby bojovnice nebyly hlady. tudíž hrozí překrmování, kazení vody a tím spojené nemoci a úhyny...
bezproblémové bývají razbory (klínoskvrnné, espei, hengeli...) samozřejmě hejno, klidně 10+
nově založené akvárium nech opravdu +- měsíc běžet "zajetí nádrže" jakoby tam byly ryby (svítit, filtr běží nonstop, kytky zakořeňují), ale bez ryb! hrozí otravy NO2 v době nitrifikačního procesu...
filtr se nepere, dokud výrazně nesníží průtok a to se jen promačkává molitan ve vodě odpuštěné z akva (aby se nezabily ty hodné nitrifikační bakterie).
balaja12

XXX.XXX.189.240
Linduš nemůžu souhlasit s panceřníkem panda. Panda je párová ryba nikoli hejno takže klidně stačí 3.
Stydlín

XXX.XXX.32.74
A já se musím přiznat, že jsem měla betku v 1,5 L akváriu. Vydržela sice rok a půl, ale doteď toho lituji. To víte, mám chtěla něco maličkého a když jí prodavačka ve zverimexu namluvila, že je to pro rybu vyhovující, zaradovala se a řekla, jaké je to "štěstí".. Teď betku nemám, ale opět bych ji chtěla. Přemýšlím o 20 L akva, řekněte, je to vhodné s topítkem a filtříkem?
Stydlín
napsal(a):
A já se musím přiznat, že jsem měla betku v 1,5 L akváriu. Vydržela sice rok a půl, ale doteď toho lituji. To víte, mám chtěla něco maličkého a když jí prodavačka ve zverimexu namluvila, že je to pro rybu vyhovující, zaradovala se a řekla, jaké je to "štěstí".. Teď betku nemám, ale opět bych ji chtěla. Přemýšlím o 20 L akva, řekněte, je to vhodné s topítkem a filtříkem?
Určitě
filtřík nějaký jemný (aby z toho nebyl mixér) s větší filtrovací plochou (ne pidikostičkou molitanu)
a nechat akvárko zaběhnout +- měsíc bez ryby