Jak změřit tvrdost vody

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.10.2015 09:31
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.76.16

Čím se měří tvrdost vody? Díval jsem se na konduktometry ale ty měří pouze vodivost v jednotkách us/cm nebo ms/cm ale v hodnotách pro odchov se uvádí 'N německé stupně, například ph6 a tvrdost 4'N, jak to děláte vy? Berete v potaz pouze hodnotu ph a hodnoty ms/cm a na tvrdost vody v N neberete v zřetel, nebo ji měříte jiným způsobem nebo přístrojem? Děkuju za rady a vysvětlení.

15.10.2015 19:39
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.76.16

To opravdu nikdo nevíte?

16.10.2015 10:42
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Dobrý den, pochybuji, že někdo z chovatelů, kteří mají doma pár akvárií, používá konduktometr. Pokud chtějí změřit tvrdost vody, použijí buď kapkový test, nebo testovací pásek. Obojí je k dostání v akvaristice. Pokud používáte vodu z veřejného vodovodu, není nic jednoduššího, než se informovat ve vodárně. Přístroje používají spíš odchovny.

16.10.2015 11:43
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.76.16

Městská voda je poměrně nevhodná PH 7,2 a tvrdost 15,7 N. Do odchovny budu zavádět vodu ze studny a chtěl jsem změřit i hodnoty z nedalekých dvou studánek. Pro většinu ryb je zapotřebí vývojová voda daleko měkčí. Ph metrů je celá řada i za příznívé peníze ale nenašel jsem žný měřák celkové tvrdosti, doporučíte mi nějaké kapičky se kterýma máte dobrou zkušenost?

16.10.2015 12:41
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Z osobní zkušenosti vám bohužel neporadím, používám skoro 40 let pořád stejnou studniční vodu a mám štěstí. Rostliny jedou jako blázen, rybky rostou a množí se. Nepoužívám žádnou chemii, hnojiva ani Co2, prostě nic. Jak jsem psal, mám prostě štěstí.
Jediné, co můžu poradit, měl jsem kolegu a ten prakticky všechno ohledně kvality vody řešil zde http://www.reverzni-osmozy.cz. Je tam vše, filtrace, reverzní osmózy i měřiče. Snad jsem vám pomohl.

19.10.2015 19:26
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.14.3

Děkuji za rady, zapátral jsem a objednal si nakonec digitátní měřák na ph a měřák na celkovou tvrdost vody a zároveň i el. Vodivosti, tak uvidím jak to s tím půjde.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.10.2015 16:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

Taky máme tvrdou, řeším to destilkou doma vyráběnou cca 3 litry denně, střádám do kanistrů, pořizovací cena nejmenovaného přístroje se brzy vrátí. Na tak velké množství litrů pro vás by se to ale asi nehodilo.Jinak na měření přednostně kupuji testovací proužky dostupné v lékárně s rozsahem 5,4-7>, je jich v balení asi 100 a za pár korun.Pokud chcete být jak profesionál, pořiďte si třeba digitální, já bych ani za ty peníze tomu moc nevěřila-tzv na opakované měření bude jistě třeba aby dotyčné měřidlo nebylo nějak znečištěno původním měřením, laicky řečeno.

22.10.2015 19:19
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.24.17

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky máme tvrdou, řeším to destilkou doma vyráběnou cca 3 litry denně, střádám do kanistrů, pořizovací cena nejmenovaného přístroje se brzy vrátí. Na tak velké množství litrů pro vás by se to ale asi nehodilo.Jinak na měření přednostně kupuji testovací proužky dostupné v lékárně s rozsahem 5,4-7>, je jich v balení asi 100 a za pár korun.Pokud chcete být jak profesionál, pořiďte si třeba digitální, já bych ani za ty peníze tomu moc nevěřila-tzv na opakované měření bude jistě třeba aby dotyčné měřidlo nebylo nějak znečištěno původním měřením, laicky řečeno.

I když mám malou odchovnu, celkem přibližně 1100 až 1500litrů, doma vyráběná destilka by mi nestačila i za předpokladu že vývojový vody do vytěraček je potřeba málo, za to s rozličnýma hodnotama, který má každý druh jiné. Oba přístroje mě přišli i s kalibračníma puframa a poštovným něco přez 1500kč což je únosné, hodnoty vody mám PH 7,2 a tvrdost 15,7 N, přístroje mě opakovaně naměřili, PH 7,4 a tvrdost 15,5 až 15,6, což je velice uspokojivé.

Lupe5

4.3.2016 10:58
Lupe5

XXX.XXX.135.216

Dobrý den, prosím můžete mi poradit jak si doma vyrobit destilku? Mám studniční vodu a 3litry denně by mi na změkčení vody při výměně stačili.

Moc děkuji a přeji pěkný den.

Přidejte reakci

Přidat smajlík