Dobrý den,
měla bych dvě otázky.
1. Jak velké musím mít akvárium, abych tam mohla dát 2 samce (+ pár samic). Vím, že normálně nemají být dva samci spolu, ale na různých chovatelských stránkách jsem četla, že když je akvárko velké a je tam spousta úkrytů, že tam spolu klidně můžou být dva. Ale nevím jak velké je to "velké akvárium".
2. Můžou se křížit dva typy bojovnic? Myslím například typ plakat x delta. Jestli z toho výjdou mladé obou typů a nebo nějaký divný hybrid.
Děkuji za odpovědi.
Hezký den, velké akvárium je min.100 l + opravdu hodně hodně rostlin. Křížit Pk s D můžete, mladí budou buď od obojího něco, ale osobně bych je nekřížila.Pokud chcete i odchovávat, tak to je na mnohem delší povídání.Doporučuji stránky http://forum.splendenspower.cz/
Odchov Bojovnic je trochu náročnější na vybavení.Mladý potěr se musí v určitém stádiu selektovat a chovat každého samce zvlášť, trénují si boj už od mala.
helii_kor
napsal(a):
Hezký den, velké akvárium je min.100 l + opravdu hodně hodně rostlin. Křížit Pk s D můžete, mladí budou buď od obojího něco, ale osobně bych je nekřížila.Pokud chcete i odchovávat, tak to je na mnohem delší povídání.Doporučuji stránky http://forum.splendenspower.cz/
Odchov Bojovnic je trochu náročnější na vybavení.Mladý potěr se musí v určitém stádiu selektovat a chovat každého samce zvlášť, trénují si boj už od mala.
O otchovu toho mám již dost nastudovaného a probírala jsem to osobně i s jednou chovatelkou. Už mám vše co potřebuju a momentálně vykrmuju samici.
Iva88
XXX.XXX.143.253
Ahoj, prosím o radu. Mám v akváriu 1 beta samce a 3 paví očka. Včera jsem čistila akvárko a dnes je na hladině shluk bublinek, četla jsem, že si takto beta staví hnízdo, ale je mi to divné, když k sobě nemá samici svého druhu? Také prosím o radu, zda při čištění, měnit komplet vodu (všude mi radí něco jiného). Čistící,1x týdně, akvárko má 9l. Přidávám po čištění kapky Beta Aquasafe. Moc děkuji za odpověď. Iva.
Iva88
XXX.XXX.143.253
Pardon, překlep, mělo být"čistím 1x týdně".
Iva88
napsal(a):
Ahoj, prosím o radu. Mám v akváriu 1 beta samce a 3 paví očka. Včera jsem čistila akvárko a dnes je na hladině shluk bublinek, četla jsem, že si takto beta staví hnízdo, ale je mi to divné, když k sobě nemá samici svého druhu? Také prosím o radu, zda při čištění, měnit komplet vodu (všude mi radí něco jiného). Čistící,1x týdně, akvárko má 9l. Přidávám po čištění kapky Beta Aquasafe. Moc děkuji za odpověď. Iva.
Pokud můžete nechat vodu třeba přes noc odstát (stačí větší čistý kbelík) a temperovat na teplotu stejnou s teplotou vody v akva, tak můžete měnit klidně všechnu vodu. Předpokládám, že tam nemáte filtr, tak je to tak i lepší. S tím stavěním hnízda, já jsem měl betty vždy samce i samice pohromadě v hustě zarostlém akváriu, ale myslím, že samec může stavět hnízdo i bez samice.
Beta Aquasafe konkrétně z praxe neznám, ale měl by se dát použít i na okamžitou úpravy vody z kohoutku, tj. odstranění chloru. Ale to byste ho musela podle návodu přidat do čerstvé vody a pak teprve po pár minutách přidat ryby.
Iva88
napsal(a):
Ano, samec bojovnice někdy postaví hnízdo i bez samičky, stimulovat ho k tomu může právě ta výměna vody.
K ostatnímu nic psát nebudu. Chovat bettu a tři paví oka v devíti litrech je podle mně zvěrstvo. Ohledně tohoto tématu je tady toho napsáno spousta. Naprostá většina témat se týká bojovnic a jejich chovu.