Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.11.2015 10:10
Zorzo2

XXX.XXX.205.74

Potřebuji okysličovat a filtrovat vnitřními biofiltry 14 akvárií celkem cca 800l. mužete někdo poradit jak určit výkon pumpy. kolik litru/min (hod).? existuje nějaký výpočet? předem díky za rady Žoržo.

24.11.2015 08:52
Zorzo2

XXX.XXX.205.74

Díky za rady, je vidět, že to tu samý odborník. diskuze o "10l kouly" s 1 bettou bojovnicí ta se rozjela ( 120příspěvků), ale rady zkušeného odborníka se tu člověk nedočká.

24.11.2015 09:18
linduš

XXX.XXX.79.4

To asi ne.
nechápu, proč se rozčilujete. profíci, provozující odchovny, nebo akvarijní obchody nemají potřebu ani čas zajímat se o "začátečnické" otázky. ti jsou jinde
nemám ani takovou litráž, ani potřebu je napájet hromadně vzduchovacím motorkem, používám čerpací hlavy, závěsné filtry a kýblové vnější. pochopitelně takový akvarista řeší drobné problémy, kterým opravdu rozumí viz. nevhodná velikost nádrže, choroby atd...
jde nám o blaho ryb, nikoliv vybavení "velkochovatelů"...
nicméně trochu poštudováno, malinko počtů a nepatrně rozumu bych pod 700-800 litrů/hod nešla.
to je, myslím, spodní hranice. lepší by bylo spíš předimenzovat s regulačním ventilem, protože tolik hadiček bude potřebovat nejspíš trochu větší tlak...a možná kecám
nebo se zeptejte v akvaristice, kde to mají tahle centrálně řešeno. myslím, že litráží akvárek jim můžete konkurovat.

24.11.2015 10:34
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Zorzo2 napsal(a):
Díky za rady, je vidět, že to tu samý odborník. diskuze o "10l kouly" s 1 bettou bojovnicí ta se rozjela ( 120příspěvků), ale rady zkušeného odborníka se tu člověk nedočká.

Ano, jelikož s tím nemám žádné zkušenosti, měl jsem tři možnosti. Sehnat někoho, kdo to používá a zeptat se ho, běžet koupit pumpu a vyzkoušet to a nebo prohledat internet a pokusit se něco najít. Potom vám to zaslat doporučeně se třemi kopiemi. Neudělal jsem ani jednu z těch tří věcí, za což se vám velice omlouvám.

24.11.2015 12:40
Zorzo2

XXX.XXX.205.74

Liduš. -Já se nerozčiluji, jen konstatuji. a i ten Váš rozbor je k něčemu dobrý. Uvažoval jsem podobně a došel jsem k závěru, že cca 1000l/hod by mělo být dostačující. ALe ta diskuze okolo Betty v kouly mě fakt rozesmála. Za velkochovatele se rozhodně nepovažuji a o blaho rybek mě jde také -proto jim filtruji a okysličuji. a když se koukneme na ekonomiku, tak např. pumpa HAIlea -2000l/hod má spořebu 22W. Běžný filtr s čerpací hlavou má 4-8W a krát 14 + asi 4-5 vzduchovacích motorků se dostáváme jinak. Proto ty úvahy o centrální pumpě-to jen na vysvětlenou.
JirkaZ-já bohužel také neznám, proto jsem to zkusil zde!, koupit v krámě něco a zkoušet, pak běžet pro vetší (a nebo menší) se mě taky nechce-proto jsem to zkusil zde! a na internetu jsem se taky nedohledal-Proto jsem to zkusil zde! a už vůbec jsem po nikom kdo je na internetu nechtěl aby mě něco posílal doporučeně poštou !

24.11.2015 13:09
Hodonak

XXX.XXX.126.173

Tohle je opravdu na vážnější diskusi... Ne o to, kdo tady anonymně poradí přímo aparaturu, ale spíš - kde tu radu hledat. Zeptal bych se v nějaké akvaristické prodejně /tím nemyslím něco stylu Profizoo, v pasážích supermarketů, ale spíš kvalitní prodejny, které jsou i do vzácnějších rybek, a podobně/. Myslím, že prosbu o radu a inspiraci neodmítnou. A pak se propracovávat dál. Přeju úspěch..

Přidejte reakci

Přidat smajlík