Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.11.2015 12:34
macomb

XXX.XXX.200.22

Dobrý den, po delším rozmýšlení jsme se rozhodli pořídit akvárium a chtěla jsem se zeptat ohledně vhodných rybek pro začátek.Zatím jsem si vypsala pár druhů ryb, které by se mě líbily. Můžu poprosit o názor které ryby k sobě pasují a počet od každého druhu? Akvárium bude 110 l.
Microrasbora sp.Galaxy - Mikrorasbora Galaxy
Paracheirodon innesi - Neonka obecná
Labidichromis caeruleus yelow - Tlamovec černoploutvý
Mikrogeophagus ramirezi Ballon German - Cichlidka ramirezova Ballon German
Fundulopanchax gardneri - Halančík Gardnerův
Popondeta furcata - Gavůnek vidloocasý
Trichogaster trichopterus Cosby - Čichavec modrý Cosby
Pangio myersi/kuhli/ - Sekavec thajský
Poecilia reticulata Red cobra/pár - Paví oko červená kobra-pár

Koupit ryby plánujeme ve Sklorexu
Děkuji.

26.11.2015 20:06
linduš

XXX.XXX.79.4

Nejdřív byste si asi měli projít nároky daných ryb, ne jen fotky. složení vody, teploty, náročnost na prostor...třeba ten tlamovec potřebuje mnohem větší nádrž.
čichavec a galaxka se rozchází v teplotě
menší ryby k tlamovcům je drahá svačina
cichlidka je náročnější na čistotu vody, očka hodně kadí...
zkuste to vytřídit na 3-4 druhy, které vás opravdu zaujali

26.11.2015 20:21
tomvoj

XXX.XXX.135.131

Ono taky záleží na dalším vybavení akvária, tj. jestli máte alespoň topítko, případně filtr.
Pro začátečníky bych doporučoval třeba ty čichavce, nebo nějaké hejno menších teter.
Dávat k sobě můžete jenom druhy se stejnými nároky a navíc snášenlivé. V tom seznamu je taková všehochuť. Ve Sklorexu vám poradí, co si můžete dovolit dát k sobě. T. V.

27.11.2015 08:05
macomb

XXX.XXX.200.22

linduš napsal(a):
Nejdřív byste si asi měli projít nároky daných ryb, ne jen fotky. složení vody, teploty, náročnost na prostor...třeba ten tlamovec potřebuje mnohem větší nádrž.
čichavec a galaxka se rozchází v teplotě
menší ryby k tlamovcům je drahá svačina
cichlidka je náročnější na čistotu vody, očka hodně kadí...
zkuste to vytřídit na 3-4 druhy, které vás opravdu zaujali

Já jsem to nemyslela tak, že co jsem vypsala, že chci všechnosmajlík Snažila jsem se koukat v jaké části akvárka se ryby pohybují, jestli nejsou agresivní nebo náročné na chov. Samozřejmě si nechám poradit smajlík

27.11.2015 08:08
macomb

XXX.XXX.200.22

tomvoj napsal(a):
Ono taky záleží na dalším vybavení akvária, tj. jestli máte alespoň topítko, případně filtr.
Pro začátečníky bych doporučoval třeba ty čichavce, nebo nějaké hejno menších teter.
Dávat k sobě můžete jenom druhy se stejnými nároky a navíc snášenlivé. V tom seznamu je taková všehochuť. Ve Sklorexu vám poradí, co si můžete dovolit dát k sobě. T. V.

Budeme mít filtr i topítko. Vím, že je to všehochuť, právě jsem to nemyslela, že chci vše, ale co z toho by šlo dohromady a fungovalo. Na ně spoléhám, četla jsem, že jsou tam lidi na svém místě a nejde jim jen o kšeft. S nákupem ryb mám ještě dost času, teprve příští týden budem zařizovat a zabíhat akvárko...Nikdy by mě nenapadlo, že zařídit akvárko je taková alchimie smajlík

27.11.2015 08:24
tomvoj

XXX.XXX.186.146

Zařídit akvárko tak, aby fungovalo je trochu alchymie, hlavně zajet filtr. To bych vám doporučil naočkovat filtr bakteriemi z filtru od nějakého akvaristy z okolí a pak teda dát ryby až do 2 - 4 týdnech. Pokud jste z Brna, tak se taky v obchodě zeptejte, které ryby vám doporučí do brněnské vody. Úplně ideální je si udělat rozbor vody a podle toho volit i ryby, abyste nemuseli vodu upravovat. Druhá možnost je poradit se s nějakým akvaristou, který bere vodu ze stejného řadu a nechat si doporučit, co mu dobře prosperuje, případně si vzít ryby i od něho.
Je lepší si vybrat ryby podle podmínek, které jim můžete zajistit, než se snažit ohýbat podmínky pro nějakou rybičku, která se vám líbí. T. V.

27.11.2015 08:42
macomb

XXX.XXX.200.22

tomvoj napsal(a):
Zařídit akvárko tak, aby fungovalo je trochu alchymie, hlavně zajet filtr. To bych vám doporučil naočkovat filtr bakteriemi z filtru od nějakého akvaristy z okolí a pak teda dát ryby až do 2 - 4 týdnech. Pokud jste z Brna, tak se taky v obchodě zeptejte, které ryby vám doporučí do brněnské vody. Úplně ideální je si udělat rozbor vody a podle toho volit i ryby, abyste nemuseli vodu upravovat. Druhá možnost je poradit se s nějakým akvaristou, který bere vodu ze stejného řadu a nechat si doporučit, co mu dobře prosperuje, případně si vzít ryby i od něho.
Je lepší si vybrat ryby podle podmínek, které jim můžete zajistit, než se snažit ohýbat podmínky pro nějakou rybičku, která se vám líbí. T. V.

Bydlíme kousek od Brna, ale budu muset rozhodit sítě jestli se u nás někdo rybičkama zabývá(nebydlíme tu dlouho) Ráda bych si o tom kdo se tímto zabývá i povykládala. Zatím jsem jen pročítala odkazy, které zde byli doporučovány pro začátečníky. Co se rybek týče, určitě bych byla raději aby se jim nemusela chemicky upravovat voda.Našla jsem si složení vody z našeho řádu tak jestli tomu rozumíte a můžete poradit?

Parametr

Hodnota

Limit

Jednotka

Clostridium perfringens 0 max.0 (MH) KTJ/100ml
Escherichia coli 0 max.0 (NMH) KTJ/100ml
Koliformní bakterie 0 max.0 (MH) KTJ/100ml
Mikroskopický obraz - abioseston <1 max.10 (MH) %
Mikroskopický obraz- celkový počet organizmů 0 max.50 (MH) jedinci/ml
Mikroskopický obraz- živé organizmy 0 max.0 (MH) jedinci/ml
Počty kolonií při 22 0 max.200 (MH) KTJ/ml
Počty kolonií při 36 0 max.40 (MH) KTJ/ml
Amonné ionty <0,04 max.0,5 (MH) mg/l
Barva 12 max.20 (MH) mg/l Pt
Dusičnany 36,8 max.50 (NMH) mg/l
Dusitany <0,01 max.0,5 (NMH) mg/l
Hliník 0,007 max.0,2 (MH) mg/l
CHSK manganistanem 0,65 max.3 (MH) mg/l
Chlor volný* 0,03 max.0,3 (MH) mg/l
Chuť 0 max.2 (MH) stupeň
Elektrická konduktivita 58,4 max.125 (MH) mS/m
Pach 0 max.2 (MH) stupeň
pH 7,0 6,5 - 9,5 (MH)
Zákal 0,80 max.5 (MH) ZFt
Železo 0,007 max.0,2 (MH) mg/l
Teplota vody* 11,3
Mikroskopický obraz - abioseston text anorganické částice() jedinci/ml.

27.11.2015 09:26
tomvoj

XXX.XXX.186.146

Nejsem odborník, snad to někdo okomentuje líp. Podle mě dusičnany dost vysoké (pro ryby). Ideální by byly tak do 10 - 15 (ve Zlíně je do 5 mg/l). Nevidím tam tvrdost vody, tu by bylo vhodné taky zjistit. T. V.

27.11.2015 09:30
macomb

XXX.XXX.200.22

Děkuji smajlík

28.11.2015 10:30
linduš

XXX.XXX.79.4

Většina "obyčejných" ryb si poradí s hodnotou vody líp, než když se upravuje a hodnoty lítají sem tam...toho bych se nebála.
akvárium zařiďte, dejte hodně nenáročných rychlerostoucích kytek a nechte ho měsíc běžet bez ryb. ale jakoby tam už byly, takže svítit, samozřejmě filtr běží nonstop atd...
pak začnete kupovat ryby, nejlépe na etapy, aby se nádrž nepřetížila.
neonka (20x?), čichavec (trio?) a pancéřníček (8x?) jsou dobrá kombinace. očka k nim můžou taky, lépe trio než pár. ale pozor na přemnožení.
základy máte naštudované? třeba jak se dělá údržba akvária?

28.11.2015 12:00
macomb

XXX.XXX.49.25

linduš napsal(a):
Většina "obyčejných" ryb si poradí s hodnotou vody líp, než když se upravuje a hodnoty lítají sem tam...toho bych se nebála.
akvárium zařiďte, dejte hodně nenáročných rychlerostoucích kytek a nechte ho měsíc běžet bez ryb. ale jakoby tam už byly, takže svítit, samozřejmě filtr běží nonstop atd...
pak začnete kupovat ryby, nejlépe na etapy, aby se nádrž nepřetížila.
neonka (20x?), čichavec (trio?) a pancéřníček (8x?) jsou dobrá kombinace. očka k nim můžou taky, lépe trio než pár. ale pozor na přemnožení.
základy máte naštudované? třeba jak se dělá údržba akvária?

Študuju pořád :-D Hlavně ty věci ohledně akvária a můžu říct, že z toho mám hlavu jak balon :-D Zítra se jdem podívat na výstaviště tak snad tam taky něco pochytíme.

Přidejte reakci

Přidat smajlík