S.harm

XXX.XXX.60.140
Dobrý den, může mě někdo poradit, proč mě v akváriu nepříjemně zapáchá voda? 240 l akvárko,5 cm filtračního písku zrnitost 0,5 mm a jen kameny bez rostlin, Osazení 26 Tlamovců kolem 7 cm. Venkovní filtr Fluval 205 s náplní 2xkeramické kroužky.jednou aktivní uhlí + zeolit. Akvárko zakryté sklem, v poklopu 30 W zářivka,2 x vzduchovací kámen 10 cm. Teplota vody 27. Voda je čistá, rybky v pohodě ( žerou a dovádějí ) jen voda dost nepříjemně páchne.
S.harm@seznam.cz
Dobrý den, zkuste si prověřit jestli opravdu páchne voda. Tj. stáhněte trochu vody do kbelíku, přeneste do jiné místnosti a zkontrolujte čichem. Někdy se podaří, že v prostoru mezi hladinou a sklem se usadí zbytky krmiva, které hnijí.
Doporučuji vám vyhodit většinu písku a nechat jenom 0,5 - 1 cm vrstvu, jinak vám to dno bude zahnívat. Náplň filtru se mi zdá nedostatečná na takovou osádku, aktivní uhlí je celkem nanic. Dal bych tam ještě jednu čerpací hlavu s biomolitanem do akvárka jako zálohu. Ideální by bylo změřit ve vodě NO2 a NO3. Pokud voda zapáchá silně, tak vám hrozí při výměně části vody a zvednutí pH uvolnění čpavku, doporučil bych proto jednak radikálně zmenšit ten objem písku a pak výměnu co největšího objemu vody.
T. V.
S.harm

XXX.XXX.60.140
Jaká by vyhovovala zrnitost písku, nemám moc jemný ?
S.harm

XXX.XXX.60.140
Děkuji za rady, uberu písek a uvidím. Mám akvárko nechat zakryté sklem nebo jen z části ?
Akvárium určitě nechat zakryté sklem. Pokud tam máte to vzduchování, tak můžete zakrýt skoro bez mezer. Jak jsem pochopil je tam ještě kryt a takže ani při neúplném zakrytí by ryby neměly šanci vyskočit.
Pokud by kryt nebyl přes celé akva, tak krycí skla jsou důležitá, tlamovci se občas prohánějí a pak se běžně pronásledovaná ryba dostane mimo nádrž. T. V.
S.harm

XXX.XXX.60.140
Moc děkuji za rady, dnes jsem koupil i nějaké rostliny Anubias a dal jsem tam Piskořky, tak to snad bude dobré. Potom dám vědět.
S.harm

XXX.XXX.60.140
Proč, ty prý sežerou odpad v písku.
S.harm

XXX.XXX.60.140
Prosím co dělají piskořky špatného ? Nemám zkušenosti.
Otázka je, co dělají dobrého. Pokud budete mít malou vrstvičku písku, tak to přeberou i ryby. Při překrmování se vám piskořky přemnoží a samozřejmě taky produkují odpad, není to jenom univerzální uklízeč. Omezit je pak můžete jenom pravidelným prosíváním písku a taky občas zkontrolovat filtr, jestli ho neobsadily. T. V.
S.harm

XXX.XXX.60.140
To si jeden nevybere, jeden tady napíše - dej piskořky a bude klid, druhý to vyvrací, jeden napíše léčit chemií, druhý to vyvrací.
S.harm

XXX.XXX.60.140
Odpustil jsem asi 10 cm vody, otřel hořejšek akvária a spodek lišt na skla, přidal jsem intenzitu vzduchování, voda je po dvou dnech jako křištál a nesmrdí. Ted jsem ještě vysadil rostliny.
S.harm

XXX.XXX.60.140
Tak už jsem to zjistil, smrdí voda, kterou používám do akvária vždy asi 2 dny než se přefiltruje.
S.harm

XXX.XXX.60.140
Je to voda ze studny tu nepíjeme.
Používám taky studniční vodu. Sice nesmrděla, ale když jsem nechal dělat rozbor, byly tam přemnožené nějaké bakterie. Ve vodárnách mi doporučili použít Savo originál http://www.savo.eu/produkty/savo-original. Už je to asi 10 let a od té doby mám klid.
S.harm

XXX.XXX.60.140
Dobrá koupím Savo a naleju ho do studny