luckyfisging

XXX.XXX.150.129
Ahoj, potřebovala bych nějaký pokus o radu :D.
Už jsme se sice radili v různých krámech s potřebami pro zvířata, ale zatím jsme se k ničemu nedostali.
Máme akvárium, které má skoro 60l. Měli jsme tam nějaké neonky a jim podobné ryby. Akvárko nám normálně fungovalo třeba měsíc. Voda byla čistá a ryby normálně plavali. Přes noc nám prakticky všechny ryby chcíply. Krom šneka a čističe a jednoho panceřníčka (myslím). Večer jsme s nima nic nedělali, prostě jsme je normálně nakrmili a šli spát. Do vody jsme nic nedávali. Pán, který s rybyma dlouho dělá a ví o nich hodně nám poradil do vody dát nějaký přípravek asi proti plísním nebo nějakým bakteriím a tak. Akvárium jsme teda vyčistili a znova založili. Přípravek jsme tam taky dali. Vše snad jak má být. Koupili jsme si nějaké obyčejné rybky za pár korun, aby nám tu pak nechcípaly ryby za velký prachy. Vše fungovalo jak mělo akvárium jsme měli asi 2 měsíce a dnes ráno jsme se vzbudili a ryby mrtvý. Přežili jen dvě a šnek. Přežil čistič (ancistrus? :D) a ten pancéřníček. Zase přes noc všechny rybky prostě vychcípaly a nic jsme neudělali jinak než obvykle. Když vychcípaly poprvé tak voda byla krásně čistá. Dneska ráno byla taková zakalená, ale stejně to nechápu, protože ty ryby vždycky večer plavali normálně. Neplavaly nějak nakřivo nebo, že by na sobě něco měly to taky ne...
Kdybyste někdo věděl, proč se tohle děje tak to sem napište. My totiž nevíme co s tím. Teplotu vody mají správnou. Máme tam normálně teploměr a topítko. Časový spínač na světlo. Fakt nevím. Už máme zase prázdný akvárko a nikdo neví proč...
Díky za rady...
Já při 240l menim jednou za 4-6 měsíců. Vy při 60l stačí jednou za 3-4tydny. Pri cisteni se vypousti hadici co sbira necistoty ze dna a 1/3 puvodni vody vzdy zustava! Zmerte si teplotu vody pred cisteni a potom, at ryby nemaji sok. Pripravek start se pouziva po doplneni nove vody a jak se ustali teplota, muzete rybky po hodine vratit Filtr a vzduchovými by se nemělo vypínat vůbec. Svítit rybám těch 8-12 hodin taky dobré. Filtr není vhodný ten malý pěnový, rychle se zasira. http://www.nejlepsiceny.cz/akvarijni-filtry/tetratec-ex-600-plus.html. tento vám doporučují, já ho mám v silnější verze a jsem spokojena
rybky se nám v něm mnozí
a hlavně na všechno co používáte na rybky(kartáče na drhnuti dekorací, dekorace, misky na ryby, i samotné akvárií, filtr) NEpouzivejte žádné čisticí prostředky. Já cistim ve dvou lidech 3-5hodinB-).
agageko
napsal(a):
Já při 240l menim jednou za 4-6 měsíců. Vy při 60l stačí jednou za 3-4tydny. Pri cisteni se vypousti hadici co sbira necistoty ze dna a 1/3 puvodni vody vzdy zustava! Zmerte si teplotu vody pred cisteni a potom, at ryby nemaji sok. Pripravek start se pouziva po doplneni nove vody a jak se ustali teplota, muzete rybky po hodine vratit Filtr a vzduchovými by se nemělo vypínat vůbec. Svítit rybám těch 8-12 hodin taky dobré. Filtr není vhodný ten malý pěnový, rychle se zasira. http://www.nejlepsiceny.cz/akvarijni-filtry/tetratec-ex-600-plus.html. tento vám doporučují, já ho mám v silnější verze a jsem spokojena
rybky se nám v něm mnozí
a hlavně na všechno co používáte na rybky(kartáče na drhnuti dekorací, dekorace, misky na ryby, i samotné akvárií, filtr) NEpouzivejte žádné čisticí prostředky. Já cistim ve dvou lidech 3-5hodinB-).
To jako jednou za půl roku ryby vyndáte, vypustíte všechnu vodu, všechno vydrbete dočista, narvete tam chemii z lahvičky, vrátíte ryby?
a radíte? no potěš koště...
najděte si něco o nitrifikaci a jak udržují akvárko akvaristi...
luckyfisging
napsal(a):
Ahoj, potřebovala bych nějaký pokus o radu :D.
Už jsme se sice radili v různých krámech s potřebami pro zvířata, ale zatím jsme se k ničemu nedostali.
Máme akvárium, které má skoro 60l. Měli jsme tam nějaké neonky a jim podobné ryby. Akvárko nám normálně fungovalo třeba měsíc. Voda byla čistá a ryby normálně plavali. Přes noc nám prakticky všechny ryby chcíply. Krom šneka a čističe a jednoho panceřníčka (myslím). Večer jsme s nima nic nedělali, prostě jsme je normálně nakrmili a šli spát. Do vody jsme nic nedávali. Pán, který s rybyma dlouho dělá a ví o nich hodně nám poradil do vody dát nějaký přípravek asi proti plísním nebo nějakým bakteriím a tak. Akvárium jsme teda vyčistili a znova založili. Přípravek jsme tam taky dali. Vše snad jak má být. Koupili jsme si nějaké obyčejné rybky za pár korun, aby nám tu pak nechcípaly ryby za velký prachy. Vše fungovalo jak mělo akvárium jsme měli asi 2 měsíce a dnes ráno jsme se vzbudili a ryby mrtvý. Přežili jen dvě a šnek. Přežil čistič (ancistrus? :D) a ten pancéřníček. Zase přes noc všechny rybky prostě vychcípaly a nic jsme neudělali jinak než obvykle. Když vychcípaly poprvé tak voda byla krásně čistá. Dneska ráno byla taková zakalená, ale stejně to nechápu, protože ty ryby vždycky večer plavali normálně. Neplavaly nějak nakřivo nebo, že by na sobě něco měly to taky ne...
Kdybyste někdo věděl, proč se tohle děje tak to sem napište. My totiž nevíme co s tím. Teplotu vody mají správnou. Máme tam normálně teploměr a topítko. Časový spínač na světlo. Fakt nevím. Už máme zase prázdný akvárko a nikdo neví proč...
Díky za rady...
Jak často a jak přesně děláte údržbu akvária?
jaký máte filtr, vypínáte ho?
Pavla878

XXX.XXX.90.2
Tak to když čistíš 240 l akvárko ve dvou lidech 3-5 hodin tak to jsi m... ! Trochu se nad sebou zamysli a přečti si něco o údržbě akvárií.
Jinak pro luckyfisging, kup si test No2 a změř hodnotu vody. Pokud to bude červený, tak v tom bude zakopaný pes.
Častou příčinou bývá například:
- použití antibiotických léčiv v akváriu
- příliš častá výměna vody v akváriu ve velkém množství
- nepoužívání akvaregulátoru chránícího ryby a bakterie (sera Aquatan, Tetrra Aquasafe) při výměně vody
- časté praní filtračních materiálu nebo jejich praní v neošetřené vodě (chlor- likviduje bakterie)
- nenaočkování bakterií při výměně či praní filtru
Zápach, který cítíte je čpavek - tedy dusík ! hrozí otrava ryb!
Řešení:
Bohužel většina laiků v tomto případě dělá stejnou chybu: Neustále a opakovaně mění část vody v akváriu, což sice krátkodobě pomůže, ale jen zdánlivě! Zředěním se voda opticky i chemicky vyčistí, ale zároveň se zředí i množství bakterií. O to rychleji se voda opět zkazí a do dvou dnů je zákal ještě horší. A opět mění vodu, protože posledně to zabralo! A tak to jde pořád dokola, dokud se ryby neotráví!
Takže správně:
1) nevyměňovat vodu! - upravit sera Aquatanem, zvýšit vzduchování.
2) po dvou hodinách použít sera toxivec - odbourá dusík
3) Sera nitrivec - doplní bakterie do akvária i do filtru - dávku opakovat po dvou dnech.
4) vydržet, neměnit vodu, v případě potřeby použít opakovaně sera toxivec
do týdne bude po zákalu!
Při péči o akvárium, měnit přiměřené množství vody 20-30%, používat Aquatan, Nitrivec!
Dejte vědět jak jste pokročil,
David Čech.
Zase reklama na firmu sera
se divím, že nám ty akvárka roky fungujou bez drahých vodiček.
první pomoc je vždy výměna vody, stejné teploty...
pokud je narušena rovnováha a chybí užitečné (nitrifikační) bakterie, dají se zachránit ryby právě ředěním "jedovaté" vody častými výměnami vody. časem se bakterie dostatečně namnoží.
a jelikož jsou aerobní, tudíž potřebují cirkulaci kyslíku, tudíž v žádné lahvičce nevydrží déle než nějakou hodinu, můžem se shodnout na tom, že je kravina to tam lít.
jste nějaký dealer firmy sera, že každý druhý příspěvek se točí kolem lahviček?
mám několik nádrží různých objemů pěkných pár let. jsem schopná v jeden den napustit akvárko, vrazit tam ryby a udržet je v kondici bez ztráty (rozhodně nedoporučuju!). a tohle teda opravdu nepoužívám. akorát to rozhodí hodnoty vody, nehledě na to, že je to jen marketingový tah a prodej šrotu.
Pavla878

XXX.XXX.90.2
30 let dělám akvaristiku, ale to co napsal S.harm je síla. Jediné co používám je torben a akvaregulátor, což je na trhu hromadu let a to už i za komunistu a funguje to.
Ale lít tam tyhle sračky od Sery, Tetry atd. která stojí stejně za prd je o ničem. To je akorát tak dobré vyprázdnit si peněženku.
A hlavně, ten kdo Vám to doporučil by se měl stydět. Ten nemá o akvaristice ani páru.
I když se už dneska ničemu nedivím, dneska jsem navštívila burzu na Pankráci a když jsme tam
poslouchala jednoho prodavače p.Mžourka, tak to byla síla, nic bych si u něj nekoupila už jen pro ty jeho rádoby odborné rady.
Přesně naučený brožury od prodejců a o akvaristice ví kulové. Důležité je prodat a že pak máte
místo vody v akvárku, chemický roztok, už neřeší.
Vždyť pak zákazník přijde zas.( pro nové ryby a chemii).
S.harm
napsal(a):
Tak tohle mě doporučil pan David Čech - majitel Akva Čech v Plzni. Jezdí čistit a dělat - zakládat akvária. Není to ze mě. S.harm.
No, to je ono. akvárko na klíč, nemá čas měsíce ladit nějakou rovnováhu, tak to na chvíli zaplácne chemií. když to nefunguje, nalije další...
to ale není akvaristika, nýbrž prodej. nezaměňovat
Nikdy jsem s rybama neměla problém, vždy sem ponechávala 1/3 vody. Akvárium jsem přenechala otci a stará se podle mých rad a rybky se mu mnozí Spíše mě už rybky začaly nudit a tak jsem přesedlal a na ještěry a hlodavce. Chov se nám daří bez problémů. Ponechala jsem si bettu a žijeme
nemyslím si, že jsem něco dělala špatně. Ale děkuji za připomínku, urychlovače nejsou nejlepší volbou