marketpa
XXX.XXX.142.66
Dobrý den, chtěli jsme dcerce udělat radost a pořídit jí "jen její" zvířátka. Když jsme zvolili rybičky, nevěděli jsme, že to nebude tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát... I když máme vypůjčenou nějakou tu odbornou literaturu, radili jsme se s prodejci ve zverimexu.., nějak se nám nedaří
. Za 3 měsíce! už nám postupně umřely 2 Betty bojovnice, dnes 3 paví očka
. Vždycky se začnou schovávat, pak se jim změní ploutvičky, začnou mít "bílé chloupky..". Prosím, nevíte, co by mohlo být špatně? Mají šanci přežít ve středu narozené rybičky pavích oček, když 3 dospělé uhynuly? Moc děkuji..
marketpa
XXX.XXX.142.66
Dobrý den, děkuji, že se můžu přidat k vám do skupinky. Bude to pro mě určitě přínosné. Chtěli jsme dcerce udělat radost a pořídit jí "jen její" zvířátka. Když jsme zvolili rybičky, nevěděli jsme, že to nebude tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát... I když máme vypůjčenou nějakou tu odbornou literaturu, radili jsme se s prodejci ve zverimexu.., nějak se nám nedaří . Za 3 měsíce! už nám postupně umřely 2 Betty bojovnice, dnes 3 paví očka . Vždycky se začnou schovávat, pak se jim změní ploutvičky, začnou mít "bílé chloupky..". Prosím, nevíte, co by mohlo být špatně? Mají šanci přežít ve středu narozené rybičky pavích oček, když 3 dospělé uhynuly? Moc děkuji..
marketpa
napsal(a):
Dobrý den, děkuji, že se můžu přidat k vám do skupinky. Bude to pro mě určitě přínosné. Chtěli jsme dcerce udělat radost a pořídit jí "jen její" zvířátka. Když jsme zvolili rybičky, nevěděli jsme, že to nebude tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát... I když máme vypůjčenou nějakou tu odbornou literaturu, radili jsme se s prodejci ve zverimexu.., nějak se nám nedaří . Za 3 měsíce! už nám postupně umřely 2 Betty bojovnice, dnes 3 paví očka . Vždycky se začnou schovávat, pak se jim změní ploutvičky, začnou mít "bílé chloupky..". Prosím, nevíte, co by mohlo být špatně? Mají šanci přežít ve středu narozené rybičky pavích oček, když 3 dospělé uhynuly? Moc děkuji..
Nemůže se jednat o nějakou plíseň? Já sama taky teprve začínám takže neporadím, sama z toho mám hlavu jak globus
Zkuste si tady pročíst pár diskuzí ohledně nového akvária jeho zaběhnutí atd...
Uživatel s deaktivovaným účtem
marketpa
napsal(a):
Dobrý den, chtěli jsme dcerce udělat radost a pořídit jí "jen její" zvířátka. Když jsme zvolili rybičky, nevěděli jsme, že to nebude tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát... I když máme vypůjčenou nějakou tu odbornou literaturu, radili jsme se s prodejci ve zverimexu.., nějak se nám nedaří
. Za 3 měsíce! už nám postupně umřely 2 Betty bojovnice, dnes 3 paví očka
. Vždycky se začnou schovávat, pak se jim změní ploutvičky, začnou mít "bílé chloupky..". Prosím, nevíte, co by mohlo být špatně? Mají šanci přežít ve středu narozené rybičky pavích oček, když 3 dospělé uhynuly? Moc děkuji..
S rybkami se to má tak, že málokdy stačí léčit pouze nemocné ryby. Je třeba léčit "celé akvárko". Když rybám začnou plesnivět ploutve nebo dostanou bakteriální rozpad, je to až následek toho, že je něco v akvárku špatně.
A k tomu, abychom se dobrali, kde je chyba, musíte vypsat víc informací. Jak dlouho to akvárium máte, jak jste ho zakládali? Napustit vodu a vložit ryby je hodně častá začátečnická chyba, mimochodem. Jak je to akvárium velké, jaký tam máte filtr? Jak upravujete vodu? Jak je zařízené? Čím, jaké množství a jak často ryby krmíte?
marketpa
XXX.XXX.142.66
Děkuji za zprávičky .
Akvárium máme asi 3 měsíce. Původně pro 1 Bettu bojovnici - 10 - ti litrové.
Muž zakládal takto:
- voda odstátá 1 den, přidán přípravek na úpravu vody - SERA AQUATAN
- filtr mini internal 300
- vybavení: 1 loď, kamínky - oboje vyvařené, krmení Dajana Betta - 1 špetka denně, měli jsme i nějaké kuličky - tam se krmilo 2x denně 3 kuličky
- odsávání nečistot, vody měněna cca z 1/3 1 x týdně
- po uhynutí rybičky akvárium vyčištěno, vše znovu vyvařeno, koupeny nové rostlinky...
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
marketpa
napsal(a):
Děkuji za zprávičky .
Muž zakládal takto:
- vybavení: 1 loď, kamínky - oboje vyvařené, krmení Dajana Betta - 1 špetka denně, měli jsme i nějaké kuličky - tam se krmilo 2x denně 3 kuličky
- po uhynutí rybičky akvárium vyčištěno, vše znovu vyvařeno, koupeny nové rostlinky...
Děkuji.
Tak to je mi hned jasný.
Prťatý akvárko je vlastně mnohem těžší na všechno než třeba šedesátilitrové akvárko. Není to tak, že čím větší začátečník, tím menší a jednodušší. Jde o to, že jestli něco rybky nesnášejí, pak je to nestálost chemismu vody a nestálost teploty. Když jim to skáče, chvilku to vydrží, pak jim zblednou ploutve a nashledanou.
Fakt neřešte nějakou infekci, rybky hubí to, že máte malinkaté akvárko, kam druhý den strčíte rybky a pak vlastně pořád měníte vodu - možná rovnou za studenou kohoutkovou - a když se něco nelíbí, akvárko okamžitě zakládáte znovu.
Být na vašem místě, na desetilitrovku se vykašlu, kupte si šedesátilitrový klidně už set s filtrem a topítkem, snad jen kupte silnější zářivku, ať vám líp rostou rostliny. Osaďte, dejte si tam tu loď a měsíc to nechte být, až se filtr osídlí potřebnými bakteriemi a chemie vody si sedne. Pak zkuste vložit rybky a uvidíte pravděpodobně, že je to nebe a dudy.
Eh, všechno špatně.
akvárko je malé i na jednu bettu, na další ryby naprosto nedostatečné. i ta ryba potřebuje prostor, dají se najít MINIMÁLNÍ nároky na chov.
akvárium se založí, rozjede a bez ryb! se nechá běžet +- měsíc, kdy probíhá procex nitrifikace.
filtr i dno se osídluje "hodnými" nitrifikačními bakteriemi.
v té době je akva jedovaté!
vyvařením jste zase na úplném začátku a všechno odznova...
ryby kadí (živorodky obzvlášť hodně), vytvářejí jedovaté NO2, bakterie ho přemění na méně nebezpečné NO3, to spotřebovávají rostliny. proto těch bakterií musí být dostatek.
prvně pořiďte akvárium, ty plivátka nechte zas někomu, kdo naletí prodavačům.
filtr s velkou filtrační plochou (molitanem), ať to jen nehoní vodu ale filtruje. nějaké světlo pro kytky, ty vybírejte rychlerostoucí, nenáročné, prostě "plevel". aspoň do začátku.
a nechte ho řádně zaběhnout bez "zázračných vodiček".
betta mimo jiné vyžaduje i teplou vodu, tak jestli nemáte stabilních 23-24 stupňů, tak topítko.
a kryt/krycí sklo, nesmí si dýchnout chladnějšího vzduchu.
ono takové maličké akvárko neodpustí ani malou chybu. čím větší, tím míň starostí.
vím to velmi dobře, mám tu několik nádrží a ty menší jsou opravdu náročnější, zatímco největšího si prakticky nemusím všímat. nehledě na to, že do 10-litrovky se nehodí prakticky žádná ryba. u větších už ten výběr je větší. pro začátečníky bych doporučila od 80-ti litrů výš. jde to samozřejmě i s menším, ale...
spousta lidí začla právě s malinkým a taky tak skončila. a je to škoda.
nevěřit prodavačům, živí je prodej a leckdy ani sami vlastně neví.
vždy se radši přeptejte
marketpa
napsal(a):
Děkuji za zprávičky .
Muž zakládal takto:
Děkuji.
Ach ti prodavači ve zverimexu nebojte vímo cem mluvim a sama jsem pprodavač v akvaristice. Zeptám se kam s jstechodili připadne odkud jste znám v oboru par slušných lidi z ruznych miste co by to s vámi mohli probrat.
marketpa
XXX.XXX.142.66
MOC VÁM VŠEM DĚKUJI!
Ach jo.. A to prý to naše akvárko pro 1 Bettu nebo 3 paví očka stačí... Fakt mě to štve, že se rybičky trápily a dcerka jejich úhyn oplakala..
PS: Žďár n. Sázavou.
Nevím paví oči bych tam necpala vubec zrovna ty jsou docela čunátka a vyhovuje jim něco s filtrací...
Jako tech 10 litrů by se když zavřu oči dalo pro tu betu ale potřebujete topítko a krycí sklo. Beta žije například na rýžových polích v tom bahně atd. ale v teple proto v akváriu potřebuje topítko a vodu ideálně 25°C krycí sklo aby nevdechla výrazně chladnější vzduch než je voda jím si muže způsobit nemoc. každopádně zapalený akvarista vám řekne že 10l je tak na krevety a ryby patří do minimálně 30l
Za sebe bych vám doporučila hodně načíst a zauvažovat nad pořízením nějakého základního setu kolem 60l standartní rozměr 60x30... stím už se dá pracovat... do toho skupinku menších rybek... já mám třeba v 60l rejno rasbor klínoskvrných a betu.
jinak při výběru setu dejte pozor aby mělo svícení na zářivku nebo led což se dnes hojně dělá a trošku kvalitní filtr aby to nebylo úplné šidítko
zrovna u vás mám díru v mapě :-D já se teda osobně vyskytuji jednou v roce v chotěboři nebo polné ale jinak nic... každopádně klidně mužete napsat zprávu.