Kapr obecný společně s rybkama

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.1.2016 18:13
kudrnka

XXX.XXX.30.170

Dobrý den. Chtěla bych poradit. K vánocům jsme si koupili to hotový akvarko ten set. A měli jsme z vylovu maličký kaprici. Tak jsme je do něj dali. A moje otázka zní zda s nimi může žít nějaká akvarini rybka. Vůbec tomu nerozumím. Prosím poraďte.

16.1.2016 23:26
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.175.1

Pokud má akvário alespoň 500litrů a je v chladné místnosti dočasně v něm kapříci mohou být i s jinými studenovodními rybami nikoli však s akvarijními, v pětistovce budou moci být tak dva roky, po té je nutně je umístit do zahradního jezírka nebo mnohem větší nádrže. Pokud je ten set nějakých 100 nebo 200litrů bylo by dobré je z jara umístit do jezírka.

17.1.2016 04:53
linduš

XXX.XXX.79.4

Určitě žádné akvarijní rybky.
souhlasím s lubinatorem, dejte je do vhodné venkovní nádrže, pokud přežijí do jara.

19.1.2016 14:23
honzapm

XXX.XXX.182.25

V teplé místnosti kapr brzo uhyne, je nutné mu zajistit zvýšené prokysličení vody.
Akvarijní rybky buďto kapři uloví a pozřou (záleží na jejich velikosti) nebo nakazí
pro tropické ryby neznámými nemocemi a ryby pojdou samy.

Něžný

22.1.2016 20:07
Něžný

XXX.XXX.226.198

Já jsem choval v klasických akvarijních podmínkách nejen kapry, ale i líny, plotice, slunky, sumce, štiky a další. Teplota 23-24C, tedy klasická akvarijní teplota nebyla vůbec problém a není tedy pravdou, že kapr uhyne. Pochopitelně je třeba pokud je ryba ze zimy nenacpat jí do akvária z cca 8C, ale teplotu postupně zvýšit v průběhu hodin. Ostatně karas stejně jako závojnatka nebo koi se chová také v takových akváriích, resp. v podobných podmínkách a taky nehynou. I když to vypadalo ulítle, měl jsem líny i se skalárami, mečovkami a fungovali taky. Na žádné kožovce a spol nedošlo, pokud by došlo, klasicky by se přeléčilo. Ostatně tyhle parazity člověk zavleče i s parmičkami, pavími oky, nebo kančíky, takže se o oproti chovu tropických ryb neliší. Bohužel kapři rostou velmi rychle při odpovídajících podmínkách, které jsou lepší než v naší přírodě a tak po čase je třeba počítat se s rozloučením a vysazením do nějakého vhodného rybníku nebo řeky. U kapra je třeba počítat, že i štěrkové dno solidně propracovává a ač se to nezdá, v akváriích se rádi cpou i masem. Malé rybky bych s nimi nechoval, ať to jsou slunky, nebo paví očka. Jeden koi mi pozabíjel dvě čerstvě donesené malé závojnatky, které opakovaně nasával a obracel v tlamce, než jsem si toho všiml. Také mě to nenapadlo, že by to bylo možné, přestože se občas uloví kapr i na třpytku nebo kus mrtvé rybky.
Takže chovat s tropickými rybami v odpovídající teplotě lze, ne že ne, ale je fakt, že to působí dost jako pěst na oko. Lepší je upravit nádrž na chov našich ryb a dívat se pak do akvária jako pod hladinu naší řeky nebo rybníka. Nicméně úvaha, že kapr padne v teplé vodě (sorry, ale není to siven, pstruh, nebo mník) je mylná a stejně tak nemožnost chovu s jinými rybami. Ono když si člověk uvědomí, že nám lítají po nádržích asijské ryby s africkými či jihoamerickými, tak to taky jaksi není úplně normální. To jen nám to tak připadá, protože si dělíme ryby na ty naše a cizí. Ale ony jsou si cizí i z jiných světadílů.
Ps:kapří prťata jsou roztomilá, jejich stavění na hlavu, hrabání i to, jak rychle se na Vás naučí a žebrají. A je jedno, jestli to jsou koi, nebo obyčejní šupináči, nebo lysci.

23.1.2016 09:44
honzapm

XXX.XXX.182.25

Jak dlouho jste takhle držel kapry v nádrži? Kolik měsíců, resp. let? Děkuji.

Něžný

23.1.2016 20:53
Něžný

XXX.XXX.226.198

honzapm napsal(a):
Jak dlouho jste takhle držel kapry v nádrži? Kolik měsíců, resp. let? Děkuji.

Na čas Vám to bohužel nepovím, pro mě byla vždy limitní velikost. Tzn. jakmile byli kapříci okolo 15-17cm, putovali ven. Mám zahradní jezírko, takže koi po odrostu zamířili tam (ti nejmenší pak na zimu zpět do akvária, nebo do plastových vaniček v nezámrzné místnosti), klasické kapry jsem vysazoval do Sázavy, Berounky atp. Proto mi přijde i lepší do akvárií hned po karasech lín, protože neroste zdaleka tak rychle, nehraboší, na rozdíl od karasů nežere kytky (byť v tomhle je předčí perlíni a amuři). Nicméně chovat tak zkrátka lze.

Přidejte reakci

Přidat smajlík