Zdravim..Mam v poslednej dobe problem so zatial neidentifikovatelnym ochorenim u ryb nakolko som len zacinajucim akvaristom, ale ani na internete ci v knizkach som nenasiel uspokojivu odpoved..je to uz v poradi tretia ryba cierna mecovka..prejavuje sa to akymsi trasom vibrovanim alebo neviem ako to nazvat..to trvalo niekolko tyzdnov neskor zacal ryba vystrelovat asi vminutovych intervaloch..ryba normalne plave a z nicoho nic ju mykne tak ze hlavu dava nahor a chvost dole v krci..to sa opakuje dookola..na povrchu tela nema ziadne zmeny aj farba je rovnaka brucho ma tiez normalne..vykaly su tiez v pohode..najprv som to pripisoval infekcnej vodnatielke alebo tuberkuloze pluc ale popis prejavov ochorenia u tychto ryb mi nesedi..trva to uz dlho a ryba vyzera napohlad uplne ok..Budem rad ak niekto skuseny poradi :).
Akvarium mi bezi priblizne polroka..kupil som si 54 litrovy set znacky diversa s krytom a zabudovanym osvetlenim k tomu aj filter vykonny do 70 litrov ohrievac atd..vymenu vody robim 1x do tyzdna jednu tretinu az polovicu vody..vzdy ked to robim tak vycistim aj filter..co sa tyka rastliniek mam valisneriu spiralis ktorej sa dari az velmi dobre proste vsade sa taha musel som ju preriedit a nove rastlinky dat do druheho rovnakeho akvarka kde mam mlade rybky..takisto dalsej rastlinke cabombe sa tam velmi dobre dari este tam mam anubias a dva odrezky dalsich rastliniek, ktore sa uz zakorenili a tahaju sa hore..rybky tam mam 1 mecunka cierna samica, black molly samica 2 kusy gold molly a dve zavojnatky vel.7 centimetrov,1 plata sunset..zo zaciatku som ich rmil iba vlockami..pred tromi mesiacmi som ich zacal krmit mrazenym krmivom..cervene patentky, ziabronozky a bahenniky striedam to..k tomu 1-2 x do tyzdna im davam tabletu spirulina tabs, ktora obsahuje riasy a vela inych rastlinn.zloziek.a tak 2 dni v tyzdni ich krmim vlockami vipan od zn. sera.Mam pocit, ze to bude asi trochu aj tou mrazenou potravou aj ked im davam len tolko kolko zjedia..pri rozmrazovani chladnicky sa to krivo asi 2x rozmrazilo a potom zamrazilo..viem, ze by sa to nemalo stavat, ale vobec to nesmrdelo.. akurat bahenniky som dost obmedzil lebo velmi spinia vodu..mecunka a mlade gold molly od konzumovania tej mrazenej potravy zacali dost raz a hlavne ta mecunka je dost velka ale nie tucna..jeden predajca v akvaristike mi povedal ze to je normalne..svoje chovne samice co mal v 300l akvarku boli mega velke este som take velke zivorodky nevidel..dost sa velkostou lisili od noriem, ktore su vsadeu vadzane.mrazene krmivo im davam tak 4-5x tyzdenne neviem ci to nie je vela..planujem si zaobstarat vacsie akvarium..foto poslem neskor momentalne nie som doma:).
Pridavam tu fotky akvarka este stare uplne nazaciatku..niektore ryby uz tu nie su a takisto aj tie umele farebne rastlinky som dal prec..je to teraz dost zarastene valisneriou a cabombou ako som spomianl uz vyssie..
Dobrý den, chyb je tam víc a jejich náprava nemusí vyřešit váš problém. V prvé řadě nečistěte tak často filtr. Ten se čistí až ve chvíli, kdy se znatelně sníží jeho výkon. Týdenní výměna vody je v pořádku, ale já jsem zastáncem výměny menšího množství. Měním zhruba 20 procent, ale na to se názory různí a větší výměna nemusí být na škodu. Dalším problémem je přerybněnost.54 litrů je málo i pro jednu závojnatku, vy tam máte dvě, plus další ryby. Ohledně mraženého krmení vám asi nikdo neporadí. Pokud vám dvakrát rozmrzlo a máte podezření na něj, hned ho vyhoďte, tady není co řešit. Hlavně krmte jen tolik, co rybky opravdu sežerou. V tak malém akváriu dokáže udělat paseku i nepatrné množství hnijící potravy.
jirkaz
napsal(a):
Dobrý den, chyb je tam víc a jejich náprava nemusí vyřešit váš problém. V prvé řadě nečistěte tak často filtr. Ten se čistí až ve chvíli, kdy se znatelně sníží jeho výkon. Týdenní výměna vody je v pořádku, ale já jsem zastáncem výměny menšího množství. Měním zhruba 20 procent, ale na to se názory různí a větší výměna nemusí být na škodu. Dalším problémem je přerybněnost.54 litrů je málo i pro jednu závojnatku, vy tam máte dvě, plus další ryby. Ohledně mraženého krmení vám asi nikdo neporadí. Pokud vám dvakrát rozmrzlo a máte podezření na něj, hned ho vyhoďte, tady není co řešit. Hlavně krmte jen tolik, co rybky opravdu sežerou. V tak malém akváriu dokáže udělat paseku i nepatrné množství hnijící potravy.
Dakujem, ze ste sa zapojili do diskusie a trocha mi otvorili oci :) Az teraz som si nastudoval poriadne chemicke procesy vo vode a vsetko mi dava zmysel.Robil som vela chyb na zaciatku kde ani poriadne neprebehol proces nitrifikacie bakterii a uz viem preco mi odislo tolko ryb.Myslel som si ze ked budem mat vela rastlin v akvariu tak to bude stacit, aby nastala aka taka biologicka rovnovaha lenze pri druhoch ryb ake sa mi pacia to moc neide, vodu ked som menil bola vzdy dost zlta a filter po tyzdni tiez velmi zaneseny spinou..zivorodky a karasy najviac znecistuju vodu a ich vykali obsahuju vela cpavku..Nie je to az tak pravda ze mecune su pre zaciatocnikov najvhodnejsie a najjednoduchsie pre chov..precital som si ze jeden samec a tri samice potrebuju aspon meter dlhe akvarko tak aj na takom velkom priestore si nemozem dovolit nejaku siroku paletu farebnych mutacii jedneho druhu co je skoda..v tomto mojom akvariu sa mecune doteraz nechcu rozmnozovat..plate a black molly to zatial problem nerobi..
Nečetl jsem to celé, pardon.
Ale pokud řešíte problém houpavých pohybů a trhavého plavání mečovky (či jiných živorodek), je to způsobeno krmením mraženou potravou. To nedělejte.
Kupte si kvalitní krmiva - nejlepší jsou od firmy Sera - Sera San, Sera Vipan.
(moje ryby nežerou Sera Flora - která je paradoxně hlavně pro živorodky)
Občas můžete zkusit i Sera GVG-Mix a Sera O-Nip.
U toho GVG Mixu dejte pozor - je to mix vločkového krmiva a sušených tvorů.
Některé větší kusy ryby nepozřou, jsou navíc moc "suché" - nevklouznou do tlamky,
anebo se tak vydatně vznášejí - obsahují vzduchovou bublinu nebo jsou extra vysušené,
že je ryba nemůže pozřít - stáhnout z hladiny
a když se po nějaké době namočí, tak je zase ryby nechtějí, že už "to není čerstvé".
Takže hlavní jsou ta dvě krmiva, viz. výše, ostatní až po nabrání zkušeností.
Proč živé nebo mražené krmivo způsobuje tyto malátné pohyby a problémy u živorodek dodnes netuším. Možná je to otrava dusíkem? Možná přemíra jiného prvku? Nedostatek jiných látek? Každopádně je to krmení velmi jednostranné.
Pokud živé či mražené, tak jako součást - jen jako dortík, jako zpestření, ne jako jediná krmná dávka.
Dávku tvořte alespoň z 60% tím, co jsem napsal výše (Sera) a trochu mraženého nic nezkazí (ale až po nabytí zkušeností).
V mraženém chybí mnoho látek a je to spíš takový "výkrm", živorodky to nesnášejí.
Určitě se mohou ozvat hlasy, jak někdo krmí POUZE živé nítěnky, léta, má úspěchy, odchovy, nulové problémy - OK, beru, ale moje několika dekádní zkušenosti se ŽIVORODKAMI jsou prostě jiné.
Takové Betty splendens lze právě nitěnkami bez problému krmit (nezávadnými, sterilními).
Ale živorodky ne.
Možná živé/mražené krmení příliš kazí vodu - a samo o sobě až tolik neškodí? - ale právě tím, že mění chemické složení vody (příliš dusitanů?).
No, kdo by měl na toto jasnou a podloženou odpověď, ten by byl živorodkový král, asi tak...
Tak se držte a dejte vědět.
Určitě nechce rostliny rozrůstat nebo přidejte další a další.
Fotky, co jste přidal, ukazují poměrně "holé" akvárium, ve kterém se nejenže hůře udržují určité hodnoty, ale ryba se tam necítí komfortně, v pohodě a bezpečí, což opět oslabuje její imunitní systém. V zarostlé fungující nádrži si živorodka "najde" část potravy sama - možná i z toho pramení její následná lepší kondice a stav.
Tyto ryby potřebují mít úkryty (z rostlin), potřebují mít co ozobávat, mít čím se rozmanitě zabavit.
honzapm
napsal(a):
Nečetl jsem to celé, pardon.
Ale pokud řešíte problém houpavých pohybů a trhavého plavání mečovky (či jiných živorodek), je to způsobeno krmením mraženou potravou. To nedělejte.
Kupte si kvalitní krmiva - nejlepší jsou od firmy Sera - Sera San, Sera Vipan.
(moje ryby nežerou Sera Flora - která je paradoxně hlavně pro živorodky)
Občas můžete zkusit i Sera GVG-Mix a Sera O-Nip.
U toho GVG Mixu dejte pozor - je to mix vločkového krmiva a sušených tvorů.
Některé větší kusy ryby nepozřou, jsou navíc moc "suché" - nevklouznou do tlamky,
anebo se tak vydatně vznášejí - obsahují vzduchovou bublinu nebo jsou extra vysušené,
že je ryba nemůže pozřít - stáhnout z hladiny
a když se po nějaké době namočí, tak je zase ryby nechtějí, že už "to není čerstvé".
Takže hlavní jsou ta dvě krmiva, viz. výše, ostatní až po nabrání zkušeností.
Proč živé nebo mražené krmivo způsobuje tyto malátné pohyby a problémy u živorodek dodnes netuším. Možná je to otrava dusíkem? Možná přemíra jiného prvku? Nedostatek jiných látek? Každopádně je to krmení velmi jednostranné.
Pokud živé či mražené, tak jako součást - jen jako dortík, jako zpestření, ne jako jediná krmná dávka.
Dávku tvořte alespoň z 60% tím, co jsem napsal výše (Sera) a trochu mraženého nic nezkazí (ale až po nabytí zkušeností).
V mraženém chybí mnoho látek a je to spíš takový "výkrm", živorodky to nesnášejí.
Určitě se mohou ozvat hlasy, jak někdo krmí POUZE živé nítěnky, léta, má úspěchy, odchovy, nulové problémy - OK, beru, ale moje několika dekádní zkušenosti se ŽIVORODKAMI jsou prostě jiné.
Takové Betty splendens lze právě nitěnkami bez problému krmit (nezávadnými, sterilními).
Ale živorodky ne.
Možná živé/mražené krmení příliš kazí vodu - a samo o sobě až tolik neškodí? - ale právě tím, že mění chemické složení vody (příliš dusitanů?).
No, kdo by měl na toto jasnou a podloženou odpověď, ten by byl živorodkový král, asi tak...
Tak se držte a dejte vědět.
Určitě nechce rostliny rozrůstat nebo přidejte další a další.
Fotky, co jste přidal, ukazují poměrně "holé" akvárium, ve kterém se nejenže hůře udržují určité hodnoty, ale ryba se tam necítí komfortně, v pohodě a bezpečí, což opět oslabuje její imunitní systém. V zarostlé fungující nádrži si živorodka "najde" část potravy sama - možná i z toho pramení její následná lepší kondice a stav.
Tyto ryby potřebují mít úkryty (z rostlin), potřebují mít co ozobávat, mít čím se rozmanitě zabavit.
Dobry den ano aqsi mate pravdu s tym mrazenym krmivom to netreba prehanat, aleked som sa dozvedel, ze takato moznost je a nemusim ich krmit obycajnymi vlockami myslel som si, ze je to perfektna vec im takto spestrit jedalnicek a priblizit im trochu prirodzu potravu..to krmivo som striedal stale inym druhom:patentky, bahenniky, ziabronozky, buchanky, veslonozky dafnie atd..cize neboli to vzdy tie iste clankonocze..popri tom som im daval aj sera vipan a rozpustacie tablety co sa lepia na sklo..obsahuje najma spirulinu riasu..Podporoval ma v tom aj jeden chovatel, ktory ich tiez takto krmi a jeho jedince ako som uz spominal mali rozmery aj do 15cm konkretne bloack molly a silver molly samice..vravel ze ich takto krmi od poteru mrazenym, ale je pravda, ze ich mal v 300l akvariach..podotkol k tomu to, ze tie jedince ziju o cosi kratsie a ma ich ako chovne samice pre vacsi pocet mladat-pod stovku mu nerodia vzdy je tych malych viac..Preto by ma zaujimal Vas nazor s chovom zivorodiek ako ich chovate? ake druhy kolko akvarii? atd
Co sa tyka rastliniek mam ich uz ovela viac sa mi to rozrastlo nieco som dokupil a este planujem viac.Momentalne mam v 60l akvariu mlady poter z too 16 kusov plata sunset stare 1 mesiac a black molly 7 kusov stare 2 tyzdne..v akvariu je dost rastliniek..Rybky podrastli hlavne black molly su o dost vacsie aj ked su mladsie, ale nemam v akvariu filter nevadi to? zatial vyzeraju spokojne len neviem dokedy. Za odpovede vopred dakujem.