Zdravím,
dnes jsem se zaregistrovala a chtěla bych se zeptat.
Napsal by mi někdo stručný popis péče o akvo? Myslím, jako jak často ho čistíte, odkalujete, zda dáváte denně/týdně/měsíčně nějakou chemii, atd.
Mám 112l akvo cca 2-3 roky, ze začátku pohoda, ale pak začal boj s řasou.
Zelená řasa - malé tečky na skle a na listech. Téhle jsem se trochu zbavila tím, že jsem zakryla stranu akva kam svítí světlo od okna.
No a teď zase vydrží akvo čisté tak cca 25 dní a pak musím umýt skla a všechny dekorace a dokonce i listy u kytek. Je na nich asi hnědá řasa nebo co to je, normálně se to dá z listů umýt.
Kytky moc nerostou a ničí jim to listy.
Nevíte čím to je?
A jak odkalujete dno? Nemáte na to nějakou vychytávku? Protože já si vždy vše rozrýpu celé dno
Ahoj, tak posílám pár fotek, je to focené dnes ráno, ještě bylo šero, tak nejsou úplně OK
Ahoj Monty78, mám k dispozici pouze mobil, tak toho moc nevidím, písku by mělo být min.3 cm u předního skla, v zadní min.5cm. Vypadá to, že máš nějakou modrou zářivku, ty jsou celkem na prd. Linduš doporučuje kombinaci studeného bílého a teplého bílého, Honzapm zase agua Sun a flora glo. Já dal na doporučení Honzi, floru jsem měl, sun jsem dokoupil. Taky by to chtělo víc rostlin, nějaké stonkové rychlerostoucí. Na odkalování dna se používá odkalovací zvon, Honzapm dával odkaz v diskusi na zvon od firmy sera, já mám menší. Mám v nádrži hrubší písek (štěrk ), tak se mi tolik nezvedá.
Na fotce pořádně nevidím filtr, nemá být moc silný. To byla i má chyba. Koupil jsem velký Fluval a těšil jsem se na křišťál, místo toho jsem zlikvidoval plovoucí rostliny a zadělal si na problém s ruduchou (štětinková řasa). Filtr šel do krabice na půdu, koupil jsem bublinkový filtr a vzduchovací motůrek a zatím to vypadá tak, že jsem růst řasy omezil, nemůžu říct zastavil, na to je ještě moc brzo.
Řasy se nikdy nezbavíte, když budete každých 25 dnů akvárium "rozebírat" a oplachovat listy rostlin, kameny a další vybavení. Dno se při odkalování "nerozvrtává, pouze se odsaje povrchově, hýbat se mohou maximálně vrchní dva cm (max.!). Při tom dno mějte alespoň 5 cm po celé ploše nádrže. Pokud se vám kamínky/písek zvedají, pořiďte jiné dno nebo změňte odkalovací zvon nebo hadičku za menší (nebo užší) či snižte proud vody z akva plynoucí. Na vše ostatní už vás odkázal Jirka08. Kdo hledá, ten najde. Kdo chce, ten má krásné akvárium.
Zdravím a děkuji za odpovědi a rady.
Tak výška dna dle toho co píšete odpovídá. Rostlin je asi opravdu málo, páč se právě nechtěji rozrůst, teď jsem nějaké dokoupila.
Filtr mám Fluval 206 a akvo je 112l a u tohoto filtru můžu regulovat proud vody.
Jinak to světlo není modré, to dělá ta tapeta na zadním skle. Musím se ale tedy podívat čím to svítím. Ono to celé akvo i s tím stolkem a víkem, bylo koupené jako celý set.
Mě se tedy dno vždy "rozvrtá" když odkaluji
Vy když odkalujete, tak ten odkalovací zvon nezaboříte pořádně do toho písku/kamínků? Odkalujete jen povrch dna?