ňamina

XXX.XXX.92.62
Dobrý den,
zakládám akvárium - 54l a vybírám rostilny. Mohl by mi někdo poradit s výběrem?
Akvárko bude obývat 1 samec betty bojovnice, pokud by někdo dokázal poradit jaké rybky k němu, budu ráda.
Zatím mám vybrané rostliny z obrázku. Není jich málo? Jaké ještě přidat?
Děkuji za odpovědi :).
balaja12

XXX.XXX.189.240
Dobrý Den. Já bych ti doporučil asi nějaké ty neonky, ale ne hlavně některé druhy teter.Ty bi ti Bojovnici ojedly :) (Hlavně tetry mechové) Potom nějaké sumečky panda.To je asi vše
Pokud to chceš jako biotop (tak, jak žijí betty ve volné přírodě), taky rbičky např. různé druhy kryptokoryn (Cryptocoryne), mokřanky (Hygrophila) či měchýřka jávská (Vesicularia dubyana), které jsou domovem v jihovýchodní Asii. Z nenáročných kosmopolitních rostlin to může být růžkatec ponořený (Ceratophyllum demersum), zákruticha šroubovitá (Vallisneria spiralis) nebo trhutka plovoucí (Riccia fluitans). Je vhodné přidat i plovoucí rostliny (např. Pistia stratiotes a Limnobium laevigatum). Jako dekoraci lze použít kořeny z rašelinišť, tmavě červené kameny nebo lávu.
Popravdě já mám taky akva (65l) a mám to spíše na okrasu s hezky barevnýma rybkama, takže betta samec,2 samice,10 neonek,2 black a 2 yellow molly,4 paví oka, drápatečka malá, páreček čichavsů modrých a ancitruse a skvěle se snášíjou. Musí se jen dbát na kvalitu vody, protože molly a paví oka dělají bordel...
Rostlinek dej co nejvíc a ani moc nezáleží jaké, nějaké zasaď a dej tam i plovoucí, mělo by být akvárium hodně zarostlé a v případě, že tam budeš mít i ty samičky bett, tak i nějaké úkryty (kokosy).
Hlavně tam nesmíš dát skalára! Okusuje bettám ploutve!
karo2702
napsal(a):
Pokud to chceš jako biotop (tak, jak žijí betty ve volné přírodě), taky rbičky např. různé druhy kryptokoryn (Cryptocoryne), mokřanky (Hygrophila) či měchýřka jávská (Vesicularia dubyana), které jsou domovem v jihovýchodní Asii. Z nenáročných kosmopolitních rostlin to může být růžkatec ponořený (Ceratophyllum demersum), zákruticha šroubovitá (Vallisneria spiralis) nebo trhutka plovoucí (Riccia fluitans). Je vhodné přidat i plovoucí rostliny (např. Pistia stratiotes a Limnobium laevigatum). Jako dekoraci lze použít kořeny z rašelinišť, tmavě červené kameny nebo lávu.
Popravdě já mám taky akva (65l) a mám to spíše na okrasu s hezky barevnýma rybkama, takže betta samec,2 samice,10 neonek,2 black a 2 yellow molly,4 paví oka, drápatečka malá, páreček čichavsů modrých a ancitruse a skvěle se snášíjou. Musí se jen dbát na kvalitu vody, protože molly a paví oka dělají bordel...
Rostlinek dej co nejvíc a ani moc nezáleží jaké, nějaké zasaď a dej tam i plovoucí, mělo by být akvárium hodně zarostlé a v případě, že tam budeš mít i ty samičky bett, tak i nějaké úkryty (kokosy).
Hlavně tam nesmíš dát skalára! Okusuje bettám ploutve!
Skaláry do 50 by snad nedal ani začátečník
ono, na ty čichavce je to taky hodně malé
můžu se zeptat, jak dlouho máš to akvárkou se stávající osádkou?
balaja12

XXX.XXX.189.240
Bacha na ty Čichavce oni vyrostou a sežerou vám vše ! I bojovnici oni ji odlubou ploutve aby nemohla plavat a je s ní konec.Pomalu bude umírat hlady
linduš
napsal(a):
Skaláry do 50 by snad nedal ani začátečník
ono, na ty čichavce je to taky hodně malé
můžu se zeptat, jak dlouho máš to akvárkou se stávající osádkou?
Akvarko mám zařízené od konce října a všechny ryby plně vzrostlé. A jestli má opravdu 65l si nejsem jistá, řekl mi to pán, který mi akvárium prodával a já si to nepřeměřovala (vypadalo velké a bylo za pár korun, tak mi to bylo vcelku jedno).
balaja12
napsal(a):
Bacha na ty Čichavce oni vyrostou a sežerou vám vše ! I bojovnici oni ji odlubou ploutve aby nemohla plavat a je s ní konec.Pomalu bude umírat hlady
Oni jsou dva rody čichavců. Jeden je velký a agresivní a ten druhý dorůstá cca stejných rozměrů jako betta a i ve volné přírodě spolu žijí bok po boku, tzn. biotop, jsou na sebe zvyklí a nic si neudělají. Proto vám jakýkoliv zkušený chovatel bett doporučí do společného akvaria tento rod do kterého patří mimochodem i ten čichavec modrý.
karo2702
napsal(a):
Oni jsou dva rody čichavců. Jeden je velký a agresivní a ten druhý dorůstá cca stejných rozměrů jako betta a i ve volné přírodě spolu žijí bok po boku, tzn. biotop, jsou na sebe zvyklí a nic si neudělají. Proto vám jakýkoliv zkušený chovatel bett doporučí do společného akvaria tento rod do kterého patří mimochodem i ten čichavec modrý.
No, upřímně: moc toho o čichavcích nevíte. a jestli je ten, kdo doporučil takové soužití zkušený, o tom bych taky značně pochybovala.
právě čichavec modrý trichopodus trichopterus sumatranus není zrovna malý, spíš dorůstá dvojnásobku bojovnice pestré a potřebuje prostornější nádrž nad 100 litrů.
nebylo by rozumnější nádrž prostě přeměřit a vybírat ryby vhodné do takového objemu?
balaja12

XXX.XXX.189.240
Přesně to říkám čichavci jsou ryby velkého vzrůstu např:čichavec modrý...Ale jsou i menší druhy, ale i ty z mé zkušenosti dravé a agresivní. NAPROSTO SOUHLASÍM Z LINDUŠEM
linduš
napsal(a):
No, upřímně: moc toho o čichavcích nevíte. a jestli je ten, kdo doporučil takové soužití zkušený, o tom bych taky značně pochybovala.
právě čichavec modrý trichopodus trichopterus sumatranus není zrovna malý, spíš dorůstá dvojnásobku bojovnice pestré a potřebuje prostornější nádrž nad 100 litrů.
nebylo by rozumnější nádrž prostě přeměřit a vybírat ryby vhodné do takového objemu?
Tak to jsem netušila. Na fóru chovatelů betta splendens psali, že skvělý je k bojovnicím ten menší druh čichavců (údajně jeden je stejně velký a druhý má okolo 10 cm) a u nás v Olomouci v u nejlepšího chovatele jsem ty své dva kupovala a tvrdili mi, že je to ten menší rod. Tak to je asi budu muset dát pryč . Hádám, že když teď mají tak cca 6cm, tak že ještě povyrostou...
A popravdě ještě více mě překvapilo, když mi nějaký chovatel na fóru napsal, že těmto čichavcům bojovnice vykusují oči, ale moc tomu nevěřím.
Nicméně, asi půjdou pryč
Tady je kdyžtak citace z fóra: "pár jakéhokoliv čichavce z rodu Colisa (čichavci rodu Trichogaster jsou příliš velcí)"
Chci se jen zeptat, pokud to tu někdo ví, čichavec zakrslí je z jakého rodu? Když si napíšu rod colisa, tak mi tam s ním vyskočí spousta odkazů, ale když je otevřu, je tam všude napsaný rod trichogaster...ale velikostně je skvělí, takže asi ty své modré vymněním...
ňamina

XXX.XXX.156.2
Dobrý den,
neměla jsem v plánu do akvária dávat ani čichavce, ani tetry, apod.
Přemýšlela jsem nad
1x betta,6x neonka,3x krunýřovec jednopruhý, případně 3x panda
Nevím se rozhodnout, mezi pandou a krunýřovcem a taky bych měla nerada akvárko hned na začátku přerybněné.
ňamina
napsal(a):
Dobrý den,
Přemýšlela jsem nad
Nevím se rozhodnout, mezi pandou a krunýřovcem a taky bych měla nerada akvárko hned na začátku přerybněné.
Krunýřovce jednopruhé v akváriu mám a můžu říct, že je to skvělá ryba. Aktivní, pořád někde okusuje řasu a vychází se všemi rybkami.
A vaše vybraná skupina ryb je skvělá, ale dala bych je do akvaria minimálně 25litrů.
jirkaz
napsal(a):
To je dobrá otázka. Záleží na tom, jakou knížku otevřete, na jakou internetovou stránku se podíváte, nebo koho se zeptáte. Většina současných zdrjů uvádí, že čichavec zakrslý je z rodu Trichogaster, já ho víc než 30 let znám pod jménem Colisa lalia.
Právě, že já ho taky znám pod názvem Colisa lalia a i většina webových stránek to tak má psáno, ale pak vám do textu dají Trichogaster, tak opravdu nevím.
Jinak neznáte teda nějakého čichavce, který by opravdu patřil do rodu colisa? Já žádného nenašla.
Stejně jako čichavec zakrslý jsou na tom čichavec pyskatý, medový a pruhovaný. Jednou se nazývají colisa, podruhé trichogaster. Na druhou stranu, ostatní čichavci, tj. šedý a perleťový se jednou nazývají trichogaster, jindy trichopodus. Já nejsem žádný znalec přes druhy a rody, ale tady tápou i odborníci.
karo2702
napsal(a):
Krunýřovce jednopruhé v akváriu mám a můžu říct, že je to skvělá ryba. Aktivní, pořád někde okusuje řasu a vychází se všemi rybkami.
A vaše vybraná skupina ryb je skvělá, ale dala bych je do akvaria minimálně 25litrů.
No to už si děláš srandu ne?
neonky rvát do 25 litrů a sozhlasit s hejnem 6-ti neonek a 3 pancíků?
když neumíš akvaristiku, moc tě prosím, neraď. můžeš někomu zadělat na problém a chudáci ryby...
ňamina
napsal(a):
Dobrý den,
Přemýšlela jsem nad
Lepší by bylo 1x betta,10x razbora hengeli, klínoskvrnná nebo espei (drží líp hejno a neonky jsou vcelku plavci, ty bych dala spíš do většího a ve větším hejnu)
a aspoň 6x pancéřníček.
přerybněné to nebude, mělo by to být bez problémů v soužití.
linduš
napsal(a):
No to už si děláš srandu ne?
neonky rvát do 25 litrů a sozhlasit s hejnem 6-ti neonek a 3 pancíků?
když neumíš akvaristiku, moc tě prosím, neraď. můžeš někomu zadělat na problém a chudáci ryby...
Já vím, že neonek by mělo být aspoň 10 a pancíků taky větší hejno...a s akvaristikou mám dost velké skušenosti na to abych věděla, že když většina lidí řekne chovat minimálně v 50l, tak ve 30litrech se té rybě povětšinou nebude dařit o nic hůř, při dobré péči...
Pokud jsi si nikdy nevšiml, tak zkušení chovatelé chovají většinu ryb v tak neuvěřitelně přeryběných nádržích a nebo v tak malém množství vody, že nějakých 25 litrů pro 6 neon je oproti tomu komfort...
Ale máš pravdu, pro neony a i ty razbory by mělo být správně větší akvarium a mělo by jich být asi 10. Ale osobně, nenapsala jsi velikost akvária, takže pokud máš kolem 100l, tak klidně 10 neonek a 6 pancéřníků s bettou v poho (max. výška vody ale jen 30cm), pokud máš akvarim okolo těch 50l, tak bych volila raději ty razbory, protože snesou menší akva než neonky. A pokud máš 20-30l, tak skus paví očka, ale musí se hlídat kvalita vody. S bettou vycházejí skvěle ale nebudou se ti množit, protože betta sežere potěr.
ňamina

XXX.XXX.92.62
Neonka se mi líbí, snažím se hodně číst na rybicky.net, kde jsem narazila na "článěk-návod" (https://www.facebook.com/media/set/?set=a.774077616056831.1073742026.224047354393196&type=3) a tam dávali 8 neonek do 45l.
Tak jsem měla pocit, že neonky v 54l nebudou problém. Původně jsem chtěla 1x beta,10x neonka a 5x pancéřníček nebo 6x krunýřovec jednpruhý.
Ale lepší je se zeptat někoho, kdo tomu rozumí než je tam narvat a pak koukat jak umírají.
ňamina

XXX.XXX.92.62
karo2702
napsal(a):
Já vím, že neonek by mělo být aspoň 10 a pancíků taky větší hejno...a s akvaristikou mám dost velké skušenosti na to abych věděla, že když většina lidí řekne chovat minimálně v 50l, tak ve 30litrech se té rybě povětšinou nebude dařit o nic hůř, při dobré péči...
Pokud jsi si nikdy nevšiml, tak zkušení chovatelé chovají většinu ryb v tak neuvěřitelně přeryběných nádržích a nebo v tak malém množství vody, že nějakých 25 litrů pro 6 neon je oproti tomu komfort...
Ale máš pravdu, pro neony a i ty razbory by mělo být správně větší akvarium a mělo by jich být asi 10. Ale osobně, nenapsala jsi velikost akvária, takže pokud máš kolem 100l, tak klidně 10 neonek a 6 pancéřníků s bettou v poho (max. výška vody ale jen 30cm), pokud máš akvarim okolo těch 50l, tak bych volila raději ty razbory, protože snesou menší akva než neonky. A pokud máš 20-30l, tak skus paví očka, ale musí se hlídat kvalita vody. S bettou vycházejí skvěle ale nebudou se ti množit, protože betta sežere potěr.
Já jsem ale hned na začátku psala, že má akvárium 54l, rozměry 60x30x30 cm. (ty jsem ale v úvodu nepsala)
Začínám, nechtěla jsem hned 200l akvárko...
Opravdu nevím, jestli se člověk, který rve ryby do malých nádrží může nazývat odborníkem.
pokud jde o intenzivní chov na prodej, tak samozřejmě nemůže mít dvě ryby a každému odchovu dopřát xy litrů. to se nedá srovnávat s domácím akvárkem pro radost.
i ryby mají MINIMÁLNÍ nároky na chov. jsou to dlouholeté zkušenosti akvaristů, odpozorované chování atd., nejde jen o nějaký tip, který někdo z nudy někam napsal.
neonky, ač rybky malé, jsou velcí plavci. v menší nádrži samozřejmě přežijou, ale nemůžou se tam chovat "neonkovsky".
v padesátce už to taková tragédie není, ale jsou vhodnější ryby. třeba právě ty razborky.
vím, o čem píšu
Já taky, a ano chápu že se nechovají neonkovsky (taky vlastní zkušenost). Jsem takový ten tip chovatele, který nečte knihy, ale zkouší. My chováme neonky ve 30l, když jsou maličké a až začnou mít 2 a více cm, tak jdou do většího.
S malými akvárky mají zkušenost rodiče, kteří zamlada šetřily každou korunu, všechny věci si vyráběli sami, živou potravu brali v jezírku v parku, měli 50l akvárka a v nich chovali i skaláry! Ale to už mi příde opravdu hodně přehnané...ale prý se jim tam dařilo, když tam byly 2 a s nima 5 neonek 5 pavích oček a 5 mečovek (nikdo to prosím nedělejte, mí rodiče o akvaristice neví skoro nic)...ale sama bych zrovna tuhle kombinaci nezkoušela. Sice jsem nikdy skaláry neměla (nelíbí se mi), ale je to taková ta tipická ryba do velikých akvárek, takže...
pav7la

XXX.XXX.240.250
Dobrý den můžu dá do akvária k panéřníčkům drobným krunýřovce jednopruhé?Nebo jsou na řasy lepší šneci? Děkuji za rady.