Dobrý deň,
Chcela by som sa opýtať na prísavníka zlatého. doma máme iba jedného a chcela by som mat párku, teda dokúpiť ďalšieho. Lenže musím najskôr zistiť pohlavie toho druhého. Viem že samci majú trne ale potrebovala by som vedieť kedy im začínajú rásť. To čo máme doma zatiaľ vyzerá ako samička, neviem jej vek no je už dosť veľká a ja si myslím že trne jej už nevyrastú.
Pokud máte dno akvária dost členité, pravděpodobně by to šlo, ale i mezi ancistrusy se vyskytují jedinci, kteří obzvlášť v době tření můžou dělat problémy. Mám v jednom akváriu deseticentimetrového samce, který když hlídá mladé, nesnese kolem trubky nic. Před dvěma měsíci mi zabil dvanácticentimetrového samce kančíka červenohrdlého, který se se svým potěrem neopatrně přiblížil. Oba hlídali potomstvo, takže žádný nechtěl ustoupit. Koukal jsem přímo na to, ale bylo to tak rychlé, že jsem nestačil udělat vůbec nic. Mladé kančíky nakonec odchovala samice sama. Velikost akvária stejná jako u vás,240 litrů.
Ale není to pravidlem. Celou dobu, co dělám akvaristiku, mám i ancistruse a nikdy nebyli samci žádní zabijáci, až na tohoto.
Pokud máte zlatou samici, klidně jí přidejte k tomu páru obyčejných. Je to stejný druh, jen jiná barevná forma.