Dobry den.Po dloooouhe dobe jsem zalozila akvarko,60 l.Jsou tam 3 krevetky,1 racek,4 kardinalky cinske a 6 neonek modrych.Po mesici, co tam spolu jsou, mi dnes 1 neonka posla.A druha koukam, ma na sobe bile tecky, ale jeste cile plave.Nechapu, o co se muze jednat a co s tim.Mozna ma nekdo zkusenosti a poradi, prosim?
Zadejte si do Google rybí krupička a porovnejte to se vzhledem vašich neonek. Plíseň by to mohla být pouze při nějakém zranění rybky a druhotném zaplísnění. Pokud by to byla krupička a ryby zdechaly, tak bych vám doporučil akvárium pořádně vyčistit, nejlépe vyházet všechno kromě filtru, ten pořádně vyšistit a nechat vyschnout a zařídit znovu. Ale třeba to nebude tak vážné.
tomvoj
napsal(a):
Zadejte si do Google rybí krupička a porovnejte to se vzhledem vašich neonek. Plíseň by to mohla být pouze při nějakém zranění rybky a druhotném zaplísnění. Pokud by to byla krupička a ryby zdechaly, tak bych vám doporučil akvárium pořádně vyčistit, nejlépe vyházet všechno kromě filtru, ten pořádně vyšistit a nechat vyschnout a zařídit znovu. Ale třeba to nebude tak vážné.
Ano, je to krupicka MAm akvarko ani ne 2 mesice, a hned takovy problem, nechapu.Opravdu ten svet je cely divny.Mel jsem akvarko jako mala, starala se sama o to, a nevim o zadnych nemocich, vse klapalo super.A ted...Same zklamani.
Nevěšte hlavu, krupička jsou cizopasníci. Jsou dvě možnosti. Buď máte v akváriu špatné podmínky, což nedokážu posoudit, nebo jste si rybky nemocné už donesla. I když už teď nedokážete sehnat lék, pořád není nic ztraceno. Zvyšte teplotu na 28 stupňů a držte jí tak aspoň tři dny. Ve vodě rozmíchejte sůl, jednu polévkovou lžíci na 30 litrů vody a vlijte to do akvárka. Je to léčba, kerá se prováděla kdysi za mých mladých let a pokud již není pozdě, měla by pomoci. Je ovšem třeba, jak jsem psal na začátku, popřemýšlet jak to vzniklo.
Ještě bych doplnil, hned ráno dejte ty krevetky a raka někam jinam. Připravte si vodu na výměnu. Krupičku můžete zkusit vyléčit i jak píše jirkaz. Ale tam záleží, jak to budou snášet ty ryby vyšší teploty. Ovšem musí se nasadit co nejdříve a spojit s co nejčastější výměnou vody.
Ideální by bylo ty rybky dát do druhého akva bez rostlin a substrátu a léčit to zvýšením teploty na 28, případně vyházet zařízení toho stávajícího akva, vyčistit a znovu napustit vodou.
Taky si můžete na webu zjistit, jak rychle toto onemocnění probíhá a jak se dá s ním bojovat
https://rybicky.net/clanky/674-ichtyophthirius-multifiliis-krupicka
Nenechte se odradit, někdy stačí, aby ryby byly přeneseny do jiných podmínek a jsou oslabené, nějaká nemoc nebo cizopasníci se pak může rozvinout.
Dobrý den,
nám se stalo to samé co Vàm po 2měsícich založenêho Nano akvárka krupička. Honem jsem utíkala do prodejny, že začnu něčím léčit( přečteno hodně, začátečník já s akvárkem ) v obchodě mi známý okamžitě zakázal chémii a to zdůvodu Krevet jen doporučil co druhý den měnit jednu třetinu vody a já zvýšila teplotu na 26℃. Bylo mi řečeno, že Krevetky krupičku nedostanou a dokáží ji zlikvidovat a stalo se, bez chemie po 14dnech měnění vody krupička odezněla a úhyn rybek jen dvě. Od nemocy je to už asi měsíc a vše vpořádku, zbytek je čili.
Dája.
Právě u nových (nestabilních) akvárek a začátečníků je pravděpodobnost horší kvality vody větší, než u letitých nádrží.
záleží na zajetí nádrže, vhodném zarybnění atd... a hlavně péči o nádrž.
nejlepší je mít v "lékarničce" esha exit a esha 2000. je to na krupičku a plísně, velmi šetrné i ke krevetkám, velmi účinné.
většina léčiv nabourá i biologickou rovnováhu akvária, což je zase problém.
honzapm
napsal(a):
Jak jsem již obsáhle o krupičce psal v jiném tématu zde - před nedávnou dobou - krupička se objevuje v jarních měsících, tj. netuším, proč tu nadáváte na nezdar a celý divný svět?
Prostě si to vyléčíte a je po krupičce.
Souhlas. je to vcelku běžný problém.
stejně jako neštovice...skoro každý to zažil
honzapm
napsal(a):
Jak jsem již obsáhle o krupičce psal v jiném tématu zde - před nedávnou dobou - krupička se objevuje v jarních měsících, tj. netuším, proč tu nadáváte na nezdar a celý divný svět?
Prostě si to vyléčíte a je po krupičce.
Přiznám se, že mi váš příspěvek v tématu krupička unikl. Chtěl bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s delším zvýšením teploty na 32 stupňů. Z tak vysoké teploty bych měl trochu strach.