Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

DidierDrogba

25.3.2016 19:15
DidierDrogba

XXX.XXX.168.52

Dobrý den, v této diskuzi bych vám rád vysvětlil jak na úspěšný chov Živorodky Duhové.
Chci totiž předejít dalším zoufalcům, kterým umírají tyto rybky.

Nebudu tu říkat základní věci jako filtr, topení, rostliny, světlo, to musí vědět každý co a jak.
Ale zaměříme se na úspěšný chov jen této ryby.
Jdeme rovnou na návod :

1. Počet rybek - na 60 l je dobré tak 10-15 ryb max.
Přerybnění má za následek více nemocí, více výkalů.
Tudíž se musí často odkalovat a vyměňovat voda. Cca 1/3 za 21 dnů.

2. Teplota - nejlepší je asi 25...

3. Rozmnožování - u těchto rybek je trochu problém, jde o to s kým žijí v akváriu.
Každý říká že samice své mladé požírají. Mě porodila jedna asi před 4 dny.
Bylo to přes den takže sem jí nenápadně pozoroval a zjistil jsem že nejspíš žádnou nesežrala.
Občas byla malá rybka přímo u její tlamy a jen jí samice opatrně odehnala pryč.
Plavala za ní velmi pomalu a klidně... Rybky byli u hladiny a žádné napadání od samice neproběhlo. Nakonec jich bylo 18... Zajímavé že od Mečovky Berlínské sem se takového chování nedočkal. Ta by si je klidně všechny snědla, mečovka je velmi velká a tak není možné aby vrhla jen 2 mladé...
No nic, to sem trochu odbočil. Znovu zpět na téma rozmnožování.
Samice vrhne okolo 5-30 mladých. Záleží na velikosti samice.
Pokud máte Paví očka s ostatními jako třeba Čichavci je třeba je na porod dát mimo akvárium.
Jinak přežije velmi málo potěru.
Tyto ryby mají tu zvláštnost asi jako každá živorodka dokáží uchovat samečkovo sperma klidně na 2-3 další porody. Proto pečlivě vybírejte samičkám partnery aby nedošlo ke křížení nějakých potvor.
Po pár vysilujících porodech se může stát že samička už nebude moci nikdy rodit.
Dá se to trochu oddálit pomocí toho že zhruba 5 dnů po porodu samici nedáte k samečkům a budete jí krmit nejlépe živým krmivem. Dá se použít i zmražená patentka.

4. Výkrm potěru - Já osobně první cca 20 dnů krmím mikrami. Jsou to takoví neškodní, miniaturní živočichové vypadající jako malé bílé žížalky, které se krásně vejdou malým rybkám do hubky. No a když mají hubky větší zahájím krmení nadrcenými nitěnkami.

5. Nemoci - mě osobně se nemoci naštěstí vyhýbají. Prostě všechny mé rybky umřou na stáří a nebo u samic neplodností po mnoho porodech.

6. Březost samic - březost neumím přesně určit. Důležité je prohlédnout si břicho samice těsně před porodem. Další porod vím kdy to už bude, ale obecně nové ryby dávám radši o 3 dny dřív než pozdě. Každá samice má břicho těsně před porodem jiné, někde je to jasné - prostě koule na břichu. Ale někdy se to hlavně u menších nedá přesně odhadnout hned na poprvé.

7. Krmení dospělých jedinců - Je jasné že ryby nemohou neustále žrát jen vločky.
To je jako kdyby jsme mi lidi jedli jen rohlíky. Taky by to nebylo v pohodě.
Proto je třeba velmi pestrý jídelníček - nejlepší jsou asi patentky je to masitá strava po které ryby velmi rychle rostou, tvoří se jim více svalů, ale i samiččiným nevyvinutým plůdkům to velmi urychluje vývoj. Ale pozor nejde do nich cpát jen maso - navíc časté krmení patentkami zakaluje vodu. Proto je další důležitá věc a to je rostlinná potrava. Někdy není ani nutná - když jsou ale v akváriu řasy. Jinak používám rostlinné tabletky (Dajana TABLETS). Rostlinná strava rybám dodává potřebné živiny po kterých se ryby krásně vybarví a nebudou vybledlé. Další speciální krmení které používám jsou komáří larvy. Nebojte se, z lovení larev komárů Ziku nedostanete! Lovím je do sítě ze silonek . Před dáním do akvária je třeba komáří larvy pořádně vyprat přes čistou vodu. Opět je to živé krmení takže pozor! Krmit ale ne každý den, tak jednou do týdne. Pozor na larvy ze smradlavých vod např. smradlavý květináč. Po krmení kápnu trochu dezinfekce. Nakonec patří asi vločky který nejsou podle mě ideální pro růst rybek, a už vůbec ne jestli chceme velké vrhy mladých.

Na závěr bych vám rád pověděl jak to je s mojí odchovnou.
Nechovám to pro peníze ale jen pro radost tak ode mně neočekávejte nějaké velké pěstírny. Mám cca 65 l akvárium a v něm 17 ryb.
1x dospělí Pancéřníček kropenatý,2x malé platy,6x paví očko,2x goldmolly mladé,2x mečovky berlínské,2x ancistrus,2x mladý čichavec Cosby.
Do budoucna plánuji chovat pouze paví očka s mírumilovnými pancéřníčci - např. panda a ancistrusi.
Sám vím že to není úplně ideální ale plánuji odchovávat pouze paví očka kvůli jejich barvě. To 65 l akvárium je jen na ty nejhezčí kousky na ty tzv. nepodařené barevné odstíny je ještě větší akvárium v přístěnku. Nevím přesně jaké jsou rozměry ale tipuju tak 80 l.
Na potěr mám spoustu malých akvárek okolo 20-30l kde vykrmuji budoucí generace mých Živorodek.

Má výbava v akváriích - všude používám molitanové filtry, topítko nastavené na 25,5.
Dekorace budou na fotkách, štěrk taky. Mikry a krmení taky.

Doufám že vám můj příspěvek pomohl, sice byl delší ale snad to zvládnete přečíst.

DidierDrogba

26.3.2016 15:34
DidierDrogba

XXX.XXX.168.52

Asi tak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík