Norin
XXX.XXX.168.114
Zdravím,
jsem tu opět s další otázkou . Jak jistě víte, nejlepší způsob jak ochránit své akvárium před nežádoucími nemocemi je samozřejmě, vytvořit si malou karanténní nádrž, kde je potřeba nějaký ten čas, před v puštěním do akvária, ryby udržet. Někdo ale zkrátka nemá prostor a finance na takové věci. A mezi námi, není to trochu vymoženost pro profesionáli? Nebo snad tady všichni takové vybavení máte? Prosím, neútočte na mě, jsem začátečnický a naivní akvarista. Vím, že o tom zatím moc nevím. No ale k věci. Existuje šetrný přípravek, který se dá použít při přidání čerstvě zakoupených rybek do akvária, aniž bychom narušili bio. rovnováhu?
DĚKUJI.
No, rozhodně nejsem profesionál a nádrž na karanténu mám
ona se občas hodí, když se objeví nějaká nevhodná ryba, nebo i na odchov, či oddělení nemocné ryby.
ale taky jí vždycky nepoužiju, občas to risknu. když vypadají ryby v prodejní nádrži ve velmi dobré kondici bez jakýchkoliv známek zdravotních potíží, nebo jsou od známého...doufám v nejlepší, počítám s nejhorším
opravdu neexistuje žádná vodička, která vás ochrání před nemocemi nových ryb. buď je to něco "preventívně k ničemu", nebo silný lék. a ono preventivně něco léčit je asi tak rozumné, jako házet do sebe pro jistotu antibiotika...
pokud není zbytí, holt půjdou ryby rovnou do nádrže a při nemoci se přeléčí celé akvárko.
Norin
XXX.XXX.103.143
Dobře, dobře. A může karantenu představovat malá nádržka do 10l, kde bude běžet filtr, růst nějaká ta rostlina, trochu písku na dně a plavat naše nově koupena rybička?
No, nejlepší je holé dno a jen nějaká desinfikovatelná dekorace. já měla i kytky. jen ty nesázecí jako egerie atd...a zajetý filtr.
ovšem 10 litrů je fakt málo. to opravdu záleží na rybě. třeba neonka tam může zhynout jen díky stresu. a blbě se udržuje kvalita vody, je to dost nestabilní.
mám jednu starou 54l. filtr tam běží pořád, hladinu mám tak v půlce (na 25 litrů). nic nečistím, ničemu nesvítím (bez kytek) a když se něco vyvrbí, jen "ometu" případnou řasu, vysaju dno a dám čerstvější vodu v množství vyhovující konkrétním rybám.
tady bych riskla spíš novou rybu přímo do akvárka
Norin
XXX.XXX.103.143
Děkuji moc, promyslim a zařídím