Jakou máte zkušenost s IKEA stolky pod akva? Např.112 l akvárium, udrží? Pořizovat 300+ tak se neptám, to už je jiná váha, ale nějakých 120-130 kg mi přijde na obyčejný stůl únosné. Uvítám zkušenosti.
Na IKEA bych nesázela. Stolové desky jsou z potahované "lepenky" (nevím, jak jinak bych to nazvala) a vevnitř duté. Když mi na konferenční stůl z Ikea upadl kalíšek z litého skla na čajovou svíčku, přerazil do něj díru. Stolové nohy jsme museli dodatečně přilepit jakýmsi extra silným permanentním lepidlem, jelikož se šrouby z "lepenky" na chvíli vyvrklaly.
Rozhodně bych na konferenční stolek IKEA nestavěla nic, v čem je hektolitr vody!
Absolutní šmejd. Ale to zjistíte asi až později.
Uvědomte si, že 112 L nádrž může mít 160-190 kg.
Vaše výpočty (120-130 kg) jsou liché.
Samotná nádrž bude mít 12-18 kg. Plus kryt a osvětlení.
Štěrk (dno) - 25 kg MINIMÁLNĚ. Případné další kameny, dekorace,
pozadí, rostliny, ryby, nějaké krmení při ruce, medikamenty atd.
Určitě nejde o zanedbatelnou váhu a neměla by být na horní hranici
nosnosti stolu.
Google vám jistě rád poradí, co se pod takové nádrže dává.
Musíte pořídit něco, co je dimenzované tak na 200 kg a hlavně stabilní i ve směru bočním. Pokud byste tam dal ten papírový stolek IKEA, tak možná to nohy udrží, ale pokud se někdo o to akavárko opře, tak se stolek složí na bok. A to by dopadlo špatně.
Pod akvária se dělají poměrně dobré stolky z dřevotřísky, musí to mít i mít pevná záda z dřevotřísky, pokud si ho chcete vyrobit sám.
Nebo si nechtě svařit stojan na míru z jeklu, třeba ve tvaru kvádru, po natření na černo to nevypadá špatně. A hlavně to nepovolí.
Díky všem za reakce, byl to pouze prvotní nápad, největší akva jsem zatím měla okolo 25 litrů, nemám vůbec představu jak vlastně doopravdy "obrovské" bude to nové. Nicméně mi na laický první pohled přišly ty stoly u akva setů dost podobné, proto mne zajímalo, zda by se nedal použít tento, který vlastníme a vím jak vypadá v interiéru. Díky za potvrzení mojí nevyřčené myšlenky.
Záleží, z čeho je deska toho stolu na vašem obrázku, ta ponese velkou zátěž.
Ty nohy vypadají ok, masivní-stabilní.
Jenže stoly pod nádrže mají zpevněné i "spodky" - to ten váš na obrázku nemá.
Ono totiž pak stačí do tak těžké nádrže omylem drcnout (při vysávání/úklidu, děti,
nechtěné zaškobrtnutí/pád), a ty nohy se rozklíží, bude se to houpat atd.
Pokud na tu desku necháte udělat (v případě, že není dostatečně masivní)
pořádnou desku ve shodné barvě, a zároveň nějak vyřešíte ty nohy (příčky ve stejné
barvě), tak ten stůl použít můžete.
V dávných dobách, kdy se nábytek sehnat nedal, na vše se stály fronty,
mi táta podobným způsobem vyztužil takovou jednu skříňku - použila se na
to vyztužení tapeta s dekorem dřeva - a ani to nebylo poznat, kdo to neznal...