kristýna19
XXX.XXX.114.149
Dobrý den, v jezírku se mi objevila nějaká nemoc a potřebovala bych poradit. Skoro každý den vylovím mrtvou rybu. Teplota vody je 20°C, jezírko má 300l, mám tam různé druhy kytek a ryb. Mám 8 zlatých karásků, perlína a shumbunkiny. Dnes jsem vylovila mrtvou rybku, která měla jakoby okousané ploutve a pod ploutví velký červený flek. Ve středu jsem vylovila dvě mrtvé ryby jedné padali šupiny a měla na sobě takovou krupičku a druhá měla zakalené oči a padala jí kůže. Prosím nevíte někdo co by to mohlo být? Přidám i foto dnešní rybky a předem děkuji za odpověď.
kristýna19
XXX.XXX.114.149
Už pouze 8 ryb mám a čištění máme přes čističku vody s UV. čistička je celý den zapnutá pouze přes noc se vypíná. Pokud máme moc teplou vodu tak něco vylijeme a dopouštíme vodu z řádu.
kristýna19
XXX.XXX.114.149
Tam něco neštymuje. zarudlá žábra značí většinou špatnou kvalitu vody, málo kyslíku, vysoké NO2.
ta první ryba má podlitinu u ploutve...
asi bych začla hlavně změřením NO2.
a nevypínat čističku, aby voda cirkulovala. UV na noc by se snad mohlo vypnout.
jak dlouho máte ten rybníček s rybkama?
víc mě momentálně nenapadá, snad se ozve nějaký rybníčkář.
kristýna19
XXX.XXX.114.149
Dobře děkuji za radu změřím NO2 a rybníček mám už 10 let, minulý rok mi přesně takhle umřelo 14 ryb, které jsem měla 8 let a letos se to děje znovu, rybičky jsem nakoupila letos na konci května.
Tak to bude něco přímo v základu, pořád myslím na čistotu vody.
tyhle rybky jsou docela prasátka, hodně zaneřádí vodu a ono těch 300 litrů na tyhle není opravdu moc. tam může vylítnou NO2 během chvíle. s teplým počasím to bude horší.
v akvárku bych doporučila biofiltraci (nonstop-nevypínat), do které se usídlí užitečné nitrifikační bakterie a častější výměny vody.
opravdu to přeměřte, budete vědět, na čem jste
jestli je možnost, aby ten proud z čističky čeřil vodu, o to líp. pomůže to výměně plynů.
kristýna19
XXX.XXX.114.149
Dobře děkuji moc za rady. K čističce je i cirkulace vody taková jakoby "fontána" tu máme zapnutou celý den stejně s čističkou.
kristýna19
XXX.XXX.114.149
Je děkuju a také děkuji za rady