barcasus
XXX.XXX.133.47
Dneska jsem si koupila mojí první bettu. Jen jsem se chtěla zeptat zda stačí 5l akvárko, rostlinka a na dno kamínky ? Je to sameček, koupila jsem ho na Fauna trhách.
barcasus
XXX.XXX.133.47
Já jsem to dneska koupila tak nějak spontáně a pan říkal že je to nenaročna rybka, a na faunatrhach jsou povětšinou jen chovatele. No tak do příště už budu vědět.
Člověče nešťastná! Ryba je také živý tvor a nelze jí kupovat "tak nějak spontánně", aniž bychom pro ní měli připravené vhodné podmínky. Betta je sice nenáročná, ale to neznamená, že může žít plastové minikrabičce!
Takže se seberte a běžte nakupovat! Budete potřebovat nádrž s objemem cca 18-20 litrů, kryt, osvětlení a filtr s přiměřeným výkonem, příp. topítko (dle mé zkušenosti v běžně vytápěných bytech není pro menší nádrže potřeba). Buď můžete koupit kompletní set nebo si akvárium poskládat z jednotlivých komponentů.
Na dno dáte křemičitý písek střední zrnitosti, raději tmavý. Zasaďte nějaké rychle rostoucí nenáročné rostlinky, příp. přidejte kousek dekorativního kořene.
Za normálních okolností byste nechal akvárium běžet pár týdnů bez ryb, aby se nastartoval nitrifikační proces. Vy však už rybu bohužel máte. Nezbývá než cca 3-4 týdny obden měnit 1/3 objemu vody kvůli naředění jedovatých zplodin, které se v ní vytvářejí. Až se v nádrži utvoří biologická rovnováha, interval výměny 1/3 vody prodloužíte na týden.
PS: Než vše zařídíte, měňte v těch Vašich 5 litrech 1/2 objemu každý den. Vodu nechte před výměnou odstát a vytemperovat na pokojovou teplotu. Při dobré péči to běťák chvíli přežije i v těchto provizorních podmínkách.