Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Norin

27.6.2016 22:34
Norin

XXX.XXX.168.114

Zdravím!
stalo se mi něco podivného. V akváriu chovám mečovky,2 samice a 1 samce. Pohlaví se dalo určit klasicky podle vzhledu, sameček měl typicky prodlouženou a zašpičatělou ocasní ploutev. Samičky toto postrádali. Poslední dobou jsem si ale všiml u jedné z samiček, že jí tento ocas začal také narůstat. A dnes už dosahuje úctyhodné velikosti. Je skoro větší než má sám sameček. Jak je to možné?

Děkuji.

28.6.2016 16:28
saty

XXX.XXX.209.240

Měčovky jsou touto schopností změnit pohlaví docela známé.

28.6.2016 16:44
jirkaz

XXX.XXX.128.27

U živorodých akvarijních ryb se může stát, že sameček začne vypadat jako sameček velmi pozdě, někdy třeba i ve stáří jednoho roku. Ovšem stává se i to, a mečovky jsou v tom experti, že se náhle samice, která mohla i mít mladé, najednou změní na samečka. Většinou se to stane ve chvíli, kdy v akváriu zůstanou pouze samice, ale někdy je to bez jakékoli příčiny. Hodně jsem o tom četl, ale nevěřil, dokud jsem to kdysi neviděl ve vlastním akváriu na vlastní oči. Největší samice se změnila na obrovského samce. Byla potom hodně agresivní k ostatním samicím a nikdy neměla (neměl) potomstvo. Kromě mečovek je to údajně možné u pavích oček, plat a black moll, ale to jsem jen četl.

Přidejte reakci

Přidat smajlík