Uživatel s deaktivovaným účtem

enysek
napsal(a):
Muže se dat jedna ryba betta bojovnice a ta muže být bez filtru.
Jo, vydrží tak 14 dní, možná i půl roku...

Kolik to má litrů? Jsou chovatelé, kteří zvládají vytvořit akvárium tak aby to šlo, ale chce to dost zkušeností...

Jsou ryby které jdou chovat v malém, patří k nim i betty, ale nejsou jediné. Pravda po 10l bych to už asi nezkoušel. Co se tvaru akvária týče, dle mého záleží spíše na osázení, výměně vody a ploše hladiny, než na tvaru nádrže. Filtry a podobné blbosti jsou vhodné do přerybněných akvárií, či do akvárií s druhy ryb, které likvidují rostliny nebo potřebují proudící vodu.
Kdyby měl králíček co žrát, misku s vodou, žrádlo a bidýlko, smrkové větve na hnízdo, tak bude i ve větším kastrolu nejspíš spokojený...
Určitě, i když si v něm nehopsne
kupodivu ryba plave a měla by mít kde...
výborně, jen tak dál
filtry a podobné blbosti se používájí zejména kvůli menšímu prostoru, kde není možné nastolit přirozené podmínky bez určité podpory. ano, v dostatečně velkém a zarostlém akvárku můžou být dvě, tři rybky bez filtru, případně pidihejníčko nějakých rybek s dobrým trávením. ale tohle přece nebudem doporučovat začátečníkům, kterým chcípá rybička v plastovém plivátku (kam bych nedala ani levatku). na to už by měl člověk přece jenom vědět, co dělá. že?
ano, i koule by šla, ovšem právě vzhledem k ploše hladiny a možnosti "rozbití" prostoru osázením (což zase při ploše dna je zajímavý úkol) bysme se mohli bavit o koulích od 50-ti litrů výš. s tím by se už dalo pracovat.

Nevidím důvod, proč by i začátečník nemohl zkusit low-tech akvárium, pokud si zjistí dost info od lidí, kteří takováto akvária mají... Mám 34l akvárium s 5 kusy H. formosa a donedávna s asi 70 krevetami (asi 30 jsem jich udal). Akvárium bylo i po měsíci mé nepřítomnosti v naprostém pořádku (v té době bez ryb, kvůli krmení), jediná technika, kterou mám je osvětlení... Ve 12l jde mít s cca 50 krevetkami i rasborky či paví oka (krevetky se do toho počtu namnožily a šly by i dále).
Pokud sledujete nějaké akvarijní forum, je možné narazit i na 10l fungující kouli s rybami- vypadá to dobře a ryby se podle všeho i množí. Pravda, to už není pro úplného začátečníka (chyba se vymstí a ryby se do takovéto nádrže hůře shánějí).
napsal(a):
Nevidím důvod, proč by i začátečník nemohl zkusit low-tech akvárium, pokud si zjistí dost info od lidí, kteří takováto akvária mají... Mám 34l akvárium s 5 kusy H. formosa a donedávna s asi 70 krevetami (asi 30 jsem jich udal). Akvárium bylo i po měsíci mé nepřítomnosti v naprostém pořádku (v té době bez ryb, kvůli krmení), jediná technika, kterou mám je osvětlení... Ve 12l jde mít s cca 50 krevetkami i rasborky či paví oka (krevetky se do toho počtu namnožily a šly by i dále).
Pokud sledujete nějaké akvarijní forum, je možné narazit i na 10l fungující kouli s rybami- vypadá to dobře a ryby se podle všeho i množí. Pravda, to už není pro úplného začátečníka (chyba se vymstí a ryby se do takovéto nádrže hůře shánějí).
Tak jestli byste nutně rval i paví očka do dvanácky a schvalujete takové podmínky...
LillyTheBunny
napsal(a):
Moje mama mela plno ryb ale vo velkych akvariach, okrouhle nemali. Chovali plno zvirat. Mi chceme proto okrouhle, protoze mame maly byt a nemame velke akvarko kde dat :/.
To nemáte místo ani na 35x25x35cm třeba? ty ryby opravdu potřebují nějaký prostor pro život a malá koule je velmi nevhodná. musíte mít nutně ryby, když na ně nemáte podmínky?
jozefacdc1

XXX.XXX.143.229
Je možne chovat rybky v akvariu bez kompresora a aky pomer vody je nutne,
jozefacdc1
napsal(a):
Je možne chovat rybky v akvariu bez kompresora a aky pomer vody je nutne,
Samozřejmě je to možné,já osobně když jsem začínal, tak jsem choval kdysi dávno mnoho různých ryb bez vzduchování i filtrace a navíc v různých nádobách jako byly třílitrovky, lité elementky, uřezané demižony ap. Akvária byly jen ze svařovanou konstrukcí a skla byla zasklívaná kytem a nesměl být suříkový, aby ryby neuhynuly. Každé takové akvárium, pokud se nechalo delší dobu bez vody, tak pak teklo.Technika byla nedostatkovým zbožím a tehdejším Československu byl nejčasteji používaný zdroj vzduchu RENA a VAT, někteří technicky zdatnější uměli vyrobit napodobeninu kompresorku typu Wisa. Ohřívače byly buď uhlíková účka se slaným roztokem, nebo odporová, které jsme si sami vyráběli po domácku ze zkumavek, křemičitého písku z pojistek a lepidla epoxid. Dnes se tomu ani nedá pomalu věřit, že jsme takto provozovali akvaristiku. Takže ano, každé akvárium je určitý biotop a čím větší objem má, tím lépe funguje a dokáže "zamaskovat" chyby provozovatele. Při nižších teplotách , vhodném výběru rostlin a ryb, dobrém osvětlení a citlivé ruce při krmení se dá provozovat velmi dobře.
Dobrý den. O jaké ryby by mělo jít? To je asi to nejpodstatnější. Kompresor jako takový u většiny nádrží být nemusí, tedy pokud nejsou přerybněné nebo v nich neprobíhá léčba atp.
Někdy nemusí být ani filtrace. Koukněte se třeba sem: https://www.krasneakvarijnirybicky.cz/ Ať si uděláte trochu představu. :-)
honzis1459

XXX.XXX.161.231
napsal(a):
Jo, vydrží tak 14 dní, možná i půl roku...
houhou to je blbost já jsem měl betta bojovnice v okrouhlém akvyriu a byla v pohodě víc jak rok

honzis1459
napsal(a):
houhou to je blbost já jsem měl betta bojovnice v okrouhlém akvyriu a byla v pohodě víc jak rok
Tak to byl hodně odolný jedinec. Ale průměrné délky (2-3 roky) nedosáhl.
Pár foto pro ilustraci...bez techniky na vzduchování či filtraci. Plovoucí vodní rostliny, akvatičtí šnečci, několik živorodek endlerových na nádrž. Zatím to drží přes čtvrt...možná už půl roku bez zjevných potíží.
No, už je to skoro 6 let stará diskuze😁. Radši ty hrůzy kulaté nevytahovat. Moje šéfová kdysi musela mít kulaté akvárko na stole. S pavima ocčkama. Jednou za pár měsíců se okupovali nové kusy. Já jako dítě jsem měla elementů s očkama a mečovkama. Jen vzduchování a hodně rostlin. Bez topítka a filtrace. Rozmnožovali se, rozdávala jsem, kde se dalo, zbytek byl krmivo.
Pro borce, co měl bettu v kulatém rok a půl. Já měla v 85l beťáka skoro 3 roky. Ale taky jsem zažila koně v bordelu na úvazu, co tam stál snad 5 let, bez korekce kopyt, bez čištění, bez pohybu. Většina by pošla do půl roku, tenhle to dál. Jo, vůle žít je silná.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!