Zdravím, mám problémy se svojí bettou. Poziruji u svého samečka zhoršení ploutví. Když jsme ho pořídili měl takové menší ploutve, ale byli zdravé. Máme ho 2 měsíce a pořád se jen zhoršují a jsou "otrhané" (viz. foto před a po). Nepřipadá mi, že by to byla plíseň, ikdyž se to těžko posuzuje, protože má přirozeně bílé části těla. Jinak u něj nepozoruji špatného. Je aktivní a normálně jí. Akvárko máme 32l (z toho 28l vody) a má v něm dost rostlin a úkrytů. Jednou za 2-3 dny měníme část vody a každou neděli čistíme komplet. Nemáme filtr ani živé rostliny. Jediné co mě dnes napadlo je nízká teplota. Bydlíme ve starém domě a teplota je tu jen 25 stupňů. Dneska jsem tedy začala vytápět celou místnost a pořídíme topné tělísko, jen mi přijde zvláštní, že z nízké teploty se zničí ploutve. Taky bych byla ráda, kdyby mi někdo poradil dobrý internetový obchod kde obstarat pro jistotu nějaký ten "lék" proti plísni (chci ho pro jistotu koupit), popřípadě nějaké vitamíny na růst ploutví a to topné tělísko. Pokud by někoho napadlo něco jiného z čeho by to mohlo být, tak prosím napište.
PS: Omlouvám se za kvalitu druhé fotky, foceno na rychlo mobilem.
Předem děkuji. :).
Vaše ryba žije ve znečištěné vodě, proto se mu rozpadají ploutve. Jmenuje se to "bakteriální rozpad ploutví".
Vaše péče o akvárium je špatná, nikdy se nedesinfikuje. Voda se nemění takto často. Rostliny jsou pro bettu nezbytnost. Fitrace také. Stejně tak topítko.
Přečtěte si, prosím, něco o dusíkové rovnováze akvária, změřte si parametry vody. Léčivo není schopné rybu uzdravit, pokud stále žije v zatížené vodě, plíseň je sekundární, objevuje se u oslabených organismů.
http://snehovyobcasnik.blogspot.cz/2016/05/dusik-v-akvariu-pro-zacatecniky.html
Opravdu si kupte testy - NO2, NH3 a pH od kvalitní firmy, ať získáte validní hodnoty. Nezbytností jsou rostliny, vyřešit dusík v akváriu - kvůli otravě, chorobám. Případně si ještě prostudujte založení akvária - např. kameny, co máte na dně, jsou pro rostliny nevhodné, pokud pod tím není písek, tak vám v tom nic neporoste.
Akvaristka

XXX.XXX.235.225
Zlepšovat se to bude, až budou v akváriu stabilní a nezávadné podmínky - nulové NH3 a NO2. Velmi rychle rostoucí rostliny zmůžou hodně. Písek pro rostliny ale musí mít vhodnou hrubost - většinou se dává 2-4 mm, a nesmí šumět v octu. Pro větší úspěch se zakořeněním a růstem je možno použít zásobní hnojivo (dává se pod písek) - dobrou zkušenost mám s Dennerle nano deponit mix.