Počet a druh ryb v akváriu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lumča

24.9.2016 15:21
Lumča

XXX.XXX.30.2

Dobrý den,
chtěla bych požádat o radu ohledně výběru ryb do mého akvária. Akva už je zaběhnuté a má 54l. Již v něm mám jednoho beťáka a krunýřovce. Na radu ve zverimexu nedám, jelikož už mi doporučili paví očka(ještě ve starém akva, s beťákem byly v pohodě, ale pak postupně všechna zemřela) a nedávno tetry černé, ze kterých mi zbyla už jen jedna (beťák i tetra mají natrhnuté ploutve).
Předem děkuji za odpověď.

27.9.2016 17:21
linduš

XXX.XXX.79.4

Což takhle razbory klínosvrnné, hengeli, nebo espei?
jsou to milé ryby a beťták je nikdy nebral jako konkurenci.
jestli ale máte hodně úhynů, možná nebude nádrž úplně v pořádku?

Lumča

2.10.2016 12:03
Lumča

XXX.XXX.30.2

Asi máte pravdu. Předtím mi živorodky zemřely na rozpad zadní ploutve ocasní a nyní, již ve větší nádrži se objevila plíseň, už zemřel i krunýřovec. Bylo mi doporučeno, že mám počkat, až beťťák s tetrou zemřou a pak akvárium znova založit. Co myslíte? Zkusila jsem i přidat sůl a zvýšit teplotu, připadá mi, že plíseň na bettě už pomalu ustupuje.
Jinak váš návrh vezmu v potaz ale slyšela jsem, že razbory by mohly bettě okousat ocas, mate s tím nějaké zkušenosti?
Děkuji za odpověď.

2.10.2016 12:12
linduš

XXX.XXX.79.4

Tyhle razbory jsou zlatíčka, žádný problém jsem nezaznamenala.
nevím no. pokud se mi objeví nemoc, léčím celé akvárko, nikdy jsem kvůli tomu nerušila a nezakládala znova.
ta plíseň může být ze špatné kvality vody (přetížené akvárko), nebo ze zranění. a to se novým založením nevyřeší. spíš vyladit podmínky.
jak často a jak přesně čistíte akvárko/filtr? máte hodně živých rostlin? typ filtru?
voda z vodovodu, nebo ze studny?

Lumča

2.10.2016 16:11
Lumča

XXX.XXX.30.2

Filtr jsem zatím nečistila protože se akvárko potřebovalo nechat zajet... Alespoň tak mi to bylo řečeno. Mám v plánu teď vysát. Mám tři rostliny a jsou rozmístěné po celém akvárku v trsech. Filtr jsem koupila přímo k akvárku (set). Vodu používám z vodovodu.

2.10.2016 16:21
linduš

XXX.XXX.79.4

To je dobře, filtr nečištěte, dokud výrazně nesníží průtok a to jen vymačkejte houbu ve vodě odpuštěné z akva (nenechávat na suchu) a protáhněte trubičky, vrtulku.
jestli bylo akvárko v záběhu, bylo jedovaté a možná proto ta nemoc a úhyny. jak dlouho běží?
kytek je málo, chce to víc rychlerostoucích plevelů.
zkuste teď vodoléčbu. obden měnit 10 a víc litrů vody, co to udělá s rybama. a později měnit podle osádky tak třetinu vody týdně/po čtrnácti dnech.
možná někde tam bude ta nevyladěná chybička

Lumča

2.10.2016 16:30
Lumča

XXX.XXX.30.2

Běží už něco přes měsíc. Já nejdřív ani živé kytky nechtěla, tak jsem vzala tři abych zjistila, jestli mi tam přežijí ale vybrala jsem takové, které rychle rostou. A děkuji za radu určitě vyzkouším.

3.10.2016 16:38
linduš

XXX.XXX.79.4

Tak to tam byly ryby právě v tom prvním měsíci, kdy se nádrž zabíhá a je jedovatá. proto ty veliké problémy.

Lumča

3.10.2016 18:39
Lumča

XXX.XXX.30.2

Me totiz ve zverimexu rekli, ze by se melo nechat zabehnout asi tyden, lip dva. Ja mela v tu dobu jenom bettaka a mlade krunyrovce, jenomze v tu dobu jsem nemela akvarko, protoze minule(o mnohem mensi) mi prasklo v ruce, takze ryby asi mesic cekaly v pouhe 5l sklenici. Tak jsem ho nechala zabehnute tyden a pak je tam dala. Za tyden jsem koupila tetry. Jedna tetra moc dlouho nevydrzela. Krunyrovec zemrel minuly tyden a posledni tetra vcera. Bettak zatim prezil vsechno
Vim, ze je to z velke casti moji netrpelivosti, proto bych tak chtela alespon toho posledniho bettaka zachranit

4.10.2016 18:19
linduš

XXX.XXX.79.4

Teď už by to mělo být ustálené. každopádně vyvětrat (vyměnit část vody) to opravdu chce podle zatížení akvária pravidelně.
natrhnuzé ploutve, pokud si je netrhají o ostré dno/dekoraci (i umělé kytky-kdyžtak vyhodit), nebo je nesosá filtr, tak dorostou.
jestli to není bakteriální rozpad ploutví, i ten se dá léčit vhodnými léčivy.
ta vodoléčba se dá nasadit jako první pomoc při mnohým neduhách, tím se nedá nic zkazit.
hlavně voda musí mít přibližně stejnou teplotu, aby pro změnu neměly teplotní šok. a betta potřebuje poměrně teplou a kryt/krycí sklo. nesmí si dýchnout chladnějšího vzduchu, to je pak průšvih se smrtelným koncem.

5.10.2016 16:22
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Jen poznámka. Bakteriální rozpad ploutví je následek zatížené vody, stejně jako plísně, které se projeví, když je organismus rybek něčím (otravou?) oslaben, že už se běžným patogenům z okolí nezvládne ubránit a tito "vyhrají".

Být vámi nejdříve vyřeším dusíkatý problém, co v akváriu máte. Čili mnohem více rostlin, tři jsou žalostně málo. Použijte velmi rychle rostoucí, pro bettu tam hoďte (nesázejte) ceratoptesis siliquosa, mají je rády a hodně to dusík "žere".

Pro pochopení problematiky doporučuju přečíst: http://snehovyobcasnik.blogspot.cz/2016/05/dusik-v-akvariu-pro-zacatecniky.html.

Lumča

5.10.2016 18:30
Lumča

XXX.XXX.30.2

Dekuji moc, za rady. Udelam s tim co bude v mych silach :).

10.10.2016 22:00
hospodar3

XXX.XXX.198.133

No něco podobnýho se mi stalo a tak zkousim druhy pokus napustil jsem akvarko znova a počkam ty tři tydny jak mi někteří poradily.

Přidejte reakci

Přidat smajlík