Norin

XXX.XXX.168.114
Zdravím Vás akvaristé,
zakládám 375l akvárium a uvažuji, že bych do něj nastrkal několik terčovců. Každý učený ví, že takový terčovec potřebuje ke spokojenosti teplotu vody kolem 30°C. Na moje akvárium, pokud se nemýlím, bych potřeboval topítko o 300W. No to je přece strašně moc! Vypočítal jsem si, že když budu mít topíkto zapnuté non-stop po celý rok (musí být zaplé stále, že jo?), tak utratím o 10 000Kč za elektřinu více, než dříve. Jak to řešíte Vy, přátelé?
Děkuji za odpověď.
Osvětlení podle toho které.
určitě pomůže nějaký kryt, krycí sklo.
ono to topítko ani nemůže topit nonstop, ba se brzo ryby uvařily. spíná a dohřívá vodu na určitou teplotu. vybírejte nastavitelné a úplně obyčejným akvarijním teploměrem kontrolujte, doladíte si navolenou teplotu...topítko dejte tak, aby ohřívalo proud a nešušnilo jen nějaký zapadlý kout...
kolik protopíte záleží i na teplotním rozdílu nádrže a okolí.
vytápěla jsem 240l na 24 stupňů, kdy teplota v místnosti klesala na 15. ve spotřebě elektřiny se to ztratilo...
Norin

XXX.XXX.168.114
Jo tak ono spíná! Už tomu rozumím, děkuji za rady.
Záleží taky kde budete mít akvárium umístěné. Minimálně dno a zadní stěnu můžete zateplit polystyrenem (stačí tloušťka 1 cm) a to vám taky dost pomůže.
Samozřejmě ten polystyren je dobré si přiříznout přesně na rozměr, zabalit třeba do černé folie a pak izolepou přilepit na stěnu akvárka.
Já jsme tak měl zakapotované jedno akvárium, kde jsem potřebovat vyšší teplotu i z bočních stran a drželo to teplotu celkem dobře. Samozřejmě musí být i krycí sklo.
Problém by byl třeba ve sklepě, kde je 15 °C, tam by to už nemuselo stačit.
tomvoj
napsal(a):
Záleží taky kde budete mít akvárium umístěné. Minimálně dno a zadní stěnu můžete zateplit polystyrenem (stačí tloušťka 1 cm) a to vám taky dost pomůže.
Samozřejmě ten polystyren je dobré si přiříznout přesně na rozměr, zabalit třeba do černé folie a pak izolepou přilepit na stěnu akvárka.
Já jsme tak měl zakapotované jedno akvárium, kde jsem potřebovat vyšší teplotu i z bočních stran a drželo to teplotu celkem dobře. Samozřejmě musí být i krycí sklo.
Problém by byl třeba ve sklepě, kde je 15 °C, tam by to už nemuselo stačit.
Pravda s tím polystyrenem. beztak je potřeba podložka, pod největší nádrží mám právě polystyren.
Osvětlení nádrž ohřívá dost výrazně.
Např. u mne vyhřeje i prázdné akvárium jen osvětlení natolik,
že tam mohu mít např. jednodenní kuřata, která potřebují také teplotu 30 st. a víc.
Proč píšu - terčovce považuji za takovou jakousi vyšší dívčí. Vyšší akvaristickou.
A pokud ani nevíte, že topítka jsou spínací, tak lze předpokládat, že ani s rybami
moc velkou zkušenost nemáte.
Nejsem tu od toho, abych vás odrazoval od záměru, abych vám kazil radost.
Spíš jen - právě proto, že hodně kalkulujete - chci upozornit na to, že při ceně,
jaká za kvalitní terčovce je, a při nulových zkušenostech, mohou být nakonec
vaše investice, resp. efekt po nich následující, mnohem vyšší, než jsou "jen"
výdaje za energie.
K tomu topítku připočítejte vzduchování, filtraci, právě to osvětlení a další výdaje.
Např. léčení - u náročnějších terčovců lze předpokládat.
Jinak vás vyjde zaléčení nádrže 100 litrů, jinak trojnásobek.
Možná se může hodit jedna menší nádrž - karanténní.
Vodu nefiltrujte nijak dramaticky - přehnaně - extrémním proudem vody se ochlazuje rychleji a zbytečně, i to může udělat pár korun rozdíl.
Jinak polystyren či koberec na dno se dává běžně, můžete i na zadní stěnu,
resp. nějaké dekorativní pozadí udělá stejnou službu. Dokonce i obyčejná fotofolie
uspoří také nějaké ty desetiny stupně.
V létě nebudete možná muset topit vůbe (nechte to na topítku).
Naopak - kolikrát je voda - díky osvětlení - ještě teplejší, než by být musela,
to se právě dá snížit tou silnější filtrací/proudem, v zimě snížit výkon atd.
Takže tímhle směrem zkuste směrovat vaše úvahy.
A navíc - nádrž o objemu 375 litrů, po zařízení, vybavení, dekoracích, pozadí,
nemá 375 litrů, takže i tomto ohledu byl výpočet řekněme nepřesný.
Honzapm to napsal přesně, podle mě to vypadá, že se chcete vrhnout na terčovce, ale přitom řešíte základní věci.
Navrhují vám se pokusit zkontaktovat nějakého chovatele terčovců ve vašem okolí a zjistit si, co všechno musíte zabezpečit a na co být připravený. Třeba si i udělat rozbory vody a konzultovat to s chovatelem. Tak získáte i představu o finanční náročnosti chovu terčovců,.
Tompr

XXX.XXX.12.41
Tak ja ho ani nepoužívam teplata je 23 C vytopeno okolím z místnosti + možna neco osvetlení.
Tompr
napsal(a):
Tak ja ho ani nepoužívam teplata je 23 C vytopeno okolím z místnosti + možna neco osvetlení.
Tak nějak jsem si to myslela. taky běžně nevyhřívám, není potřeba. holt na některé druhy se přitopit musí.
jinak kluci mají pravdu. pokud mě pamět nešálí, tak terči potřebují hodně měkkou vodu, což je větší problém než teplota.
tohle si určitě hodně dobře proštudujte.
k tomu koberci, to bych radši pod akva, kde občas cákne voda, nedávala. hnije
Koberec nehnije. Stačí nádrž nepřeplňovat, mít kvalitní kryt a při výměně vody mít dobré náčiní a počínat si zručně. Mám při ruce starý ručník nebo savou žínku a těch pár kapiček, co by náhodou ke koberci dolů stekly, ty vyschnou do další výměny ihned.
Ještě se mi za těch třicet let, co mám rybičky, nestalo, že by mi nějaká podložka hnila. Fujky.
honzapm
napsal(a):
Koberec nehnije. Stačí nádrž nepřeplňovat, mít kvalitní kryt a při výměně vody mít dobré náčiní a počínat si zručně. Mám při ruce starý ručník nebo savou žínku a těch pár kapiček, co by náhodou ke koberci dolů stekly, ty vyschnou do další výměny ihned.
Ještě se mi za těch třicet let, co mám rybičky, nestalo, že by mi nějaká podložka hnila. Fujky.
Tak ty jsi třeba až takhle šikovný, já šplíchám
řídím se Horácovými zákony. z nichž jeden zní: "Jednou to přeteče. Vsaďte boty."
koberec opravdu nee, jednou nám vyteklo topení a přes veškeré snahy o usušení (starý barák) musel být odstraněn. ten koberec prostě není k vodě.
pod menší nádrže třeba i lino, pod větší polystyren a je to na jistotu.
Koberec se dobře sežene a vyřízne podle potřeby.
Samozřejmě se může dát i rohožka, cokoliv měkkého, nějaká guma.
Já nešplíchám - vodu z nádrže odsávám hadičkou, to je suché.
A do nádrže ji dávám tak, že si na stolek nebo židli vedle dávám kýbl
a z něj to nalévám nálevkou, co mají ve zverimexech nebo dřív byla
na mlíko v sáčku, případně opatrně leju rovnou s kýble, ale ne plného!
Jednou jsem akvárko kupoval použité od jednoho velkého chovatele,
a ten mi ho nechal i s kobercem a koberce měl pod všemi nádržemi.
Ale my muži jsme obecně šikovnější, než vy, ženy.
Oh, díky za kompliment, potěšil
no, abych řekla pravdu, tak kelímkovat 200 litrů vody se mi opravdu nechce, ani na to nemám čas
takže i šplíchám a nebojím se kapičky stékající po skle
pod nejmenšíma akvárkama mám i hadr, pod většíma lino, ale pod velkou nádrž (která by opravdu neměla rupnout, pokud se člověk zrovna nechystá na celkovou rekonstrukci obýváku) si opravdu, ale opravdu volím bezpečnější řešení. buď vcelku drahou podložku, nebo levný polystyren. je lehký, nenasákavý, perfektně utlumí nerovnosti, izoluje. "všeobecně šikovnější" zkušení akvaristé, kterých si moc vážím jsou stejného názoru, takže to tak špatné nebude
mám vyzkoušeno a snažím se dobře poradit, toť vše
Co máte v obýváku za podlahu? Jestli to také nebude tím.
Kdo má plovoucí, tak si to šplýchání prostě nemůže dovolit, o velikost nádrže nejde.
Samozřejmě si na podlahu dám deku nebo staré ručníky, ale i tak.
Mimochodem - vůbec netvrdím, že pod nádrž se koberec nejlíp hodí.
Kdo má polystyren, prosím. Kdo má původní podložku, která je u mnohých
nádrží součástí, prosím. Někteří výrobci nabízejí k nádrži plastovou podložku,
která efektně kryje část dna - také možnost.
Jediné, co píši je, že mi koberec jaksi ještě nikdy neplesnivěl pod suchou nádrží.
Ani si nedokážu představit, co by takové cmrndání, neustálá vlhkost a plíseň dělalo
s nábytkem a skříňkou a celkovou obytností dané místnosti.