Dobrý den, pokukuju po vánočních dárcích a narazila jsem na listonohy (pravěké akvárium pro děti). Dost často ale v recenzích píšou, že žádní nevyrostli, rychle uhynou, že je problém s vodou atd. Nápad listonohů se mi líbí (syn 5 let je pozorovatel), ale ráda bych, aby se jim opravdu dařilo a proto mne napadlo pořídit rovnou nějaký malý set kolem 20l Od AQUAEL je set i s LED osvětlením, topením, diltrem..nemáte s tím někdo zkušenost, zda to je dostačující a nekazí se v tom voda moc rychle? Po úhynu listonohů jsem přemýšlela, že bychom příp. pořídili i nějakou rybku (Bettu?), co byste úplnému laikovy ohledne akvaristiky poradili načíst? na co si dát pozor? Už někdy dřív jsem četla, že čím větší akvárium, tím lepší údržba, ale větší prozatím nechci, až pokud by to děti a nás bavilo. Jak řešíte dovolené, kdy jste cca 10-14dní pryč?
Tak zrovna na listorohy vám bude stačit nějaká větší plastová miska nebo akvárium / elementka do 10 litrů. Je to hlavně o zabezpečení teploty a měkké vodě (voda z vodovodu většinou nevyhovuje).
-
Naopak pro rybičky bych pořídil akvárium min 50 nebo raději min 80 - 100 litrů i pro tu bettu. Nejlépe jako akvarijní set, kde je topení a světlo a jednoduché filtrování většinou taky. Pokud ho koupíte z druhé ruky, tak to nemusí být ani taková investice.
Pořizovat akvárium 20 litrů je na nic, i když vám ve zverimexu asi budou tvrdit něco jiného.
To je tak možná na krevetky nebo šneky.