Závojnatky ležia...potrebujem radu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Milannn1

18.10.2016 19:39
Milannn1

XXX.XXX.85.49

Zdravím Vás, ak dovolíte, mám asi problém.
Moje závojnatky- 5ks, mi z ničoho nič začali takto ležať na dne akvaria. Potom sa prepberú...poplávajú a zase lahnú. Nikdy to nerobili. Akvárium má 430 L. Ryby sú cca 15 cm veľké. Viete niekto prosím Vás čo sa s nimi môže diať? Pred asi týždnom som ku nim dal novú rybku malu zavojnatku. Dakujem Vám za vaše rady.
S pozdravom Milan.

18.10.2016 21:03
tomvoj

XXX.XXX.164.133

Ta nová rybka je v pohodě? Může to být porucha plynového měchýře virového původu. Předpokládám, že pravidelně odkalujete dno a k většímu poklesu teploty v poslední době nedošlo.
Já závojnatky nechovám, tak snad ještě někdo zareaguje.
Vždy je lepší nové ryby držet tak minimálně dva týdny až měsíc bokem v karanténě a pozorovat.
Jak často a kolik jim vyměňujete vodu? Nebral jste vodu z jiného zdroje?

Milannn1

19.10.2016 13:34
Milannn1

XXX.XXX.85.49

Zdravím, ano nová je v pohode, pravidelne cca každé 2 mesiace odkalujem a akvarium mám v obývačke kde mám v podstate stálu teplotu takže rapidne neochladlo si myslím. Vodu mám z rovnakého zdroja. Je možné že by mali virové ochorenie? su na to nejaké prípravky? Rybky sa dajú zachrániť? Dakujem.

19.10.2016 15:51
linduš

XXX.XXX.79.4

Nevím, co by to mohlo být. nejsou přifouknuté?
jak často měníte vodu? zkusila bych teď vodoléčbu jako první pomoc. vyměnit klidně i půlku vody, a potom hodně často aspoň část. uvidíte, jestli se jim uleví.

19.10.2016 16:21
honzapm

XXX.XXX.182.25

Odkalování jednou za dva měsíce je dost málo. Tyhle ryby jsou velkým producentem odpadu. Zaléčení možné je, ale zkusil bych to v nádrži menší. Sice jsou 15 cm velké, ale je jich jen 5-6, tak mi připadá dávkování do 430 litrů dost zbytečné.

Při nákupu nových ryb vždy dávat pozor, nové ryby dostatečně dlouho v obchodě sledovat, ať si personál myslí co chce.

Jak teplou vodu doléváte při tom nárazovém čištění jen 6x do roka?
Nemohlo se stát, že jste najednou nalil studenou vodu?

Dělají to nejčastěji ryby nachlazené nebo v chladné vodě.
Samozřejmě to může být i tou novou rybou.
Někdy je lepší nic nového nekupovat - anebo když, tak koupit nových třeba těch šest
a původní odklonit někam jinam - každé hejno má nějaké pro sebe specifické "bakterie", proti kterým má třeba i vyvinutou imunitu. A když pak obě hejna spojíte, může se stát, že v ne uplně vhodných podmínkách (málo čištění) i poměrně nezávažný problém naroste...

Jinak pokud by jste léčil v menší nádrži, tak je možné, že "problém" zůstane ve vodě
té nádrže velké, hlavní. Opravdu by to spíš chtělo znát tu příčinu.

Jinak léčiva jsou různého cenového rozpětí i zaměření.
Při neznalosti původce problému je vhodné použít širokospektrální léčivo,
např. Multimedikal, který je levný, snadno ho seženete v obchodě i na netu,
a při nádrži 430 litrů to nebude zase tak drahé - pokud by se ryby např. nevyléčily.

Všechna léčiva ale aplikujeme do odkalené nádrže, reagují spolu s N-látkami a mohou vytvořit pro ryby neobyvatelné prostředí. Nekapeme léčiva do špinavých nádrží.
Během léčby se řídíme návodem na obalu, často měníme část vody (obden).

Poslední nápad - závojnatky často lapají atmosférický kyslík, někdy může být voda teplá, ale zrovna například intenzivně větráte, ryba se nalapá studeného vzduchu nad hladinou (pokud nádrž nemá dobrý kryt) a je problém s nachlazením a nekoordinací plynového měchýře na světe.

Milannn1

19.10.2016 18:19
Milannn1

XXX.XXX.85.49

Honzo... naozaj Vám dakujem za odpoved a postrehy! Naozaj velmi pekne že ste si našiel čas a odpovedal mi takto! Polepším sa... vodu som menil a odsaval každe dva mesiace mojou chybou...domnieval som sa že je to dostacujuce na tak velke akva. Ešte raz Vám dakujem za rady... S pozdravom Milan.

Přidejte reakci

Přidat smajlík