Dobrý den,
koupila jsem si kombinované léčivo Multimedical, ale pořádně tam nepíší, jak se to dávkuje.
Na Multimed. Prevence psali děnně 1 kapka na 2l, ale na tomhle píšou 1 kapka na 2l, při prevenci poloviční dávku, ale nepíšou, jestli to mám kápnout každý den, nebo jednou týdně nebo jak...
Prosím poraďte, nechci si tím ty rybky zabít. Odkaz na výrobek je kdyžtak tady: http://www.bestzoo.cz/leciva-prevence/multimedikal-50ml-kom-lec/
Děkuji.
A co chcete? Léčit? Přinesla jste nové ryby a chcete karanténu?
Zkrmujete živou potravu nebo jste přinesla nové rostliny nebo plže a chcete prevenci?
Tyto přípravky jsou toxiké pro krevetky.
Dávkování: léčba - do odkalené nádrže a po částečné výměně vody a při odstranění bio filtru (nebo po jeho vyprání) - 1 kapka na 2 l vody.
Dva dny necháte, poté odkalíte, vyměníte část vody, vymačkáte filtr, a opět stejné dávkování.
Poté už by "nemoc" měla odeznít, pokud přetrvává, tak zase dva dny účinkovat, poté vyčistit a nakapat. Rozhodně to nepodávejte déle, než týden. To znamená, že za ten týden to nakapete max.3-4x, vždy jeden den NEDÁVÁTE.
Je vhodné přidat lžíci kuchyňské soli na 30 litrů vody - zlepšuje účinek.
Sůl řádně rozmíchat ve sklenici teplé vody, poté postupně nalít a zamíchat do akvária.
karo2702
napsal(a):
Děkuji, sůl jsem vždy používala, ale tyhle chemické léčiva, s tím prostě nemám žádné zkušenosti, tak se ptám, než udělám nějakou pitomost.
Pitomost už jste udělala tím, že jste si to koupila ( bez urážky ). Přečtěte si návod k použití a složení přípravku. Píše se tam, že se má přípravek používat jako prevence a zároveň že se má po použití vyměnit voda, což si trochu odporuje. Přípravek je roztok methylenové modři, malachytové zeleni a formaldehydu. Například na malachytovou zeleň je dost ryb alergických. Pokud bych ho někdy použil ( jakože jsem si jistý, že k tomu se nesnížím ), tak pouze v případě nějaké masivní invaze krupičky, či něčeho podobného. Léčiva se mají používat pouze v případě, že jsou ryby nemocné. Nejlepší prevencí je čistota, pravidelná výměna vody a karanténa.