Norin
XXX.XXX.26.17
Zdravím všechny akvaristy,
mám čerstvě založené akvárium a řeším problém s osvětlením. Akvárko má 375l a v krytu mám zabudované setové osvětlení 2x36W T8 a k tomu jsem dokoupil zářivky do krytu od OSRAM 2x54W. Takže síla osvětlení vychází něco přes 0,5W/L. Ale zjistil jsem, že zářivky hodně hřejí a já musím každý druhý den doplňovat vodu, která se rychle vypařuje. Voda je také velmi teplá, bez topítka má 28C.
Nicméně zkusil jsem na týden vypnout ty dvě zářivky po 36W a sledoval co se bude dít. Rostliny rostou stále hodně rychle, nepozoroval jsem nějakou větší změnu. Teplota nad hladinou i ve vodě se snížila.
No tak mi prosím vysvětlete jak to s tím dogmatem 0,5 W/L.
Třeba časem zjistím, že rostliny strádají. Jak snížím teplotu? Nechce se mi moc kupovat drahá chladítka, která dělají zbytečný hluk a pet-lahve se zmrzlou vodou do akvária opravdu dávat nebudu.
Děkuji.
Norin
XXX.XXX.168.114
A ještě chci dodat, že když jsem měl zaple všechny zářivky, konečky echinodory amazonicy, která dosahuje hladiny, byly viditelně přiškvařené.
To není dogma, ale orientační údaj, hodně orientační. Něco jako litr vody na 1 cm ryby. Záleží na spoustě věcí. Jestli jde o rostlinné akvárium a tudíž by mělo světlo vyhovovat především rostlinám, nebo třeba jestli má světlo zvýraznit barvy ryb a podobně. Asi nejdůležitější údaj je hloubka akvária. Já mám v jednom svém 240 litrovém akváriu 2x30W a v pohodě to stačí. Řídil bych se tím, co se mi líbí a jestli je to ke prospěchu rostlinám a rybám. Na nějaký přepočet na litry bych se vykašlal.
Takže - to, co se odpařuje, je čistá voda.
Doplňovaná voda je voda plná minerálů.
Tudíž podobným stylem se nám obsah minerálů a nežádoucích
látek bude v nádrži zvyšovat a voda v nádrži bude za chvíli
neobyvatelná pro vysoký obsah v ní rozpuštěných částic.
Samozřejmě, že se voda nedolévá denně ani několikrát týdně.
Prostě hladina mírně klesá, opravdu mírně, a voda se vymění
jednou týdně nebo jednou za 10-14 dnů při PRAVIDELNÉ výměně
cca 20-30% vody z celé nádrže, současně při odkalení dna a čištění filtru.
Pokud se vám hladina vody snižuje abnormálním tempem o centimetry denně/týdně,
zauvažujte, zda máte kryt na nádrž v pořádku a zda nádrž někde nekape.
Dále zauvažujte, proč asi existuje řada osvědčených světelných trubic,
které vodu ohřívají v rozumné míře: Sun GLO a Flora GLO (Hagen).
Topítko nastavte na 26 stupňů, tudíž se při současných hodnotách
vody nebude zapínat vůbec.
Nakonec asi více peněz prosvítíte, než protopíte, že?
Pokud nepomohou jiné způsoby a optimalizace osvětlení, snižte teplotu v místnosti.
Norin
XXX.XXX.168.114
Díky moc! Mé rostliny si doposud nestěžují, tak světla takto ponechám.
Norin
XXX.XXX.168.114
Právě že voda se odpařovala neuvěřitelným tempem, a to několik cm za den! Topítko ani koupené nemám, nepotřebuji ho, když voda má stálých 26C (teď po vypnutí zářívek).
Myslel jsem, že jsem koupil kvalitní a osvědčené zářivky: OSRAM Lumilux HO T5.
Norin
XXX.XXX.168.114
Ano, teď se úbytek naprosto zredukoval. Pokud se odpařuje, není to vidět.
Norin
XXX.XXX.168.114
Tak to jste trefil - vyvařování. Když jsem odklopil víko od krytu, orosilo se mi čelo a mohl jsem nad vodou inhalovat.
Teploměr mám u kraje v středu skla. Takže určitě u hladiny bude o nějaký stupeň vyšší teplota.