Simione13

XXX.XXX.255.2
Dobrý den, můžu se vás zeptat jaké mám zvolit podloží do akvária ? Líbilo by se mi asi formou bílých kamínků. Jakou hrubost doporučujete a kolik kilo by mělo zhruba stačit na akvárium o mírách 60-30-30.
Myslíte, že rybičky by dokázali přežít bez vzduchování ? Akvárium bych osázel rostlinkami a běžela by klasicky filtrace. Popřípadě jaké druhy doporučujete na nenáročnost kyslíku.
Předem děkuji za všechny rady.
Akvarijní písek o hrubosti 2-4 mm vyhovuje většině rostlin - ale pozor - nesmí obsahovat vápenec. Zjistíte to tak, že zakápnete písek octem, pokud šumí, do akvária nepatří.
Při dně 60x30 a výšce cca 6 cm budete potřebovat cca 10,8 litru písku, přepočet na váhu se liší podle použitého materiálu.
Ne všechny ryby se na bílém písku cítí dobře, stres pak negativně ovlivňuje jejich zdravotní stav.
Bez problémů se bez vzduchování obejdou labyrintky - a to i ve velmi teplých dnech. V akváriu s pavími očky, krevetami a šneky vzduchování nemám a žijí v pohodě. Mám ale hustě osazeno, filtrace čeří hladinu a v letních tropických teplotách pro jistotu vzduchuji.
Zkuste se podívat na Rataj Aquaclay ground. Jsou to jílové granule. Měl jsem z toho strach, protože je to lehčí než štěrk, ale vyzkoušel jsem to a postupně tím nahrazuju písek ve všech akváriích. Nádherně v tom rostou rostliny bez jakéhokoli hnojení. Bílý písek bych taky nedoporučoval. On stejně bílý nezůstane.
Co se týká vzduchování, nemám ho v žádné nádrži. Jen výstup z filtrace je nastaven tak, aby čeřil hladinu.