Norin

XXX.XXX.26.17
Zdravím,
sháním spolehlivého pracovníka do mého akvária, který bez váhání zlikviduje všechny odumřelé zbytky rostlin, ale zdravé rostliny nepoškodí. Znáte takového živočicha? (ryba, plž nebo korýš)
Diky.
Norin

XXX.XXX.26.17
A množí se hodně? Zase nechci mít v akváriu šnečí kalamitu. Ještě jsem četl, že jsou dobří okružáci.
Okružáci jsou dobří, ale hned se přemnoží. Piskořky jsou skutečně lepší. Já je mám v každém akvárku a k nim vždy pár helenek, které je drží v rozumných mezích. S okružáky by měly problém, protože loví na dně a okružáci lezou většinou po rostlinách a dekoracích. Jinak z ryb parmička černopruhá, ale nevím, jestli se vám hodí k tomu, co tam již máte. Jsou poměrně velké.
Norin

XXX.XXX.26.17
OK, děkuji a jen se ujistím, tou helenkou myslíte surmovku vražednou?
Norin

XXX.XXX.26.17
Parmička cernopruhou mám, ale nevšiml jsem si, že by se pustila do spadlych lístků. Řasy žere, to jo. Znáte ještě nějakého živočicha?
Rozpadlými listy se živí i krevetky. Osobně ale taky hlasuju pro piskořky, když budete krmit normálně, nebudou se moc mít z čeho přemnožovat.
Jsou výbornými indikátory stavu dna - pokud tam odmítají zalézt, víte, že je něco špatně. Jejich noční výlety ze substrátu jsou ale normální. K jejich nevýhodám patří jednak přemnožení při nadbytečném krmení a pak taky ničí plánovaný tvar dna - s nimi nebudou kopečky, všude to bude stejně rovné.
P.S.: Je fantastické je pozorovat, stejně jako další šneky. ;) https://www.youtube.com/watch?v=0qZt1qZYwLw.
Norin

XXX.XXX.168.114
Diky za rady, koupím piskorky.