Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.11.2016 19:36
nutelka

XXX.XXX.126.116

Dobrý den,
mohla bych poprosit zkušené chovatele těchto nádherných rybek o nějaké praktické tipy? Dnes jsem si přinesla z prodejny pro chovatele menší exemplář samce Bety. Připravila jsem mu 10 l akvárium s pískem a umělou rostlinou. V akváriu je odstátá voda, kterou vyhřívám topným tělískem na 25 stupňů. Žádný filtr jsem nepořídila, protože mě prodavač říkal, že to není třeba, ale že je nutné vodu často měnit. Voda v akváriu se mně zdá mírně zakalená a nevím proč. Použila jsem totiž chemikálii na úpravu akvarijní vody. Rybička se ihned po vyklopení ze sáčku začala čile prohánět po celém akvárku, ale nechce přijímat potravu. Zatím nemám žádné osvětlení, asi to není třeba, protože nemám v akvárku živé rostliny, ale estetický dojem není tak dokonalý, protože
rybička má nádherné barvy a při osvětlení by vynikly ještě více. Jaké osvětlení je nejvhodnější?
Děkuji za tipy. Chtěla bych, aby rybička vydržela co nejdéle, dělá mně radost.

12.11.2016 20:15
linduš

XXX.XXX.79.4

Pořiďte filtr a živé rostliny. bez toho nikdy nedocílíte zaběhlého akvária s jakousi rovnováhou.
žádné vodičky tam nelijte.
ze začátku tu vodu budete muset měnit často, než se filtr (nečistit!) zaběhne a usídlí se v něm dostatek nitrifikačních bakterií. čestvé akvárko má různé neduhy včetně zákalů.
akvárium musí být zakryté sklem/víkem, aby si betta nedýchla chladnějšího vzduchu.
voda na výměnu musí mít stejnou teplotu, aby ryba neutrpěla teplotní šok.
umělou kytku vyhoďte.
na takové plivátko bude stačit nějaká lampička.
nepřekrmovat! uhnilé zbytky potravy kazí vodu.

14.11.2016 12:06
nutelka

XXX.XXX.126.116

Děkuji. Voda v akvárku se postupně pročistila, možná, že filtr nebude potřeba. Nicméně budu měnit vodu 1x týdně, abych to udržela i nadále čisté.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.11.2016 12:24
Uživatel s deaktivovaným účtem

nutelka napsal(a):
Děkuji. Voda v akvárku se postupně pročistila, možná, že filtr nebude potřeba. Nicméně budu měnit vodu 1x týdně, abych to udržela i nadále čisté.

Filtr potřeba bude.

ono když měníte vodu, děláte v chemii vody takové skoky, že to dlouhodobě ta ryba nemůže vydržet. vy potřebujete zaběhnuté akvárko, kde má voda pořád cca stejné parametry. což je u malého akvárka mimochodem mnohem těžší než u velkého.

14.11.2016 17:18
nutelka

XXX.XXX.126.116

No, u tak malého akvárka bude filtr vypadat nehezky. Když si nechám odstát vodu a dám do ní stejný obsah látky na úpravu chloru a rybičku mezitím umístím do náhradní nádoby se starou vodou, měla by změna být minimální. Malé akvárko je stejně třeba čistit často. Už jsem ho měla a i navzdory filtraci a vzduchování bylo stále zelené. Zatím to vypadá luxusně. Stejně nechápu jak mohou Betu prodávat s miniakvárkem o obsahu 2 l. Ten můj má 10 l a využívá maximálně celý obsah. Stále si proplouvá semtam a protahuje ploutvičky.

14.11.2016 19:33
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Tady nejde o čistotu vody, ale o bakterie, které ve filtru žijí a udržují chemii vody na hodnotách, které ryby potřebují. Není to módní doplněk. A hlavně, když se mluví o výměně vody, nemyslí se tím celý obsah akvária, ale jen část. Měnit vodu celou a lít do ní chemické přípravky je špatně.

14.11.2016 19:37
nutelka

XXX.XXX.126.116

No, ale v těch pidiakváriích musí Betám vodu měnit často ne? Přesto uvádí životnost rybičky až 2 roky. Chtěla bych to akvárko mít průzračné a časem se začnou na stěnách tvořit řasy.
A když tedy filtr, jaký pro 10 l akvárko?

14.11.2016 19:43
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Co nejmenší biblifuk a vzduchovací motorek. A ohledně těch pidiakvárií, v prodejně to nejsou chovatelé, ale prodejci. Tyhle ryby nemůžou mít dohromady a 10-ti litrové akvárko pro každou je nesmysl, zabere to moc prostoru. Ale chovat je v tom celý život považuju za zvěrstvo. Já bych narodzdíl od některých kolegů dokonce doporučoval minimálně 20 litrů místo deseti. Rybka bude spokojenější, můžete zapojit mnohem víc fantazie při zařizování než v tom polovičním a čím větší akvárko, tím snadnější údržba.

14.11.2016 21:47
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Radí vám tu dobře, jde především o chem. "znečištění" vody, které není okem vidět a rybě vadí - je pro ni ve vyšších koncentracích jedovaté. Aby tam nebylo, je třeba filtrace a rostliny. Ony to zpracovávají.

10 litrů je fakt na hraně, bude s tím spousta potíží - od dražší techniky pro malá akvária po udržování rovnováhy. Sem ani nemůžete koupit šneka, který by třeba likvidoval zelenou řasu.

Ideální by bylo pořídit větší akvárium, osadit rostlinami, doplnit techniku. Zaběhnout akvárium tak, jak má být, aby bylo pro rybu chemicky stálé a aby se jí tam dobře žilo a neplatila za to zdravím nebo dokonce životem.

Zdravé akvárium dělá radost, nejste jeho otrok, neměníte vodu co dva dny, udržuje se rovnováze samo, není třeba žádná chemie k jeho prosperitě a udržení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík