Tak jsem si pitomec přitáhla na nové kytce (z potoka) zelenou vláknitou řasu. Nové kytce se daří, řase bohužel též. Máte nějaký trik jak odstranit řasu a nezlikvidovat jávský mech? Mě už se tohle jednou povedlo, a letěl bohužel i jávský mech, protože se mi z něj ta řasa neustále rozrůstala. Zkusila jsem oddělit pár malých větviček do sklenic, jestli se mi podaří někde rozrůst mech bez řasy, ale jestli máte někdo lepší nápad, ráda se poučím.
Určitě bych se vyhla čemukoliv z potoka/rybníku, co nejde desinfikovat nejlépe varem
řasa je jen drobný, i když nepříjemný problém. některé nemoci jsou horší
pozorovat, sbírat (vláknitá jde namotat na špejli nebo prostě vysbírat rukou) a zkusit si pohrát se světlem.
vyšší dívčí už by byla pohrát si s živinama.
nic si z toho nedělejte, v jednom akvárku jí mám taky. tam zabírá tma, ale zas nechci nesvítit dlouho kvůli rostlinám. takže svítím, občas přitlumím a pravidelně sesbírávám řasu.
jirkaz
napsal(a):
Jediná rada je, nestrkat hned do akvária všechno, co si přinesete. Je to hloupá odpověď, ale je to bohužel tak.
Jo, za blbost se platí. Z toho potoka tam mám víc rostlin, jen jsem chtěla přidat ještě jednu tu kvetoucí... blbec, no. Zatím jsou ve venkovní nádrži, naštěstí, takže do akvárka půjdou jen větší rostiny, bez mechu. Z nich to vysbírám, to jsem si poměrně jistá.
PS: Z potoka tam mám i pár rybek, co tu děcka od sousedů nachytali a pak vyhodili v petce ven. Co přežilo jsem narychlo hodila ke kytkám.
Bagarius
XXX.XXX.161.10
TomV
napsal(a):
Někdo vylil do potoka živorodky z akvária...
Nesmysl, to by přece expert jako chingis poznala
Nick original
XXX.XXX.22.157
Vás vážně nenapadlo, že do české diskuze může přispívat i někdo ze zahraničí? A tím nemyslím Slovensko.
Chingis
napsal(a):
Jo, za blbost se platí. Z toho potoka tam mám víc rostlin, jen jsem chtěla přidat ještě jednu tu kvetoucí... blbec, no. Zatím jsou ve venkovní nádrži, naštěstí, takže do akvárka půjdou jen větší rostiny, bez mechu. Z nich to vysbírám, to jsem si poměrně jistá.
PS: Z potoka tam mám i pár rybek, co tu děcka od sousedů nachytali a pak vyhodili v petce ven. Co přežilo jsem narychlo hodila ke kytkám.
Tak tyhle rybky jsou super
kecal
XXX.XXX.178.241
Také bojuji a zdá se, že vítězím. Pes je zakopaný podle mě v množství živin a množství světla. Tedy rada, měnit často vodu, mít dobrou filtraci - nejlépe vnější filtr, a svítit buď zářivkama - výrazně zkrátit intervaly svícení třeba na tři hodiny denně, nebo lépe u LED světla si pořídit stmívač a světlo pořádně přiškrtit, třeba jen na cca 20%. To podle mé zkušenosti pomáhá.