Dobrý den,
už dlouho uvažuji o tom, že bych si pořídila akvárium a do něj modrého raka. Zatím nejsem rozhodnutá, zda samotného nebo pár, mladé asi odchovávat nechci, proto upřednostňuji asi mít jen jednoho. Mám nějaké dotazy, které bych si ráda před pořízením objasnila:
1) když jsem zjišťovala velikost nutného akvária, našla jsem info o 100l,40l, ale dokonce 9l? Kolik je ideál? Určitě se nechci přiblížit minimální hodnotě, ale nechce to as předimenzovat.
2) strava - její vliv na barvu raka... Vyčetla jsem, že mladí potřebují více živočišné a mladí rostlinné stravy. Ale jakou podávat stravu, aby vynikla barva raka jsem nikde nenašla.
3) k rakovi bych koupila na oživení pár rybek, případně krevetek, u nichž by mi jejich ztráta nevadila
4) z některých článků jsem dostala pocit, že by rak ocenil možnost mít i vyjít na souš, je potřeba?
5) jakou žářivku byste poradili na osvětlení? Některé vyzdvihují barvu raka, ale nemohu najít jaké..
Děkuji.
Dobrý den, prvotně bych se zeptal, jestli rakem modrým myslíte Procambarus alleni anebo Cherax quadricarinatus, jelikož oba tyto druhy se velmi často nazývají rakem modrým.
1) Jelikož rak obou druhů roste i okolo 20cm, tak by bylo vhodné akvárium o 100l. Ještě za předpokladu toho, že tam máte v plánu mít nějaké ryby či krevety.
2) Základem je pestrá strava, pak je rak spokojený a má i krásnou barvu. Dávat rakovi jen něco na zvýraznění barvy si myslím není vhodné. Když si koupíte kvalitní krmivo přímo pro korýše a třeba nějaké tabletové pro ryby, tak tím uděláte vše aby měl pěknou barvu. Čas od času mu dát např. nějaké mražené či živé krmivo.
Ohledně toho, že mladí radši živočišnou a staří spíše rostlinou stravu to je pravda. On ten mladý rak roste i rychleji.
3) Nejlepší je asi nějaká živorodka
4) Rak sice dokáže vylézt na souš ale rozhodně to neocení. Pokud by lezl na souš, tak to je známka toho, že je nějaký problém.
5) Raci všeobecně jsou tvorové upřednostňující šero. Takže pokud chcete vidět raka i přes den, tak to chce nějaké slabší osvětlení.