Jak začít s akvaristikou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.12.2016 14:17

Ahoj,

konečně přišel čas a můžu si pořídit akvárium. Kdysi jsem viděla obrovské akvárium a v něm hejno terčovců, strašně se mi to líbilo. Přemýšlím nad tím už skoro 10 let A teď jsem se přestěhovala a můžu si to splnit
S akvaristikou mám úplně nulové zkušenosti. Ale uvažuji o dvou možnostech:
1) Koupit si nějaké menší akvárium, naučit se a až potom koupit velké akvárium a do něj terčovce
2) Koupit rovnou velké akvárium (vhodné na terčovce), naučit se (mezitím bych tam dala nějaké méně náročné rybky) a terčovce tam dát až za nějakou dobu, kdy si na ně troufnu
Která z těchto možností by byla lepší? Nebo ještě nějak jinak?
Díky za rady.

Hermínka

30.12.2016 14:32
Hermínka

XXX.XXX.255.2

Já bych si možná nejdříve to malé a potom o velké, ale je to jen rada.

30.12.2016 15:59
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Správně je za druhé. V akvaristice neplatí, že menší nádrž je jednodušší. Načerpejte maximum informací, začněte s nenáročnýma rybkama a rostlinama a až se na to bude cítit, jděte do tečovců. Chce to ovšem mnoho zkušeností hlavně s úpravou a kontrolou vody a údržbou. Není to učení na pár týdnů, spíš na pár let. Ať se vám daří.

30.12.2016 21:16
Dotaz

XXX.XXX.235.225

S malým akvárkem budete muset trochu hlídat parametry, takže se trochu pocvičíte v akvaristické chemii a pravidelné péči, později byste takové akvárium mohla využít jako karanténu.

S velkou nádrží bude méně starostí, takže pokud se vám nechce zakládat dvakrát akvárium, tak zvolte možnost dva. :).

30.12.2016 21:53

S jakým akváriem začít je na vás. Nikdy jsem neměl akvárko větší než 60l- tím pádem nemám třeba s terčovci žádnou zkušenost. Co bych doporučil je načíst si co nejvíce knih a internetových fór (těch kvalitních a nevěřit všem!).
Pokud si toho dostatečně načtete, nádrž dobře osázíte a necháte chvíli zaběhnout, jde začít i s náročnějšími rybami, je to jen o tom jak umíte zacházet s informacemi a poučit se z cizích chyb. A nevěřit všemu, co vám kdo nakuká- v obchodě se budou snažit prodat co zrovna mají...

2.1.2017 00:20
chondro

XXX.XXX.18.197

Zdravím,
pro úplný začátek je lepší menší nádrž min 60 ale spíš kolem 100 litrů.Jak tu už někdo poznamenal líp se na ní učí a je finančně mnohem mín náročná a to včetně provozu.
Akvaristiku se naučíte pouze tehdy pokud se budete vzdělávat, věci nejsou tak jednoduchá jak by se zdálo ale zase to není atomová fyzika. Je to taky dost o citu k danému a talentu.

Ale to že malá nádrž je jednodušší je do jisté míry mýtoos vždy totiž záleží kolik do dané litráže "nacpu" ryb a jak hodně neodhadnu nutriční potřeby ryb.Pravdou naopak je že malé nádrže jsou citlivější na to jakou druhovou kombinaci použiju a taky samozřejmě některé druhy ryb a není jich málo do malých nádrží nepatří neprosperují v takových.
Existuje několik zásad které pokud dodržíte není problém udržet v kondici i 60l nádrž.

2.1.2017 00:32
chondro

XXX.XXX.18.197

Ještě dodám:
Chov domestikovných forem terčovců není až takový problém větší problém bude udržet dlohodobě okrasnou nádrž tz plnou prosperujících rostlin s těmito rybami což je podle toho jak jsem to pochopil vášim záměrem.
Jo a jedna oprava z výše napsaného :
Ale to že malá nádrž není jednodušší je do jisté míry mýtoos...

Přidejte reakci

Přidat smajlík