Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj,
konečně přišel čas a můžu si pořídit akvárium. Kdysi jsem viděla obrovské akvárium a v něm hejno terčovců, strašně se mi to líbilo. Přemýšlím nad tím už skoro 10 let A teď jsem se přestěhovala a můžu si to splnit
S akvaristikou mám úplně nulové zkušenosti. Ale uvažuji o dvou možnostech:
1) Koupit si nějaké menší akvárium, naučit se a až potom koupit velké akvárium a do něj terčovce
2) Koupit rovnou velké akvárium (vhodné na terčovce), naučit se (mezitím bych tam dala nějaké méně náročné rybky) a terčovce tam dát až za nějakou dobu, kdy si na ně troufnu
Která z těchto možností by byla lepší? Nebo ještě nějak jinak?
Díky za rady.
Hermínka

XXX.XXX.255.2
Já bych si možná nejdříve to malé a potom o velké, ale je to jen rada.
Správně je za druhé. V akvaristice neplatí, že menší nádrž je jednodušší. Načerpejte maximum informací, začněte s nenáročnýma rybkama a rostlinama a až se na to bude cítit, jděte do tečovců. Chce to ovšem mnoho zkušeností hlavně s úpravou a kontrolou vody a údržbou. Není to učení na pár týdnů, spíš na pár let. Ať se vám daří.
S malým akvárkem budete muset trochu hlídat parametry, takže se trochu pocvičíte v akvaristické chemii a pravidelné péči, později byste takové akvárium mohla využít jako karanténu.
S velkou nádrží bude méně starostí, takže pokud se vám nechce zakládat dvakrát akvárium, tak zvolte možnost dva. :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

S jakým akváriem začít je na vás. Nikdy jsem neměl akvárko větší než 60l- tím pádem nemám třeba s terčovci žádnou zkušenost. Co bych doporučil je načíst si co nejvíce knih a internetových fór (těch kvalitních a nevěřit všem!).
Pokud si toho dostatečně načtete, nádrž dobře osázíte a necháte chvíli zaběhnout, jde začít i s náročnějšími rybami, je to jen o tom jak umíte zacházet s informacemi a poučit se z cizích chyb. A nevěřit všemu, co vám kdo nakuká- v obchodě se budou snažit prodat co zrovna mají...
Zdravím,
pro úplný začátek je lepší menší nádrž min 60 ale spíš kolem 100 litrů.Jak tu už někdo poznamenal líp se na ní učí a je finančně mnohem mín náročná a to včetně provozu.
Akvaristiku se naučíte pouze tehdy pokud se budete vzdělávat, věci nejsou tak jednoduchá jak by se zdálo ale zase to není atomová fyzika. Je to taky dost o citu k danému a talentu.
Ale to že malá nádrž je jednodušší je do jisté míry mýtoos vždy totiž záleží kolik do dané litráže "nacpu" ryb a jak hodně neodhadnu nutriční potřeby ryb.Pravdou naopak je že malé nádrže jsou citlivější na to jakou druhovou kombinaci použiju a taky samozřejmě některé druhy ryb a není jich málo do malých nádrží nepatří neprosperují v takových.
Existuje několik zásad které pokud dodržíte není problém udržet v kondici i 60l nádrž.
Ještě dodám:
Chov domestikovných forem terčovců není až takový problém větší problém bude udržet dlohodobě okrasnou nádrž tz plnou prosperujících rostlin s těmito rybami což je podle toho jak jsem to pochopil vášim záměrem.
Jo a jedna oprava z výše napsaného :
Ale to že malá nádrž není jednodušší je do jisté míry mýtoos...