Chci se zeptat, u této živorodky se udává velikost do 12cm (v přírodě do 15cm) a délka života okolo 3-5 let.
Odpovídá to skutečnosti? Jak rychle roste? Chtěl bych se pokusit přiblížit se k oněm maximálním velikostem. Jak na to nejlépe? Mám chovnou skupinu 1,4 v jednodruhové nádrži cca 700 l, teplota 23-24°C, s přídavkem soli. Na přelomu roku se objevily první mláďata, nechal jsem je s rodiči a je to v pohodě(nežerou je). Nyní mají tak cca 12-15mm. Krmím vícekrát denně suchým se spirulinou. Poradíte co ještě udělat pro optimální růst? Kolik by asi měly mít v půl roce, roce... Kdy dospívají pohlavně ? Chtěl bych někdy vidět alespoň 12 cm veliferu
Znám případ živorodek (hlavně mečovky), které byly vyloženě obrovské. z dálky to vypadalo jak hejno karásků to se opravdu nevidí, padla mi brada.
pán je choval přes léto v rybníčkách, na podzim slovil tyhle macky.
důležitý asi bude prostor a strava + kvalita prostředí. jenom na vločky bych nesázela, chce to pestrou stravu a v tomhle případě bych se snažila krmit hlavně živým (já teda mraženým) a čerstvým (spařenou zeleninou), suché vícero druhů.
chondro
napsal(a):
Tak určitě zvyš teplotu vody na 26°C.Pro velifery je ideál velké zasluněné akvarium s produkcí
řasy a taky lehce brakická voda.
Děkuji za rady, brakická voda je, na polovinu nádrže může shora slunce, tak zkusím tu teplotu
Jinak to suché střídám, krmím 3x denně (Tetra PRO Algae - Algae wafers/Hikari/ - Tetra min granules), občas dám i patentky (ale moc žhavé na ně nejsou). Chci zkusit přepasírovaný hrášek. Dá se použít i sterilovaný z konzervy?
No nevím a jak tu brakickou vodu děláš?To krmivo asi víckrát denně uvodom si že tyhle ryby příjmají potravu v přírodě velkou část dne kdy ozobávají řasu a podobně.Taky žabronožka by byla víc než vhodná a ten hrášek bych nedával.Zkusil bych spíš ptařinec a když ho rozmiksuješ můžeš tím krmit i ty žabronožky.
Brakickou vodu chápu jako směsnou mořskou a "sladkou" vodu, tak jsem dal mořskou sůl z Billy (bez přídavku jodu, ale s jakousi látkou proti spékavosti) v množství 5g/l. Špatně? (nejsem akvarista)
Ty řasy si ozobávají přes den ze stěn a rostlin. V létě, až bude více slunce, to bude s řasou asi lepší.
Žabinec je možný, ten roste celý rok. Lepší spařit, nebo syrový? Ten hrášek jsem myslel kvůli bílkovině.
Občas (když se doma vaří špenát), bych mohl podat i ten?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bohužel se většina ryb chovaných v akváriích postupně zmenšuje.Jednou jsem se marně snažila odchovat větší Mečovky.Neříkám ale že to je nemožné.K tomu krmení, v tomto případě by nebyla na škodu i zelená řasa přímo v akváriu, já ji u živorodek nechávala úmyslně růst na zadní stěně, tak si mohou ryby trvale přilepšovat, Konzervovaný hrášek určitě ne, žabinec spíš spařený kvůli možnosti zavlečení parazitů, se špenátem nemám zkušenosti.