Janicka56
XXX.XXX.119.50
Dobry den, mam akvarium 250l a v tom Tlamovce a antistruse.Zařízeno pisek a lavove hnede kameny, koraly dekorační.Zajimalo by me jak je to s vodou zda musim měnit kazdy tyden nekde pisou az 3tydny..nebo je lepsi koupit a merit ph vody a doladit chemicky?co radite pan od ktereho mam ryby tvrdi ze jen cistil filtr a solil...Pujdou bojim se aby mi nechciply...Krmim granulkama, specielnim jidlem pro Tlamovce a trochu spenatem mrazenym...
Jake jsou vase zkusenosti?Dik za rady.
Ty lávové kameny nejsou moc dobré pro ryby, jsou zbytečně ostré. Ale není to kritické. Výměnu vody bych doporučoval 2/3 objemu každých 14 dnů. Nebo si pořiďte sadu na měření NO2 a při zvýšení přistoupíte k výměně vody. Jestli budete mít ten test, tak si změřte i parametry vody z vodovodu. Samozřejmě je dobré taky změřit pH, ale předpokládám, že vám z vodovodu netečou nějaké extrémní hodnoty, abyste to musela dolaďovat chemicky.
To speciální jídlo pro tlamovce sem klidně napište spolu s chovanými druhy: z fotky to vypadá jako nějaká zebra, možná socolofi a acei.
Na mražený špenát a vůbec zeleninu zapomeňte, stačí kvalitní krmivo s rostlinnou složkou.
P. S. Filtr kontrolovat minimálně co dva týdny a vyprat ve vodě vypuštěné z akvária. Určitě nestačí jenom čistit filtr, ryby potřebují výměnu vody, nejlépe za čerstvou odstátou. Kdo chce chovat tlamovce by s tím měl počítat. Solit tlamovcům není potřeba, pouze pokud by měli například nějakou odřeninu, která by jim plesnivěla, tak se dá trochu přisolit, aby kůže vylučovala více slizu a rána se zahojila. Dodání minerálů a solí je vhodnější přilitím malého množství vincentky při výměně vody, Já dávám tak deci na sto litrů, ale není to nutné.
Janicka56
XXX.XXX.119.50
Ahoj dik za odpoved, zvolila jsem chemickou cestu ph mame kolem 7 doladuji na 8-9ph coz by melo byt optimalni...Jak casto bych mela merit to ph?Tu vodu bych tedy nemusela menit tak casto kdyz budi takto doladovat ph ?