Petr27

XXX.XXX.39.35
Zdravím. Mám nepříjemný problém a prosím moc o radu.200l akvárium (100x40x50), vnější filtr EHEIM Professionel 2222/2224, osvětlení rampa Juwel 2x35W (day+colour), topítko 150W, vzduchování a čistič vodní hladiny. Se zakládáním jsem nespěchal. Ryby jsem postupně přidával po dvou měsících chodu naprázdno s nasazováním bakterií. Teď je tam 8 skalár,5 pancéřníčků černých a 3 siamky. Jenže až po nějaké delší době se mi začala tvořit řasa ve velkém množství. Dvě rostlinky mi úplně porostla a poté uhnily. Je to silným osvětlením? Opravdu si nevím rady. Řasu obírám ručně, ale tvoří se čím dál rychleji a víc. Začal jsem dávkovat i Seachem Flourish Excel a taky nepomáhá. Díky.
Ahoj, Jsem tu jenom na skok.Pokusím se ti rychle poradit.Acriflavin sukcinát 1g na 100 litrů.Je to prášek běžne jej seženeš u veterináře.Ty 2 gramy rozředíš v kelímku s vodou a vyliješ do Akva.Ničí to většinu běžných řas a sinic.Pozor na jemnolisté rostliny většinou je to spálí taky.O ryby nemusíš mít strach.A do budoucna doporučuji používat Huminovo-tříslovinový koncentrát, (Aquahum, Torumin).Kdybys měl nějaké nejasnosti tak mi klidně zavolej.Spíš na večír okolo zpráv.
Zatím se měj Kuba
702 930 320.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jednoznačně příliš světla.Nevěřte moc chemii, já se trvale obejdu bez ní a to chovám vodní prasátka-Závojnatky.Myslím, že každý to musí časem umět vychytat sám, co akvárium chce a co ne.V první řadě tedy doporučuji změnu světla a řasu odstranit mechanicky, v neposlední řadě více vhodných rostlin, moc jich na obr.nevidím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ještě mě připadá, že máte špatnou cirkulaci vody, tato řasa se většinou dělá ve stojaté vodě, takže tam bych také hledala chybu.
Petr27

XXX.XXX.39.35
Díky za rady. Taky jsem to viděl, že to bude asi tím světlem. Teď jen nevím zda stačí snížit dobu svícení (teď mám 8h) nebo vyměnit osvětlení popř. za jaké. Ohledně cirkulace vody. Je tam ten vnějsí filtr a z něho je vyvedená trubice po celé délce akva těsně pod hladinou, která vhání přefiltrovanou vodu zpět. A jaké vhodnější rostliny? Jediná, která je v dobrém stavu je Anubias, ten dokonce kvete, ostatní rostlinky ničí řasy..
Zdravím,
Také nejsem příznivcem chemie.Acriflavinu se neboj. Jen ať je voda v kelímku požádně žlutá (asi tak, jako když si "uděláš uzel" a vydržíš celej den...) a pak do toho Torumin nebo Aquahum, aby to bylo pěnkě zlatově jantarově hnědé. Ten acriflavin se stejně do dvou dní světlem rozloží.
Pokud se podíváte na můj profil tak chovám ryby, které chemii vyloženě nesnáší.Proto ji nepoužívám vůbec.Moje rada byla volena s ohledem osádky v daném akváriu.A myšlena jako řešení situace, jak se řas a sinic zbavit bez zdlouhavého mechanického odstraňování.Tímto způsobem se řas a pod. zbavite do dvou dnů,.Potom stačí akvárium odkalit a pokud možno dolít vodou s co nejmenším poměrem dusičnanů, dusitanů, fosforečnanů a pod.Nejlépe s přírodního pramenu.Voda z přírody je takzvaně živá(zjednodušeně myšleno jsou v ní různé breberky, které napomáhají k navození přirozeného prostředí pro vodní živočichy).Ohledně světelných podmínek je těžké poradit zda svítit 8,10 nebo 12 hod.Když v dotazu není napsáno kde je akvárium umístěno(jak polohou v bytě tak polohou světových stran.A v neposlední řadě každé akvárium je orginál a je třeba vypozorovat co je pro něj optimální.Já třeba mám na celou chovnu o obsahu cca 3000 litrů jednu 40w zářivku která svítí 12 hod, A řasy nebo sinice jsem za dvacet let neviděl ani jednou.Co se týká amoniaku.Tak plovoučky jej sice odbourávají velice dobře.Ale zkuste si neco zjistit o použití Zeolitu.Možná budete velice překvapeni jak se dá jednoduše zbavit tzv.škodlivim v akváriu.
Odpovídal jsem všeobecně všem, tak doufám že se v tom vyznáte.
Jestli jsem zde někoho urazil tak se omlouvám.
Napsal jsem zkušenosti z mé 20 leté praxe.A nikomu je nevnucuji.
S pozdravem Kuba.
Petr27

XXX.XXX.39.35
Zdravím. Tak včera jsem se dal do renovace. Vytrhal jsem ty řasou oblezlé shnilé rostliny a vysadil nové. Kompletně osprchoval všechny dekorace a vysbíral zbývající řasy jak to šlo. Vybral jsem rostlinky, které chtějí hodně světla (Hydrocotyle Tripartita a Limnophila Sessiliflora Ambulia) + nenáročné rychlerostoucí Hygrophila Difformis. Plovoucí jsem nedal, protože by stínily těm, které chtějí světlo. Vyměnil jsem část vody a budu dávkovat tekutý CO Seachem Flourish Excel a uvidím, co to bude dělat. Jinak akva je v rohu pokoje s permanentně zatáhlými žaluziemi, takže jiné světlo se k němu nedostane. Svícení mám teď nastavené od 13:00 do 22:00. Přikládám fotku jak to teď vypadá (snad už to tak zůstane).
Zdravím,
Jsem opravdu rád, že jste se inspiroval všemi radami které tu zazněli.Každá má něco do sebe, ale člověk si musí vyzkoušet jak budou fungovat právě v jeho akváriu.Použiji citát jednoho kolegy Akvaristy"Nech to na přírodě a na Nich".V přírodě neexistuje absolutní rovnováha buď převládá jedna nebo druhá strana.A záleží na člověku jak se stím dokáže popasovat.Co se týká C-očka nemám sním moc zkušeností u mě fungují jiné věci proto jej nepožívám, ale zárověň nezatracuji.Ohledně osvětlení by to chtělo osadit jak planta spektrem tak Day light spektrem.Jelikož jsem si za dobu co Akvaristiku dělám vyzkoušel už mnoho různých postupů a rad.Tak se snažím lidem radit tak aby situace mohli rešit hned a měli potom čas se zamyslet nad tím kde udělali chybu.Někdy mě za ty rady kamenují, ale když je jim ouvej tak si na ně vzpomenou a použijí je.Neradím lidem kvůli tomu, aby mě chválily nebo dávali LIKE, ale proto aby jim akvaristika přinášela radost.
Pokud tyto řádky někoho urážejí tak se omlouvám.Jsou přednostně určené pro Petra27.
S pozdravem Kuba.