XYz006
XXX.XXX.219.31
Dobrý den,
předem se omlouvám za asi miliontý příspěvek na toto téma, ale mojí malé sestře se přes mé protesty podařilo vyřvat si rybičku. Bettu...
Přinesla si ji domů v pytlíku, koupila akvárko (cca 4 litry - malé to je mi jasné ) a nalila tu chuděrku do ledove vody. Rybička málem umřela na teplotní šok. Rychle jsem jí vylovila a dala zpět do vody ze zverimexu. Trochu se vzpamatovala, ale vody zbylo jen málo. Jak mám prosím dále postupovat, abych té chuděrce pomohla a udělala to aspoň trochu spravně?
Jakmile to bude možné, zajedu ji koupit nějaké potřebné věci. Bude potřebovat filtr? Co dělat aby se neonemocněla na otravu vodou? Jak ji udržet v alespoň prijatelnm stavu? Zdůrazňuji, ze jsem se do akvaristiky nikdy pouštět nechtěla, ale jde mi proto srsti tu rybu nechat jen tak "zdechnout".
No, teď bych jí asi dala do té čtyrlitrovky (vhodně teplá, odstátá voda). bude to chtít často měnit půlku vody, třeba obden. něčím přikrýt, ať si nedýchne chladnějšího vzduchu. držet v teple.
jestli jí nastydl labyrint, tak to stejně nedá.
mezitím zařídit komplet akvárium (třeba 20l), filtr, nejspíš topítko, krycí sklo/kryt, nejlíp jednobarevné tmavé dno a živé rychlerostoucí-nenáročné kytky. nechat zaběhnout ten +- měsíc, pak do něj může jedna betta. pro víc rybek je to zas malé
držím palce
XYz006
XXX.XXX.219.31
Děkuji.
Rybka se zatím vzpamatovala, převařila jsem jí vodu a nechala odstát. Teď jsem jí do něj přelila pod dno položila tmavou podložku, naházela dovnitř kameny a do rohu jsem ji dala jeden veliký at se může schovat. Doufám, že to přežije
Je třeba kupovat opravdu 10l akvarko? Nevím kam ho nacpu. Myslíte ze by nepřezila třeba v 5,5 nebo 6?
XYz006
napsal(a):
Děkuji.
Rybka se zatím vzpamatovala, převařila jsem jí vodu a nechala odstát. Teď jsem jí do něj přelila pod dno položila tmavou podložku, naházela dovnitř kameny a do rohu jsem ji dala jeden veliký at se může schovat. Doufám, že to přežije
Je třeba kupovat opravdu 10l akvarko? Nevím kam ho nacpu. Myslíte ze by nepřezila třeba v 5,5 nebo 6?
Ono i 10l bude málo... chce to vážně aspoň těch 20l. V 5,5l s častou výměnou vody bude přežívat, ale ta kvalita života takové rybky bude na nic. Králík vám taky dokáže žít v mini krabičce, kde se ani neotočí, ale asi se shodneme, že je to týrání a s tou bettou je to to stejný.
XYz006
XXX.XXX.219.31
Ach bože.. to ještě bede -_-
Tak děkuji za rady.
XYz006
XXX.XXX.219.31
No... tak rybka vypadá zatím, že to přežije. Hezky energicky plave, sem tam se schová za kámen nebo za kytku ale nechce žrát.
Koupila jsem ji 2 granule oboje specialně pro Betty.. ale ani jedny nechce. Může to být proto, že si ještě nezvykla na prostředí?
XYz006
XXX.XXX.219.31
Nasypala jsem jí 2 granulky ráno a 2 odpoledne ale niz zatím nesnědla. Uvidíme zítra.
Stresovaná rybička nikdy nepřijímá potravu.
Pokud nemáte v nádrži klasické dno (štěrk), kameny, kořeny a hlavně rostliny,
tak bude stresovaná velmi.
Je zapotřebí nádrž trochu přistínit, třeba tmavým ručníkem, část nádrže
zakrýt, a z povzdálí sledovat, zda už má chuť k jídlu.
To je samozřejmě řešení nouzové, dočasné, nepíšete nic o osvětlení,
tak aby Vám to nechytlo (ručník). Až se začne stmívat, zkuste trochu krmení,
to by stresovaná ryba, kterou přítmí uklidňuje, žrát trochu mohla.
Kupte jí alespoň velký trs jávského mechu.
Jinak předpokládám, že z čerstvé vody má popálené žábry (chlor).
Vodu převařovat nemusíte, vlastně to dost nedoporučuji, jen po napuštění
nechte vyprchat chlor (pár hodin - nebo např. větší čistou vařečkou vodu
míchejte (v kyblíku - ne v nádrži) a tím většinu chloru uvolníte.
Za 15 minut to zamíchejte zase, takhle to dělejte cca 60-90 minut a je to.
Je vhodné nalévat vodu (do kbelíku) z co největší možné výšky,
tak mnoho chloru též vyprchá, případně mít kbelíky dva-tři a přelévat
vodu z jednoho kbelíku do druhého, tím se zbavíte velkého množství chloru.
Jinak převařování nemá žádný smysl, pak zase hrozí, že jí dáte vodu
horkou, že neodhadnete teplotu správně.
Pokud kyblík necháte 90 minut stát v pokoji, tak se teplota vyrovná.
Kyblík-y musí sloužit jen na akvaristiku, ne např. na úklid atd.
Rozhodně jděte do akvária o objemu 20 - 30 litrů. Menší snad nemá ani smysl, těžko tam udržíte nezávadnou vodu, pokud netušíte, co máte hlídat.
Nutností bude filtr, kryt, topítko, živé rostliny (kvůli nim světlo). Ideálně ještě nějaký test vody - mám papírkový od Esha a spokojenost. Vodu nepřevařujte.
S výše uvedenou eliminací stresu souhlasím. Tipuju, že ryba je jak v psychickém, tak i v chemickém stresu, chce to vyřešit situaci poměrně rychle.
Rostliny kolikrát akvaristé darují, stačí se podívat na uživatele z vašeho kraje, třeba někdo má přebytky. Odkaz na mými bettami oblíbenou rostlinu, kterou nesázím, betky v ní rány spí pod hladinou, zároveň hodně roste a spotřebovává dusíkaté látky. https://rybicky.net/atlasrostlin/ceratopteris_thalictroides
O bettě:
https://rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra
http://tadyklikni.cz/OyXgC.
Ještě jsem zapomněl zmínit echolokaci.
Ryba je v prázdné nádrži v nesmírném stresu i po tmě.
Potřebuje nádrž vybavenou, zarostlou, osázenou.
No a pro některé druhy ryb je stresem i samota (živorodky, tetry, např.).
Ke stresu přispívá i příliš silné osvícení a např. bílé dno.
(nestačí černá podložka pod nádrž)
Tak to jen na doplnění.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Moje sestra si vyřvala koně, ježišmarjá, co teď s ním, no asi kdo jí to koupil, měl mít rozum.
Uživatel s deaktivovaným účtem
honzapm
napsal(a):
Ještě jsem zapomněl zmínit echolokaci.
Ryba je v prázdné nádrži v nesmírném stresu i po tmě.
Potřebuje nádrž vybavenou, zarostlou, osázenou.
No a pro některé druhy ryb je stresem i samota (živorodky, tetry, např.).
Ke stresu přispívá i příliš silné osvícení a např. bílé dno.
(nestačí černá podložka pod nádrž)
Tak to jen na doplnění.
Ryby mají také echolokaci? Tomu se snad říká asi jinak, tomu vnímání postranní čárou.To zbylé je sice pravda, jenže jak si pak vysvětlíme vytírání některých druhů ryb v téměř prázdné nádrži, pravda těm mým rybám chuť většinou přešla v jakkoliv velkém akváriu ale mnoho akvaristů to dělalo a dělá s úspěchem tak i ryby odchovávají.
Jak jsem napsal, rybu stresuje především samota.
Sehraný pár má jiné starosti - lásku, rozmnožení.
Páry ke tření mnozí akvaristé motivují - úpravou vody (přidané látky,
rašelinové výluhy, stimulanty, zvýšení teploty vody aj).
My nevíme, jak nádrž zadavatelky vypadá, neobtěžovala se ji vyfotit.
Ryba je tam jediná. Teplota tam může být nízká...
Třeba ta nádrž je uplně v pohodě, ale ryba je zničená z předchozího...