Karolina903700

XXX.XXX.154.115
Dobrý den
Dětem jsem koupila nano akvárium.Problém mám ovšem s filtrem, děti mají akva v pokoji a filtr je moc hlučný a děti nemohou usnout.Vým že by se vypínat neměl aby nezhynuli nitrifikační bakterie v něm.Nemá někdo nápad jak ho odhlučnit? Nebo by to šlo bez filtru? Mám tam 4 drobné rybky a jednoho šneka, v plánu je ještě pár krevetek.Kytek tam máme dost také...děkuji za odpovědi.
Raději najít pro akvárium jiné místo než odebírat filtr. Nejhorší možnost je filtr na noc vypnout a ráno zapnout, protože by zřejmě došlo k odumření bakterií a pak k vyplavení škodlivin a otrávení osádky. Možná zkontrolovat filtr, jestli není špatně umístěn nebo nemá špatně nastavený výstup vody.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zřejmě jste zakoupili filtr komplet s akváriem, mám zkušenosti že tyto motůrky bývají velmi hlučné a nejde to odstranit ani podložením molitanem.Jedině navštivte nějakou schopnou prodejnu kde vám poradí a kupte si jiný, ten případně můžete snáž vrátit.Kvůli filtru bych fakt celé akvárium nestěhovala.
526

XXX.XXX.154.115
Dobře děkuji, takže jdou sehnat i tiché filtry? Pokud ano bude to opravdu nejjednoduší řešení.
Nanny

XXX.XXX.199.180
Mám také nanoakvárium v ložnici. V něm mám filtr do nanoakvárií od Dennerle, prodávají ho např. v Hornbachu. Jsem hodně citlivá na hluk, ale tenhle filtr je naprosto tichý, když se člověk hodně soustředí, tak ho možná trochu uslyší, ale jinak naprosto neruší.

526
napsal(a):
Dobře děkuji, takže jdou sehnat i tiché filtry? Pokud ano bude to opravdu nejjednoduší řešení.
Mám jedno akva 25l...je v něm filtr aquael fan1, mám ho v ložnici na nočním stolku a slyšet není, ale má teda katastroficky málo filtrační hmoty, takže jsem ho použila jako čerpací hlavu a nasadila na něj kostku bioakvacitu...
Karolina903700

XXX.XXX.154.115
Dobře děkuji, docela se mi líbý ten filtr od dennerele tak uvidíme..

Filtr v akváriu vůbec nutný není. Ale o akva jste nic nenapsala- objem? jaké ryby máte? jaké šneky? Co znamená dost rostlin?
I v menších akváriích jde chovat vhodné ryby bez techniky.
526

XXX.XXX.154.115
Mám malé akva 12l -
rostlinami osázené 3/4
jedna neridina
a ryby jsou dvě dánia a betta ale ty nejspíš půjdou pryč, nevhodný dárek a do akva je na ně malé
v plánu pár krevetek a několik endlerek.

Tak na bettu filtr opravdu potřeba není, ale krevety s ní nevydrží. Dania jsou do takovéhle nádrže nevhodná. Endlerky bych do tohohle nedával- rychle se množí a zas tak malé nejsou (mladé by šly nebo 2-4 samci).
Krevetky fitr nepotřebují pokud je dost zeleně. Jestli tam nutně chcete kombinaci krevetky + ryby, tak z ryb doporučuji Neoheterandria elegans- pár (ty by mohly i odchovávat) nebo Heterandria formosa- pár, ale odchovy nevydrží. Obě kombinace mám vyzkoušené (N. elegans v 16l a množily se a H. formosa v 33l, ale mám dva páry - jsou vůči sobě agresivní).
526

XXX.XXX.154.115
Dobrá, a ty N. elengas jsou normálně k dostání?

Běžná ryba to není, v akvaristikách jí nejspíš neseženete. Momentálně je na ifauně nabídka ze středních Čech.
Když budete 1 týdně měnit vodu měly by být i v tomhle akvárku v pohodě.
napsal(a):
Tak na bettu filtr opravdu potřeba není, ale krevety s ní nevydrží. Dania jsou do takovéhle nádrže nevhodná. Endlerky bych do tohohle nedával- rychle se množí a zas tak malé nejsou (mladé by šly nebo 2-4 samci).
Krevetky fitr nepotřebují pokud je dost zeleně. Jestli tam nutně chcete kombinaci krevetky + ryby, tak z ryb doporučuji Neoheterandria elegans- pár (ty by mohly i odchovávat) nebo Heterandria formosa- pár, ale odchovy nevydrží. Obě kombinace mám vyzkoušené (N. elegans v 16l a množily se a H. formosa v 33l, ale mám dva páry - jsou vůči sobě agresivní).
Pro bettu je filtrace naopak nezbytná, pokud nemáte velký objem a nebo mnoho rostlin. V 15 litrech to bez filtru prostě nepůjde.
Betta akorát nemusí mít vzduchování. A vzduchování a filtrace jsou dvě rozdílné věci...
Dotaz
napsal(a):
Pro bettu je filtrace naopak nezbytná, pokud nemáte velký objem a nebo mnoho rostlin. V 15 litrech to bez filtru prostě nepůjde.
Betta akorát nemusí mít vzduchování. A vzduchování a filtrace jsou dvě rozdílné věci...
Tak nevím já filtraci nemám a neřekl bych že by jí to nějak vadilo.Akvárium 15 l a v něm 1 bojovnice +3 rostlinky Jedna je velká a furt roste.Pěkně vyplnila prostor až k hladině. Voda je čistá ( průzračná ) Rostlinky neumírají a rybka je v naprostém pořádku...Chtěl sem tam filtraci ale do tak malého myto nedoporučili.A teď vidím že to nejspíš jde i bez ní, aspoň u bojovnice...
lada 4
napsal(a):
Tak nevím já filtraci nemám a neřekl bych že by jí to nějak vadilo.Akvárium 15 l a v něm 1 bojovnice +3 rostlinky Jedna je velká a furt roste.Pěkně vyplnila prostor až k hladině. Voda je čistá ( průzračná ) Rostlinky neumírají a rybka je v naprostém pořádku...Chtěl sem tam filtraci ale do tak malého myto nedoporučili.A teď vidím že to nejspíš jde i bez ní, aspoň u bojovnice...
Existuje i závěsný filtřík (externí). Třeba Atman HF 100. Jestli hlídáte parametry vody, tak klidně fungovat bez filtru můžete. Důležité je nepodcenit amoniak a NO2.