Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.9.2017 17:02

Jsem začátečník, splnila jsem si sen a pořídila jsem si 300l akvárium pro závojnatky a nechala ho přes měsíc zajet jen s odolnými rostlinami.18.8 jsem si pořídila 4 závojnatky (orandu a ryukina,2 trošku protáhlejší než ryukin). Podle, všude na anglických stránkách, doporučovaného počtu závojnatek mám o 3 méně než bych teoreticky mohla. Doteď všechny rybky v pohodě, nádherné a aktivní a velcí jedlíci. Včera se na orandě objevilo zčervenání ocasní ploutve. To jsem se dočetla, že by mohla být nemoc Septicemia. Chtěla jsem to začít řešit v pondělí, ale dneska jsem objevila, že se už v podstatě nemusím "obtěžovat". Celý den je víceméně na dně, na mě sice reaguje jako obvykle i na jídlo. Proto jsem ji chvíli pozorovala a byla vidět příčina - odstávající šupiny, trošku nafouklejší tělíčko než obvykle. "Dropse". Neměla by být přenosná a proto nehodlám rybku předčasně utrácet, zkusím některé doporučované postupy na vyléčení a budu doufat v zázrak ačkoliv vím, že ten se konat nebude.
Dočetla jsem se jak u septicemie tak u dropse, že příčinou může být špatná voda v akváriu. Testy nemám, takže nevím jak na tom voda je. Ale přerybněno není (o 3 ryby méně, než bych ještě mohla a navíc všechno mláďata s tělem menším než 4cm), rostlinek je tam dost, silný filtr, každý týden výměna 50% vody. Ostatní jsou naprosto v pohodě. Já se tedy ptám, je možné aby takhle rychle (15 dní), navíc jako jediná, onemocněla kvůli kvalitě vody? Vím, že závojnatky jsou celkem náročné, nicméně oranda se uvádí jako méně choulostivá. Děkuji.

tolik653

2.9.2017 22:40
tolik653

XXX.XXX.249.175

Není Dropse vodnatelnost? Protože ta je docela infekční... Jinak nevím, proč každý týden děláš tak obrovskou výměnu vody a silný filtr znamená doufám externí, ne honič, který je údajně na větší akvárium než 300l..

3.9.2017 12:41

tolik653 napsal(a):
Není Dropse vodnatelnost? Protože ta je docela infekční... Jinak nevím, proč každý týden děláš tak obrovskou výměnu vody a silný filtr znamená doufám externí, ne honič, který je údajně na větší akvárium než 300l..

Na internetu jsou výměny velkého množství vody závojnatkám doporučovány a navíc nemám testy, takže raději preventivně měním více než pak litovat. Filtr je samozřejmě externí.

Myslíte, že by se dropse a septicemia mohla rozvinout za pouhých 15 dní kvůli případným nevhodným podmínkám v mém akváriu (navíc jen u jedné ze 4 ryb), nebo to musí mít už od chovatele? Děkuji.

13.9.2017 18:54

Většinou si přinesete nemoc už od chovatele.Je chyba, že nemáš testy.Pokud má ryba už takto celkové příznaky, doporučuji utratit a snížit riziko přenosu na ostatní.Bez toho abych akvárium včetně ryb viděla nemohu dál posuzovat.Jen co se týče výměny, musí být teda zábava měnit tak často takové množství vody.Z mé dlouholeté zkušenosti se závojnatkami je že 400litrů přežilo v zajetým akváriu v pohodě 8 kusů asi12cm velkých závojnatek půl roku.Upozorňuji, že bylo stále čisté i testy celkem ok, snad jen víc zarostlé a ryby se i opakovaně třely.

22.9.2017 16:28
Teleskop1

XXX.XXX.41.186

Zakladna chyba nemente tak casto a vela vody, pretoze tym narusujete okamzite rovnovahu vytvorenu v akavriu, to ze ste ho nechali 1mesiac je spravne, to ze vam ochoreli rybky je vela moznosti najskor ste hcorobu doniesli uz s nejakou rybou to potom vo vode sa siri rychlostou blesku sam som to zazil mal som 8 levie hlavy 15cm velke kusy dostali plesen rozpad plutiev a mohol som robit co chcel 1 sa mi podarilo zachranit vymenami vody FMC liekmi to vsetko zalezi od imunity ryb ak spozorujete divne spravanie ake popisujete u vasej ryby okamzite ju dajte do nejakeho ineho akvaria (Karantena) liecte ju su na to rozne lieky zalezi o aky druh choroby ide FMC su sirokospektralne lieciva ale nezarucuju zachranu skor prevenciu.
na dne zavojnatky mozu bit aj preto ked sa prezeru alebo maju nekooridovane plavanie dolu hlavou atd...niekedy staci pockat choroby su mnoho tazko povedat zavojnatky pre zaujimavost je zname ze maju blbe stravovanie stravy zalezi cim ich krmite a hlavne neprekrmovat su specialne granulky vlocky zjedia aj zeleninku hrasok salat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík