Nafouknutá ryba - úmrtí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Loner

11.9.2017 01:02
Loner

XXX.XXX.41.40

Dobrý den, mám asi dva týdny staré akvárko a v něm už jen 3 ryby, čichavce, sumečka a přísavku. Jeden z čichavců dnes změnil barvu do hodně tmavé, přestal žrát a ležel u dna, večer byl mrtvý. Bylo patrné nafouknuté břicho, může to být způsobeno špatnou stravou? Dostával obyčejné vločky na doporučení prodavače.

11.9.2017 05:47
linduš

XXX.XXX.79.4

To není stravou, ale na 90% akvárkem. jak je velké a jaký máte filtr, kolik a jaké rostliny?

Loner

11.9.2017 07:28
Loner

XXX.XXX.41.40

Akvárium je 112 litrů, filtr vnitřní do akvárií od 75l do 100l. Rostliny, křín thajský, šípatkovec jemný a morovinka hustolistá. V plánu bylo, postupně akvárium rozšiřovat jak populačně tak vegetačně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.9.2017 08:33

Ve dva týdny starém akvárku nemají ryby co dělat.

11.9.2017 09:17
linduš

XXX.XXX.79.4

Loner napsal(a):
Akvárium je 112 litrů, filtr vnitřní do akvárií od 75l do 100l. Rostliny, křín thajský, šípatkovec jemný a morovinka hustolistá. V plánu bylo, postupně akvárium rozšiřovat jak populačně tak vegetačně.

Velikost chválím, ale bodlinka má pravdu. osázejte to akvárko na maximum (některé rostliny beztak nejspíš nepůjdou), počkejte pár týdnů a pak teprve pořiďte ryby.
zrovna teď se nádrž "zabíhá", probíhá nitrifikace a voda je pro ryby jedovatá.
filtr 75-100l mi nic neříká hlavně aby měl dostatečně velkou filtrovací plochu a nebyl to je honič vody.

Loner

11.9.2017 09:45
Loner

XXX.XXX.41.40

Filtr se jmenuje Marina JF100. Co se ceny týče, doufám že to není jen honič vody. Takže osázet co to jde a měsíc (nebo více?) nechat filtr běžet, rozumím.

11.9.2017 10:13
linduš

XXX.XXX.79.4

Ten měsíc už bude určitě stačit.
filtr osobně neznám, jen vidím, že ta houbička je malinká a to je právě to, co bysme potřebovali mít větší. na houbičce se usazují nitrifikační bakterie. čím větší plocha, tím víc těhle "hodných" bakterií.

3.10.2017 11:39

Jak je zajímavé jak všichni a snad všude radí že se má nechat dostatečně dlouho zajet akvárium.Myslím, že tohle vám fakt úmrtí ryb nezpůsobilo.Nevyčetla jsem sice kolik ryb jste celkem měl.Nepíšete ani, že by jste měřil parametry vody, což je důležité, než vůbec do akvária dám něco živého.Podle tmavnutí a postupným úhynům bych typovala jak na nemoc tak i na otravu-čímkoliv, třeba i zkaženou potravou.Nakonec k tomu zajetému akváriu, po dobu víc jak třiceti let co se věnuji akvaristice, tak jsem nikdy nenechávala akva zajet dýl jak týden, někdy jen pár dní a nikdy nedošlo k úhynům, ani jiným vážným či dlouhodobým problémům.S nad jen proto, že jsem nepřecpala akva množstvím všelijakých ryb. Udělejte si obrázek jaký chcete ale mě to apelování na nezajeté akvárium spíš připadá jako když už se nemá na co jiného svést příčinu.Jak vše v akvárium funguje pochopitelně vím dobře a v dnešní době si to můžu i dobře změřit .Mimochodem ty nitrifikační bakterie jsou nejen ve filtru ale i v písku, takže pokud dno zastavíte hromadou velkých kamenů, nepomůže vám ani moc ten filtr.Ten by měl být pochopitelně dostatečně velký a nemusí být ani nějak složitý.Akvárium může dobře fungovat i bez filtru, znám i jsem znala dost lidí co to měli a v pohodě.Dnes to je jen o tom jak lidi oblbnout a vnutit jim aby si nakoupili.

3.10.2017 20:06
linduš

XXX.XXX.79.4

Když je potřeba, jsem schopná rozjet akvárko za jeden a beze ztrát.
ale vím co dělám a proč to dělám, takže to rozhodně nedoporučím začátečníkovi.
v drtivé většině jsou takové úhyny ryb právě vysokým NO2, kterýž je často právě 2 týdny po napuštění na vrcholu hodnot.
nitri.bakterie jsou i ve vodě, ale nejdřív se musí dostatečně namnožit.
kameny by nějak výrazně vadit neměli, zvlášť pokud mají bakterie čas osídit řádně akvárium.
každopádně měřit hodnoty je nejjednušší cesta k odpovědi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík